Sträckning av ljumsken - varför uppstår det?

En sträckning av ljumsken är ett relativt vanligt tillstånd som kan drabba den som utför krävande fysisk träning. I den här intressanta artikeln kan du upptäcka hur du kan förhindra detta besvärliga tillstånd.
Sträckning av ljumsken - varför uppstår det?

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

En sträckning av ljumsken är en partiell skada på de små fibrerna i adductor longus, som är muskeln som ligger i insidan av lårmuskulaturen. Detta tillstånd kan vara milt eller svårt. Med vila och korrekt behandling kan du vanligtvis återhämta dig till fullo.

Detta tillstånd hör till en hel grupp av ljumskproblem. Det sker under träningsrelaterade aktiviteter, arbete som kräver en större fysisk ansträngning och olyckor med fordon, bland många andra situationer. Fortsätt läsa om du vill veta mer om vad en sträckning av ljumsken är och hur man behandlar det!

Hur en sträckning av ljumsken uppstår

Som webbplatsen Kidshealth säger, är en lätt sträckning av denna typ när en av musklerna i innerlåret sträcks, skadas eller slits av. Musklerna i det inre låret är: Pectineus, Adductor minimus och Adductor longus, och de går från bäckenet till lårbenet, samt Gracilis och Adductor magnus, som går från bäckenet till knäet.

Webbplatsen Hopkinsallchildrens.org förklarar de vanligaste orsakerna till detta tillstånd. Här är några av dem:

 • Sporter som kräver sprint, explosiva hastighetsökningar och plötsliga riktningsändringar.
 • Ej uppvärmda muskler. Muskler som inte har värmts upp och stretchats ut ordentligt är mer benägna att gå sönder.
 • Dålig kondition eller trötthet. Svaga muskler klarar av mindre stress under träning och muskler som är trötta tappar en del av sin förmåga att absorbera energi och stötar.
 • Att återuppta aktiviteter för snabbt efter en skada.

Även om detta tillstånd vanligtvis är relaterat till träning är det inte alltid fallet. I allmänhet kan en alltför aggressiv utsträckning av en muskel eller ett direkt slag leda till en sträckning av ljumsken.

löpare med sträckning av ljumsken
Om du känner smärta i låret och ljumsken när du utför fysisk aktivitet, kan du behöva ta en paus.

För att lära dig mer, läs den här artikeln: 7 naturliga muskelavslappnare för muskelspänningar

Symptomen på en sträckning av ljumsken

Webbplatsen Rady Children säger att det finns tre grader av sträckningar av ljumsken. Som du kan se nedan orsakar var och en av dem olika symptom:

 • Första gradens. Mild smärta som kanske inte känns förrän efter att du har tränat, följt av en spänd känsla och ömhet.
 • Andra gradens. Måttlig smärta och stramhet i ljumsken, tillsammans med något mindre svullnad och blåmärken. Gången kan påverkas och löpning kan vara svårt.
 • Tredje gradens. Allvarlig smärta, betydande svullnad och blåmärken och oförmåga att pressa ihop benen. Att gå är mycket svårt.

Här är de vanligaste symptomen på en sträckning av ljumsken: svullnad och blåmärken i ljumsken, muskelspasmer, svaghet i det drabbade benet och vissa svårigheter att gå.

Diagnos

Det första din läkare kommer att fråga dig är vad du gjorde innan du kände smärtan som fått dig att uppsöka henne eller honom. I allmänhet är diagnosen differentiell. Med andra ord utför läkaren en undersökning för att utesluta andra tillstånd som exempelvis bråck.

Om sträckningen är av första graden, har mindre än 10% av muskelfibrerna slitits av. Andra gradens sträckningar är de där 10% till 90% av fibrerna har slitits av. En tredje gradens skada betyder att muskeln antingen är helt eller nästan helt sönderriven eller sprucken. Ibland kan en läkare begära en MR-skanning för att få en bild av skadans omfattning.

Behandling

Behandlingen beror på graden av skada. Mildare fall kan botas med två veckors vila, medan en fullständig avslitning kan kräva upp till tre månaders rekonvalescens. Läkarjournaler visar några av de riktlinjer som patienterna måste följa för att snabbt återhämta sig:

 • Vila. Gör inte något som orsakar smärta under rekonvalescensen.
 • Kyla. Att applicera is med en kall kompress i området vid ljumsken i 15 minuter ungefär fyra gånger om dagen är ett bra sätt att lindra smärta och svullnad. Kom ihåg att du aldrig ska applicera is direkt på huden.
 • Läkemedel. Vissa receptfria läkemedel kan hjälpa till att behandla mild till måttlig smärta, som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
 • Kompression. Du kan använda kompressionsbandage på det drabbade området för att förhindra svullnad. Fråga din sjukgymnast om de bästa alternativen för dig.
 • Att höja det skadade området, samt stretcha och stärka. Det finns olika övningar och poser som kan hjälpa den drabbade muskeln att återhämta sig. Fråga en professionell sjukgymnast eller läkare om de bästa teknikerna för dig och hur du gör dem.
 • Värme. Du bör bara använda värme när du planerar att återuppta fysisk aktivitet.

I allmänhet är behandlingen baserad på vila så att din muskel kan återhämta sig och läka. Du bör regelbundet göra vissa stretchövningar för att undvika muskelatrofi på grund av brist på användning. Se till att rekonvalescensen är under överinseende av en läkare eller fysioterapeut eller liknande.

sjukgymnast hjälper man med sträckning av ljumsken
Ett professionellt tillvägagångssätt för att stretcha ljumsken är nödvändigt för att säkerställa att musklerna återhämtar sig och tillståndet inte leder till komplikationer.

Tips för att förhindra sträckningar av ljumsken

Ibland är det svårt att förhindra att dylika skador inträffar, särskilt om du är en professionell idrottsman eller atlet. Upp till 16% av alla skadade fotbollsspelare som uppsöker en läkare gör det för en sträckning i ljumsken. Liknande är denna skada mycket vanlig i sporter som hockey, tennis och basket.

Det sista tipset vi vill dela med dig är att alltid värma upp innan du tränar och undvika att överanstränga dig själv. Om du känner smärta i ljumsken vid en viss övning eller aktivitet, sluta att utöva denna under några dagar och sköt om det drabbade området. Utan tvekan är den bästa behandlingen för en sträckning av ljumsken helt enkelt att förhindra att det händer.

Den här artikeln kan intressera dig: Orsaker, symptom och behandling av sportbråck

Undvik medvetet denna skada

Som du nu har förstått är sträckningar av ljumsken ett ganska vanligt tillstånd som orsakas av överbelastning av bäckenbottens muskler under fysisk aktivitet. Om du planerar din träning väl, stretchar innan du tränar och stoppar aktiviteten om du känner smärta, kommer du att kunna undvika denna typ av skador.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.