De bästa tipsen för att tvätta fett hår

Ibland förändras hårbottens talgkörtlar och börjar producera mer talg än normalt. Följaktligen ser ditt hår fett och smutsigt ut. I den här artikeln kan du lära dig om hur du tvättar fett hår och gör det mindre oljigt.
De bästa tipsen för att tvätta fett hår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du har fett hår finns det några specifika rekommendationer att tänka på för att tvätta det ordentligt. På grund av överdriven talgproduktion i hårbotten behöver du veta hur du väljer rätt produkter för att undvika att det ser oljigt och smutsigt ut. Vad mer ska du tänka på?

För det första är det viktigt att veta varför fett ansamlas i håret och vilka faktorer som kan göra det värre. Sedan kan du vidta några enkla åtgärder för att få det att se bättre ut.

Fortsätt läsa för att ta reda på vilka dessa är!

Vad är orsakerna till fett hår?

Under normala förhållanden utsöndrar friskt hår en viss mängd talg för att se till att hårbotten är i god kondition och hålla hårstråna friska. Denna talgproduktion är en försvarsmekanism för att skydda den känsliga delen vid rötterna.

Även om den producerade mängden talg varierar från person till person, kan felaktiga hygienrutiner, överdriven svettning och andra livsstilsfaktorer leda till en ökad produktion. Resultatet? Fett och smutsigt hår som är svårt att göra frisyrer med och ta hand om.

fett hår
Hormonella förändringar, överdriven svettning och att inte välja rätt hårprodukter kan få ditt hår att se fett ut.

Men varför har vissa människor fett hår och andra inte? Vad får talgproduktionen att öka?

Det finns flera möjliga orsaker. Nedan tittar vi närmare på de vanligaste orsakerna.

Hormonella förändringar

Dessa förändringar kan stimulera talgkörtlarna i hårbotten. Som ett resultat kan de få ditt hår att se smutsigt ut. Detta är vanligt hos gravida kvinnor, tonåringar och kvinnor som tar p-piller.

Att tvätta håret för ofta ger fett hår

Även om personer med fett hår tenderar att tvätta det regelbundet, kan det att tvätta det för ofta vara kontraproduktivt. Av vilken anledning? Tja, varje gång du sköljer håret med hårprodukter, tar din hårbotten det som en signal för att producera mer talg.

Hårtyp

Förändrad talgproduktion i hårbotten kan drabba vem som helst. Men personer med fint och rakt hår löper högre risk att ackumulera talg. Eftersom håret inte är vågigt glider talgen lättare ner längs hårstrået.

Felaktig eller överdriven användning av hårvårdsprodukter

Det är viktigt att du väljer rätt produkter för att tvätta fett hår. På grund av dess egenskaper tar inte enbart vatten bort talg. Du kommer inte heller att få ditt hår att se rent ut med oljebaserade produkter. Det är viktigt att använda ett schampo med föreningar som bryter ner talg.

Du bör inte heller använda för mycket balsam. I själva verket bör du bara använda balsam från topparna och kanske halvvägs upp på långt hår. Se till att ditt balsam innehåller så få feta ämnen som möjligt.

Andra möjliga orsaker

 • Mycket intensiv träning (på grund av överdriven svettning).
 • Överdriven användning av hårbehandlingar.
 • Att gå ut med fuktigt hår.
 • Att utsätta håret för sol eller andra starka värmekällor.

Läs vidare för att lära dig mer: Recept på torrschampo: Kontrollera fett hår naturligt

Hur man tvättar fett hår på rätt sätt

Har du någonsin undrat vilka steg du ska vidta för att tvätta fett hår? Processen är faktiskt ganska enkel. Nyckeln är att stimulera en god pH-balans i hårbotten och reglera talgproduktionen. För att uppnå detta måste du veta hur du väljer rätt typ av hårprodukter och applicerar dem på rätt sätt. Här är stegen du behöver följa:

1. Var noggrann med ditt val av hårprodukter

De flesta hårprodukter är utformade för normalt eller torrt hår. Deras sammansättning hjälper till att göra ditt hår blankare och återfuktar det. Det passar dock inte särskilt bra för fett hår. Om du försöker förhindra detta problem är det bäst att hitta en speciellt utformad formula.

Lyckligtvis finns det idag många produkter som kan reglera talgproduktionen. Till exempel är ingredienser gjorda av grönt te, citrusfrukter eller aloe vera bra alternativ.

2. Använd ljummet eller kallt vatten

Vattentemperaturen spelar också roll. Mer precist bör du undvika att tvätta håret med hett eller mycket varmt vatten. Även om det tar bort smuts och fett för tillfället kan det leda till ökad talgproduktion senare.

Därför är det bäst att använda ljummet eller kallt vatten. Ett bra alternativ är att börja tvätta håret med ljummet vatten och skölja det med kallt vatten.

3. Applicera en hårprodukt

En av de viktigaste aspekterna du bör ta hänsyn till är när du ska applicera hårprodukter. För det första måste du tänka på mängden schampo du ska applicera. Detta beror på hur långt och tjockt ditt hår är. Du bör använda en till två matskedar schampo.

Efter det måste du också vara uppmärksam på hur du använder schampot. Det är bäst att sprida schampot över hela hårbotten och massera hårbotten med fingertopparna för att få bort rester som samlas där. Slutligen, och efter en första sköljning, applicera ett balsam från topparna och halvhögt upp på håret.

kvinna tvättar håret
När du använder produkter, är det viktigt att massera in dem med fingertopparna. Detta hjälper till att ta bort rester från hårbottnen.

4. Hur ofta du tvättar håret

I motsats till vad många kanske tror behöver du inte tvätta fett hår speciellt ofta. Som vi nämnde ovan tenderar detta att ändra dess pH och kan faktiskt ge motsatt effekt. Det är därför bäst att tvätta det varannan dag. För att undvika att håret känns smutsigt kan du till exempel använda ett torrschampo.

5. Komplettera din hårvårdsrutin

Förutom de ovan nämnda tipsen kan annan hårvård också hjälpa dig att få ett renare och friskare hår. Det är till exempel en bra idé att använda inpackningar med ingredienser som passar fett hår. Du kan också prova en hårbottenskrubb, så länge den inte innehåller olja.

Hur man gör håret mindre fett

En bra rutin för att tvätta håret kan minska det oljiga utseendet. Men du kan också använda nedan tips för att få ditt hår att se bättre ut och undvika att överstimulera talgproduktionen. Testa dem idag!

Använd eteriska oljor

Det kan vara fördelaktigt att applicera vissa eteriska oljor i håret för att kontrollera en överdriven talgproduktion i hårbotten. Deras egenskaper bryter ner talg och underlättar rengöring av hårsäckarna.

Här är de mest rekommenderade alternativen:

 • Teträdolja
 • Pepparmyntsolja
 • Eterisk olja från kamomill

Späd ut ett par droppar av dessa oljor i vatten eller i schampot du brukar använda. Ett annat alternativ är rosmarinolja, som också är förknippad med hälsosamt och starkt hår.

Du kommer inte att vilja missa den här artikeln: Grånande hår: vad beror det egentligen på?

Applicera äppelcidervinäger för att behandla fett hår

Hittills finns det inga vetenskapliga bevis på hälsofördelarna med äppelcidervinäger. Anekdotiska uppgifter tyder dock på att användning av äppelcidervinäger i måttliga mängder kan göra håret mindre fett och förhindra problem som mjäll.

 • Allt du behöver göra är att späda ut ett par matskedar äppelcidervinäger i två liter vatten.
 • Skölj sedan håret med blandningen.
 • Tvätta slutligen håret med schampo och applicera balsam.
 • Du kan göra detta två till tre gånger i veckan.

En inpackning med aloe vera för att motverka fett hår

Som med andra huskurer finns det inga vetenskapliga bevis som stöder effektiviteten hos aloe vera för att bekämpa fett hår. Ändå har man under lång tid använt det i kosmetika för att hjälpa till för att avhjälpa en överproduktion av talg, mjäll och skadade eller kluvna hårtoppar.

Så här applicerar du det:

 • Extrahera först färsk gel från ett aloe vera-blad.
 • Massera sedan in denna i hårbotten med mjuka cirkulära rörelser.
 • Låt inpackningen verka i 20 minuter och skölj sedan ur.
 • Du kan använda denna inpackning två till tre gånger i veckan.
aloe vera
I naturlig kosmetika är aloe vera-gel en av de mest populära ingredienserna för att hålla håret friskt och rent.

Applicera torrschampo i fett hår

Det är en god idé att applicera torrschampo invid hårrötterna efter träning eller på mycket varma dagar, så att detta kan absorbera talg. Du kan hitta många olika typer av torrschampo i kosmetika- eller skönhetsbutiker eller på apotek. Det är dock inte rekommenderat att använda torrschampo för mycket.

Använd majsstärkelse eller babypuder för att motverka fett hår

Majsstärkelse och babypuder kan minska fett hår som kommer sig av svett och värme. De liknar torrschampon men har en mer naturlig sammansättning. Applicera bara en liten mängd av den valda produkten i hårbotten och massera in den väl.

Undvik att borsta håret mellan hårtvättarna

Överdriven borstning påverkar också fett hår. Borstningen drar talg och svett från hårbotten ut mot topparna. Det är bäst att inte borsta håret för mycket förrän du har fått bättre balans i håret. Detsamma gäller för plattång och locktång.

Du kan förhindra och förebygga fett hår

Överdriven talgproduktion beror på många olika faktorer. Men med rätt tvättrutin och genom att använda några enkla och säkra huskurer kan du förbättra hårets utseende.

Naturligtvis bör du också komma ihåg att det är viktigt att konsekvent använda dig av de tips vi tagit upp här, så se till att lägga till dem i din dagliga hårvårdsrutin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.