Fördelarna när du använder torrschampo

Torrschampo är en av de mest populära kosmetiska produkterna i världen eftersom det är lätt att använda och ger fantastiska omedelbara resultat. Trots detta bör du använda det med måtta för att undvika problem.
Fördelarna när du använder torrschampo

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Torrschampo är en produkt som rengör håret utan vatten. Många använder torrschampo för att tvätta sitt hår när de inte har tillgång till ett vanligt badrum, eller för att de helt enkelt inte vill tvätta det med vatten av någon anledning.

Ingredienserna i torrschampo tar bort talg, smuts och dålig lukt som ibland kan ackumuleras i hårbotten. Vissa menar också att den här produkten underlättar styling. Torrschampo kan minska behovet av att tvätta håret så ofta men gör att man ändå kan njuta av rent och glänsande hår.

Fördelar när du använder torrschampo

Denna produkt har många fördelar, vilket är vad som gjort den så populär de senaste åren. Den första fördelen är att torrschampo rengör håret snabbare. Andra fördelar med att använda torrschampo är att det kan hjälpa dig att undvika att tvätta håret så ofta det blir uttorkat.

Denna produkt fungerar genom att absorbera fett som ackumuleras över hårbotten. Den gör dessutom att håret ser fylligare ut och det blir också lättare att hantera. Du kan använda denna produkt utan att skada eller försämra hårsäckarna om du använder den i måttliga mängder.

Det går att hitta torrschampo som tillverkas med miljövänliga produkter. Faktum är att du till och med kan göra ditt eget torrschampo med ingredienser som är lätta att få tag på. Det finns också särskilda recept för för färgat hår som efterliknar din önskade färg.

torrschampo
En av fördelarna med torrschampo är att det är lätt att använda och det faktum att du kan göra ditt egna schampomiljövänligt.

Olika typer av torrschampo

Innan vi ger några tips om hur du använder den här produkten bör du veta att du kan hitta många olika typer på marknaden. De vanligaste är följande:

 • Pulver: Det liknar talkpulver. Applicera bara på rötterna för att ta bort överflödig olja.
 • Kräm: Man bör applicera den här produkten över hela hårbotten. Det gör det lättare att applicera och ger dessutom ett mer naturligt resultat. Det är dock inte en bra lösning för fett hår.
 • Aerosoler: Applicera vid rötterna. Sprayflaskan gör det lättare att distribuera.
 • För färgat hår: Denna innehåller lite färg som gör att du kan täcka ojämnheter i din hårfärg.
 • Miljövänligt: ​​Den innehåller naturliga ingredienser som hjälper till att skydda både ditt hår och miljön.

Kanske den här artikeln också intresserar dig: 9 intressanta trick för att tvätta håret mindre

Hur du använder torrschampo

Rätt procedur för applicering av denna typ av schampo består av tre steg: applicering, fixering och borstning. Hela processen tar max tjugo minuter, beroende på produkt. Här är stegen du behöver följa:

 • Om du använder pulver eller aerosoler, applicera det endast i hårbotten och på områden som ser väldigt oljiga eller smutsiga ut. Om du använder en kräm, applicera den i hårbotten och fördela sedan genom hela håret.
 • Aerosoler bör du spraya på ett avstånd av cirka 15 centimeter från hårbotten.
 • Om du vill få håret att se fylligare ut, applicera mer av produkten precis vid rötterna.
 • Det är en bra idé att använda fingrarna för att flytta på hårflikarna när du applicerar produkten.
 • Låt produkten sitta i fem till 15 minuter, såvida inte etiketten anger något annat.
 • Därefter kan du massera hårbotten försiktigt och borsta håret för att ta bort eventuella rester. Du kan använda en hårtork med kall luft för det sista steget.

En bra idé är att applicera torrschampo innan du går och lägger dig. Det hjälper till att bättre absorbera svett som kan produceras under natten. Å andra sidan måste du följande morgon fixa till håret igen och borsta det som vanligt.

Kan det ersätta vanligt schampo?

Torrschampo fungerar inte som en ersättning för regelbunden tvättning av håret. Det hjälper till att dölja smuts och göra håret snyggare och vackrare. Det har dock egentligen ingen rengörande effekt.

Denna produkt ger en tillfällig estetisk lösning, men den rengör inte håret. Traditionell hårtvätt tar bort bakterier och balanserar hårets naturliga pH-värde, så denna hårvårdsprodukt är oersättlig. Torrschampo är bäst att använda mellan vanliga hårtvättar.

När rekommenderar vi att du använder torrschampo?

Vi kan säga att torrschampo är en utmärkt lösning när du är upptagen eller om du inte har tid att fixa håret. Det är en nödlösning som är användbar i dessa fall.

Till exempel är det också utmärkt när man är på en lång resa där man inte har möjlighet att tvätta håret som man normalt skulle göra. Det är också användbart om du snabbt måste fixa till håret inför ett möte direkt efter att du har varit på gymmet.

Denna typ av schampo är ett alternativ för dem som har fett eller torrt hår. Detta eftersom att det gör att du kan undvika en smutsig och sliten look utan att behöva tvätta håret alltför ofta. Det hjälper också till att göra håret mer fylligt och gör det lättare att styla.

kvinna använder torrschampo
Olika typer av torrschampo gäller för olika hårsituationer.

Primära nackdelar med denna hårprodukt

Det är inte allt som är positivt med torrschampo. Främst bör man vara medveten om att det inte är ett riktigt schampo. Det rengör alltså inte håret.

Det är också viktigt att komma ihåg att denna produkt kan innehålla ingredienser som kan skada hårsäckarna, vilket särskilt gäller aerosoler. Vissa av dem innehåller till exempel alkohol.

Om du använder det för ofta eller inte tvättar håret på det traditionella sättet under lång tid kan dina hårsäckar bli igentäppta. Det kan leda till en infektion i hårsäckarna. Det kan också orsaka mjäll eller inflammation som seborreisk dermatit.

Var försiktig när du använder torrschampo

Du bör se till att den typ du använder inte innehåller asbest. Det är en komponent som en del pulverprodukter innehåller, precis som talk. Långvarig exponering för asbest har kopplats till vissa typer av cancer.

Det finns bevis för att användning av dessa typer av produkter tillsammans med en hårtork är skadligt för hårbotten på grund av att detta har en uttorkande verkan. För att undvika problem är det därför bäst att använda torrschampo i måttliga mängder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
 • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
 • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
 • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
 • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.