Sport- och träningstips för personer med hypotyreos

Förutom läkemedel spelar träning en nyckelroll för att lindra symptomen i samband med hypotyreos. Läs vidare för att lära dig mer om sport- och träningstips för personer med hypotyreos
Sport- och träningstips för personer med hypotyreos
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2022

Vilka övningar är lämpliga för personer med hypotyreos? Träning anses generellt vara en av de viktigaste faktorerna för ett hälsosamt liv. Vissa tillstånd kan dock begränsa en persons förmåga att vara fysiskt aktiv, till exempel sköldkörtelstörningar. Läs mer om träningstips för personer med hypotyreos.

En underaktiv sköldkörtel, som hypotyreos innebär, påverkar kroppens ämnesomsättning. Det är också associerat med symptom som trötthet, arytmi, ledvärk, depression och en tendens att gå upp i vikt.

Hos drabbade individer kan dessa symptom göra det svårt att upprätthålla ett vanligt träningsprogram. Men om du lider av hypotyreos är det att vara fysiskt aktiv som en del av din dagliga rutin, en av nycklarna till att upprätthålla din hälsa och ditt välbefinnande. Så vad ska du tänka på? Läs vidare för några rekommendationer träningstips för personer med hypotyreos..

Hur påverkar hypotyreos metabolismen?

Sköldkörteln är ett litet organ (ungefär hälften så stor som en valnöt) som ligger längst fram i halsen, i brosket under adamsäpplet. Trots sin ringa storlek spelar den en mycket framträdande roll i ämnesomsättningen.

Detta organ är involverat i produktionen av flera hormoner, som tyroxin och trijodtyronin, som påverkar tillväxt och utveckling. Det senare påverkar också nästan alla metaboliska processer. Det reglerar även hjärtfrekvens och kroppstemperatur.

Hos personer som lider av hypotyreos minskar ämnesomsättningen. Detta resulterar i olika symptom, som en tendens att gå upp i vikt lätt, en känsla av trötthet, ledvärk, hjärtklappning och nedstämdhet.

De låga nivåerna av sköldkörtelhormoner tenderar också att minska hjärtkapaciteten, därav den ökade risken för ventrikulära arytmier hos personer med hypotyreos.

Dessutom bidrar sköldkörteln till nedbrytningen av kolesterol och stimulerar produktionen av enzymer som behövs för att eliminera triglycerider. Detta innebär att när halten av sköldkörtelhormoner sjunker tenderar dåligt kolesterol och triglycerider att öka.

utmattad kvinna på träningsmatch
Personer med hypotyreos upplever ofta en större trötthet under fysisk aktivitet. Av denna anledning är det lämpligt att välja övningar med låg eller måttlig intensitet.

Fördelar med träning för personer med hypotyreos

Regelbunden träning är mycket fördelaktigt för personer med hypotyreos. Faktum är att en träningsrutin hjälper till att förbättra livskvaliteten för människor med detta tillstånd, vilket beskrivs i en studie som rapporterats i en artikel i Archives of Endocrinology and Metabolism.

Metabolism och energi

Ofta rapporterar personer med hypotyreos ständigt att de känner att de saknar energi. För att motverka detta ordinerar läkare ofta mediciner som levotyroxin.

Och även om många kanske tror att träning förvärrar denna känsla, är det motsatta sant. Regelbundna pass hjälper till att öka energinivåerna och bekämpa trötthet.

Forskning visar att träning med låg intensitet kan minska trötthet och till och med förbättra sköldkörtelns funktion hos patienter med detta tillstånd. Faktum är att en ökning av trijodtyronin och tyroxin har observerats hos dem som deltar i regelbunden fysisk aktivitet.

Vikt, kroppsfett och muskelmassa

Enligt forskning innebär långsammare metabolism att personer med hypotyreos tenderar att gå upp i vikt och visa tecken på fetma. Och på samma gång som kroppsfettprocenten ökar, minskar muskelmassan.

Lyckligtvis finns det en effektiv åtgärd för att motverka detta. Och det är väldigt entydigt vad som hjälper i det här fallet: ​​träning. Först och främst ökar träningen kaloriförbränningen, vilket hjälper personen att gå ner i vikt. Styrketräning hjälper också till att öka muskelvolymen samtidigt som du minskar andelen fett.

Dessutom förbättrar denna typ av träning muskeltonen och förbättrar kroppens svar på träning. Så småningom minskar känslan av svaghet och kramper blir mindre frekventa.

Hjärtat

Studier på ämnet har funnit att hypotyreos är ett kliniskt tillstånd som påverkar hjärtfunktionen. Detta innebär att det kan påverka kontraktilitet, kärlmotstånd, blodtryck och puls.

Det finns dock övningar som hjälper hjärtat att fungera och minskar risken för hjärtsjukdomar. Detta är utmärkta nyheter för personer med sköldkörtelproblem.

Humör och depression

Nedsatt funktion i sköldkörteln påverkar också humöret. Lyckligtvis hjälper träning till att aktivera de så kallade ”lyckohormonerna”. Som en konsekvens minskar känslor av dysterhet samtidigt som välbefinnandet ökar.

Enligt en publikation i den medicinska tidskriften Depression and Anxiety har så lite som 45 minuters måttlig aerob träning, tre gånger i veckan, en signifikant och positiv effekt på humöret. Denna positiva vana är det naturliga botemedlet mot sorgsenhet, nedstämdhet och depression.

Andra fördelar

Förutom ovanstående bidrar träning till det allmänna välbefinnandet för personer med hypotyreos. Andra fördelar inkluderar följande:

  • Styrketräning kan bidra till återhämtning av benförlust som uppstår hos personer med sköldkörtelstörningar.
  • Träning som är mild mot kroppen, som simning, Tai Chi eller yoga, hjälper till att lindra ledvärk som uppstår som en effekt av hypotyreos.
  • Slutligen så påverkas patientens sömn positivt av fysisk aktivitet.

Missa inte att läsa den här artikeln: Hur man märker att sköldkörteln inte fungerar som den ska

Träningstips för personer med hypotyreos

Personer med hypotyreos bör vara särskilt försiktiga innan de börjar träna. Detta är ännu viktigare om du för närvarande har en mycket stillasittande livsstil eller inte har tränat på ett tag. Med detta i åtanke bör du börja långsamt, utan att kräva för mycket av dig själv.

Övningar med låg intensitet

Det bästa för personer med hypotyreos är att göra kardiovaskulära övningar med låg intensitet och med liten påverkan på lederna, till exempel följande:

  • Promenader
  • Dans
  • Yoga
  • Tai chi
  • Pilates
  • Elliptisk cykling
  • Simning

Allt eftersom din kropp anpassar sig kan du gradvis öka intensiteten eller varaktigheten och gå vidare till mer krävande typer av träning. Kom ihåg att alltid hålla dig inom gränserna för din förmåga.

Övningar med större intensitet

Bland de fysiska aktiviteterna med lite större effekt hittar du följande:

  • Jogga eller springa
  • Tennis
  • Basket
  • Vandring i bergen
  • Landsvägscykling
  • Knäböj och andra benövningar
  • Lyfta vikter
  • Gymnastik

Helst bör du utföra minst 150 minuters aerob eller kardiovaskulär träning i veckan. Och dessutom 2 eller 3 pass med kombinerad styrketräning. Men om du inte kan hantera det här först, försök att arbeta i sessioner på minst 15 minuter.

Styrketräning är mycket viktigt för personer med hypotyreos, eftersom det hjälper till att aktivera ämnesomsättningen och bränna kalorier. Du måste se till att du arbetar med alla de stora muskelgrupperna. Vidare bör du träna varje muskel minst 2 dagar i veckan.

Om du har problem med sköldkörteln, är överviktig och inte har tränat på ett tag kan du behöva kämpa lite hårdare för att komma i form. Det krävs tålamod och framför allt uthållighet för att börja träna och uppnå en hälsosam vikt.

Du kommer att se en förbättring och uppnå bättre resultat med tiden. För att hålla igång din entusiasm och motivation kan du välja olika övningar varje dag och kombinera rutiner.

Slutligen, kom ihåg att din puls och andning kommer att berätta för dig om du pressar dig själv för hårt. Använd om möjligt pulsmätare. Och om du känner dig trött, eller om något gör ont, sluta bara. Det är ingen tävling.

träningstips för personer med hypotyreos: kvinna i pool
Simning är ett av de bästa träningssätten för personer med hypotyreos. Det har låg intensitet och många fördelar.

Andra rekommendationer

När du tränar dagligen finns det alltid en risk att ditt engagemang sviktar för dina rutiner, oavsett anledning. Du måste behålla ditt fokus, och samtidigt din entusiasm. Här är några rekommendationer för detta.

  • Sök hjälp från en personlig tränare för att utforma ett program anpassat efter dina behov och din kondition
  • Träna tillsammans med andra
  • Lyssna på musik medan du tränar
  • Sätt upp delmål och mål
  • Använd en app för att se dina framsteg
  • Pressa aldrig dig själv så att du blir helt utmattad
  • Träna utomhus
  • Vila minst en dag i veckan

Vad behöver personer med hypotyreos tänka på innan de börjar träna?

Att välja den bästa rutinen beror på just ditt fysiska tillstånd, hälsostatus och vilken behandling du får för ditt tillstånd. Om dina sköldkörtelhormoner är under kontroll och du är frisk kan du utföra nästan vilken typ av träning som helst.

Naturligtvis är det alltid en god idé att rådgöra med din läkare och ta deras rekommendationer om vad du bör och inte bör ta hänsyn till, innan du påbörjar en ny träningsrutin.

Glöm inte att personer med hypotyreos upplever mer muskel- och ledvärk. Vissa övningar kanske inte påverkar dig på detta sätt, men andra kan orsaka stötar eller spänningar som förvärrar dina besvär eller skador.

Och kom ihåg att om dina hormoner inte är under kontroll kan träning vara farligt. Var försiktig, särskilt om du utför en aktivitet med hög intensitet som ökar pulsen.

Nycklar till träning och hypotyreos

Träning är alltid fördelaktigt för personer med hypotyreos och hjälper till att motverka symptom som viktökning. Skapa dig dock inga falska förväntningar. Fysisk aktivitet kommer inte att få din sköldkörtel att producera fler hormoner.

Tänk på att detta är en autoimmun sjukdom och därför kan en träningsplan eller kost inte bota eller vända processen. Det betyder att det är viktigt att vara noggrann med att följa din medicinska behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.