7 tips för att ta hand om dina skjortor

Idag berättar vi vilka steg du bör följa för att hålla dina skjortor fina utan att behöva lägga ut en förmögenhet på rengöringsprodukter och slippa investera alltför mycket tid i klädvård. Läs våra tips nedan för hur du bäst tar hand om dina skjortor!
7 tips för att ta hand om dina skjortor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Skjortor, i alla dess olika versioner, är ett plagg som aldrig går ur mode. Varje säsong kan vi på catwalken se olika stilar och trender, men kärnan är detta väl skräddade och eleganta plagg som uppenbarligen är tidlöst. Och eftersom vi vet att du vill att dina alltid ska se så nya ut som möjligt, ska vi här dela med oss av några tips med dig om hur du tar hand om dina skjortor och ser till att de ser oklanderliga ut.

Skjortan är en symbol för tidlös stil och elegans. Oavsett tillfälle passar det alltid att bära en skjorta. Oavsett om det är för arbete, sociala sammankomster eller finare evenemang, kan denna klädespersedel kombineras med jeans eller finbyxor och du kommer inte att bli besviken på bilden som möter dig i spegeln.

Nu ska vi gå vidare till hur du gör för att dina skjortor ska hålla länge och förbli i gott skick.

Tips för att ta hand om dina skjortor så att de håller länge

Om du är en av dem som fastnar vid vissa plagg som du bär ofta, visar vissa av dina plagg sannolikt tecken på slitage. På skjortor ser vi ofta att manschetterna och kragen blir slitna och missfärgade långt innan resten av plagget visar tecken på ålder.

Det spelar ingen roll om dina skjortor är gjorda för att hålla en säsong eller flera, det som räknas är hur du tar hand om dem.

1. Tvätta dem försiktigt

Det första du bör göra är att läsa skjortans etikett, eftersom den innehåller tvättanvisningarna. Helst bör du följa dessa, och om de indikerar att plagget inte är lämpligt för maskintvätt, är det bäst att handtvätta dem.

Tänk på att skjortan kan krympa lite vid första tvätten. Därför är det viktigt att ta hänsyn till detta när du väljer storlek.

Å andra sidan, försök att undvika att kemtvätta dina skjortor, såvida inte etiketten anger det. Detta beror på att denna process använder större mängder kemikalier och att detta måste utföras av en professionell i en specialiserad anläggning.

Vi rekommenderar också att du använder extra tvättmedel på manschetter, armhålor och krage, eftersom det är de delar som brukar vara utsatta för mest smuts. Slutligen knäpper du upp alla knapparna och vänder dina skjortor in och ut innan du lägger dem i tvättmaskinen.

ta hand om dina skjortor i tvättmaskin
Alla skjortor tål inte att tvättas i en tvättmaskin, så kontrollera etiketterna först.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fyra sätt att tvätta och desinficera dina kuddar

2. Så här tar du hand om dina skjortor: Fläckborttagning vid behov

Vi föreslår att du använder specialprodukter för skjortor, eftersom traditionella fläckborttagare kan göra tyget mindre motståndskraftigt. De finns i pulverform, som flytande medel och som spray och de brukar vara mycket effektiva.

3. Torka dina skjortor på rätt sätt

Undvik att använda en torktumlare för att torka dina skjortor. Det är bättre att hänga dem på en galge när skjortorna fortfarande är våta, på en plats med god ventilation.

4. Så här tar du hand om dina skjortor: Du måste stryka dem

För att en skjorta verkligen ska komma till sin rätt måste du stryka den. Rynkor ger ett ovårdat och slarvigt intryck och påverkar även passformen negativt.

Först bör du stryka skjortan på insidan och sedan på utsidan, med ett strykjärn som går från lägsta till högsta temperaturläge. Välj ett ångstrykjärn för att förhindra att torr värme skadar tyget.

Vi rekommenderar att du följer denna ordning när du stryker: krage, manschetter, framsida, baksida och slutligen ärmarna.

Upptäck mer i den här artikeln: Så rengör du strykjärnet när det börjar klibba

5. Förvara dem korrekt

Helst bör du hänga upp dem på en galge så att de inte blir så skrynkliga. Detta kommer också att förhindra att de samlar fukt i vecken, något som kan orsaka mögel.

Om du måste vika dem, var särskilt noga med kragen. Skjortor med en mycket stel krage kan bli deformerade om du viker dem fel och sedan inte hålla formen när du använder dem utan slips.

6. Var noggrann med galgarna du använder

Du bör inte hänga mer än en skjorta per galge så att de inte behöver dela. Det bästa är att du hänger ett plagg på varje galge och att du inte hängaer dem för trångt. De bästa galgarna är tillverkade av ett trä som är lackerat så att de inte har stickor som kan skada kläderna.

Plast- eller trådhängare deformerar skjortans axlar. Av den anledningen är det bäst att investera i bra galgar av material av god kvalitet.

7. Särskilda tips för att ta hand om dina vita skjortor

Även om det är ett av dina favoritplagg kommer vita skjortor med ett bäst-före-datum som du inte bör försöka överskrida. Använd inte blekmedel för att ta bort de gamla gulaktiga tonerna, utan leta hellre efter en ersättning så snart som möjligt.

kvinna handtvättar
Vita skjortor kommer till ett läge när det inte finns någon återvändo. Oavsett hur många tekniker vi använder kommer det en tid då de måste kasseras.

Ytterligare tips för att ta hand om dina skjortor

Slutligen, här är några extra tips som maximerar dina skjortors liv:

  • Alternera mellan flera skjortor och använd inte alltid samma dag ut och dag in. Du kan bygga upp din garderob med en variation av olika färger, till exempel två vita, två blå och en rosa.
  • Bär inte en skjorta mer än en gång i veckan. På så sätt återfår tyget sin ursprungliga konsistens och slits inte ut med för många tvättar.
  • Välj personliga och skräddarsydda skjortor: I allmänhet följer det med en extra uppsättning manschetter och krage som du kan byta när du tycker det är dags. Även om de är dyrare kommer du att spara pengar på lång sikt.

Vi hoppas att du har nytta av dessa tips som kan förlänga livstiden på dina skjortor avsevärt. Som vi sa i början, detta är ett mångsidigt plagg som alltid ger både stil och elegans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Catherman, J. (2017). Guía práctica para la masculinidad: Cómo asar un filete a la perfección, cambiar un neumático, impresionar a una chica y 97 habilidades más que necesitas para sobrevivir. Baker Books.
  • Flores López, R. S. (2017). Creación de la nueva línea de camisas para hombre en tela jean ecológica de la empresa American Jeans, de la ciudad de Ambato(Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Administrativas. Carrera de Marketing y Gestión de Negocios.).
  • RONDÓN ORREGO, M. A. R. L. O. N., SALAZAR FRANCO, Y. A., & ISAZA OSORIO, J. E. (2014). Camisas ecológicas.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).
  • Mas Muñoz, M. C. (2016). Procesos de lavado, planchado y arreglo de ropa en alojamientos. Ediciones Paraninfo, SA.
  • de Sousa Congosto, F. (2007). Introducción a la historia de la indumentaria en España(Vol. 231). Ediciones AKAL.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.