Hur du gör ett naturligt tvättmedel för dina handdukar

Förutom att det skyddar dina handdukar från att slitas ut snabbare, gör detta hemgjorda tvättmedel också att du för alltid slipper dålig lukt tack vare egenskaperna i dess naturliga ingredienser.
Hur du gör ett naturligt tvättmedel för dina handdukar

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Skulle du vilja lära dig hur du gör ett naturligt tvättmedel för dina handdukar?

Alla plagg du har i garderoben behöver olika behandlingar, och detta kan vara svårt när man ska tvätta kläder, lakan och handdukar. För många kan det kännas som att man skulle behöva ta en kurs i rengöring för att lyckas hålla varenda liten aspekt av hemmet hemmet skinande rent och fräscht.

Men tack vare internet kan man idag hitta fantastiska lösningar som gör de vardagliga hushållssysslorna mycket enklare. I dagens artikel ska du få lära dig hur man gör ett naturligt tvättmedel som både rengör och mjukgör dina handdukar.

När du har helt nya handdukar, har du säkert märkt att när du använder dem i början avger de en hel del ludd. Ju mer du använder dem desto mer slits de, och till slut börjar det kännas som att de skrapar huden när du använder dem. Även om detta inte är jättedåligt, så är den där känslan som fanns i början inte densamma.

Förutom att vi ska berätta för dig hur du kan hålla dina handdukar rena, ska du också få veta hur du gör för att desinficera och få dem mjukare. Följ bara det hemlagade receptet på hur du gör att naturligt tvättmedel nedan.

Hur du gör ett naturligt tvättmedel

Läs vidare om du vill prova på ett miljövänligt och hemlagat, naturligt tvättmedel! Vårt naturliga tvättmedel gör du på naturliga produkter som är billiga, effektiva och inte saknar någonting som industriella tvättmedel har. Dessutom orsakar de inte några skador på miljön.

Detta tvättmedel kommer att göra dina kläder och handdukar lika mjuka och desinficerade som vilket kommersiellt tvättmedel som helst. Faktum är att hemlagade tvättmedel också är mindre benägna att skada din hud.

Ingredienser

 • 5 dl vitvinsvinäger
 • 1 l mineralvatten
 • 2 msk bikarbonat (18 g)

Instruktioner

Det är väldigt lätt att göra detta naturliga tvättmedel. Det enda redskap du behöver är en behållare som är tillräckligt stor för blandningen.

 1. Börja med att blanda vattnet med vinägern. Använd vitvinsvinäger så att du inte bleker bort färgerna i tygerna.
 2. Tillsätt gradvis lite bikarbonat till vätskan, du kommer direkt se att ett skum bildas. Därför bör du inte tillsätta allt på en gång.
 3. Blanda väl.
 4. När det är ordentligt blandat, häll det i en plastflaska och voilà! Du kan nu använda ditt hemlagade tvättmedel.

Testa det nästa gång du ska tvätta en uppsättning handdukar. Du kommer upptäcka hur bra detta hemlagade, miljövänliga, naturliga tvättmedel är!

Kolla även in den här artikeln: Hur du rengör ugnen med naturliga produkter

Tips och tricks

Gör ett eget naturligt tvättmedel för dina handdukar

Vinägerbaserade mjukmedel är de bästa att använda för dina kläder, och speciellt för dina handdukar, eftersom dessa vanligtvis absorberar mycket fukt. Handdukar kan börja lukta illa om de inte alltid hängs upp på tork. Oavsett hur du tvättar dem, kan du sedan ha svårt att få bort den dåliga lukten.

Vinäger är inte bara effektivt att använda som sköljmedel, utan även som rengöringsmedel för andra svåra områden i hemmet, som kök och badrum. Trots det faktum att vinäger har en stark lukt, är detta något som försvinner efter att den torkat, vilket gör det till ett bra medel att använda för att få bort fläckar och dålig lukt.

Om du har en fläck på en handduk, kan du applicera lite vinäger direkt ovanpå fläcken. Låt sitta i 10 minuter och tvätta sedan handduken som vanligt.

Tips för hur du tvättar handdukar

 • Det bästa är att tvätta dem i kallt vatten med vitvinsvinäger, citron och lite ammoniak. Detta är ett säkert sätt att få handdukarna att dofta behagligt.
 • Använd inte industriella tvättmedel eller för mycket tvättmedel när du tvättar dina handdukar. Även om det kanske känns bakvänt, är det möjligt att tvätten inte tvättas ordentligt om man tillsätter för mycket tvättmedel i tvättmaskinen.
 • Om du inte har en torktumlare, häng upp dina handdukar på tork i ett öppet och välventilerat utrymme. Kom ihåg att du bör låta handdukarna torka helt innan du viker ihop dem i garderoben. På så sätt kommer de inte börja lukta dåligt.
 • Tvätta inte för många handdukar samtidigt och överfyll inte tvättmaskinen. Om maskinen är för full blir det svårt för den att tvätta ordentligt, och du kommer behöva köra en ny tvättomgång.

Som du kan se är det väldigt enkelt att göra ett eget, naturligt tvättmedel. Prova gärna på själv! Då får du själv uppleva hur bra och effektiv denna hemlagade produkt är!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.