Sned skalldeformitet: förebyggande och behandling

Sned skalldeformitet är ett estetiskt problem som kan störa ditt barns självkänsla när han eller hon växer upp och påverka barnet under barndomen och tonåren. Läs mer om detta tillstånd och hur du kan förhindra det i den här artikeln.
Sned skalldeformitet: förebyggande och behandling

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Sned skalldeformitet, eller skallasymmetri, är den vanligaste kraniofaciala anomalin. Detta innebär av en asymmetrisk snedvridning av barnets skalle. Med detta tillstånd verkar skallen vara nästan platt i det bakre området (mot nacken) och har en romboid form.

Denna störning är rent estetisk och påverkar inte den intellektuella utvecklingen hos ett barn. Det är ett vanligt fenomen och det beror främst på den ställning ett barn sover i. Det kan till exempel hända om barnet alltid sover på rygg, eller om huvudet alltid lutar mot samma sida.

Emellertid kan tillståndet också vara närvarande redan vid födseln. I sådana fall kan det bero på att mammans bäcken är ovanligt smalt eller en komplikation under förlossningen.

I dagens artikel ska vi förklara hur man kan förebygga och behandla detta tillstånd.

Varför inträffar sneda skalldeformiteter?

Skallasymmetri beror på att tryck utövas på barnets skalle. Det kan hända under fostrets utveckling, under eller efter förlossningen.

Förekomsten av en skallasymmetri har ökat markant sedan barnläkare numer råder föräldrar att lägga barn på rygg när de sover. Denna position är effektiv i att förhindra plötslig spädbarnsdöd medan de sover. Denna ställning utövar emellertid också ett kontinuerligt tryck mot samma område av skallen. Det är detta som till slut leder till deformeringen. På samma sätt är babyskydd också kopplade till ökningen vi ser av detta tillstånd.

Skallasymmetri: mamma kysser sovande baby

Andra situationer som kan leda till skallasymmetri är:

  • För tidig födelse
  • Medfödd nackspärr. Det gör att barnet alltid vilar på samma område av sin skalle
  • En olämplig position inuti livmodern
  • Trauma under förlossningen

Symptom på sned skalldeformitet

Som vi nämnde tidigare är detta ett rent estetiskt tillstånd och äventyrar inte den intellektuella utvecklingen av barnet. Som värst leder det till ansikts- och kranialasymmetri, till den grad att det kan vara ganska synligt. Det kan också göra så att öronen inte hamnar på samma nivå och skapa en utbuktning i pannan.

Sned skalldeformitet kan dock även påverka ett barns framtida självkänsla negativt. Därför är det mycket viktigt att ha vissa åtgärder till hands för att kunna förebygga och behandla det i tid.

Hur kan jag förebygga det?

Eftersom spädbarn bör sova på ryggen är det viktigt att flytta runt dem så att de byter ställning på huvudet ofta. Växla helst sidan de vilar mot mellan vänster och höger när de sover.

Läkare rekommenderar också att barnet tillbringar lite tid med andra sidan neråt, på mage, när de är vakna. “Magläge” är en metod för att utveckla ditt barns motoriska färdigheter. Du ska bara göra det medan barnet är vaket. Metoden handlar om att placera barnet på mage. Du kan antingen lägga barnet på ditt bröst, på sängen, på en filt på golvet eller någon annan bekväm yta. Det är ett utmärkt tillfälle att leka med dem när de är i den här positionen. Du måste dock hålla ett öga på dem hela tiden. Barnets muskulära kapacitet tränas också och blir starkare genom dessa aktiviteter.

I huvudsak bör du undvika att stödja huvudet i bara en ställning under längre tid. För att göra det kan du hålla barnet i dina armar eller placera det i en stol som inte sätter press på deras skalle. Använd därför inte platser som håller barnet i samma ställning under lång tid, till exempel babyskydd för bilen. Om du måste använda dessa, ta pauser och hjälp barnet att byta position.

Du kan också vidta andra interaktiva åtgärder. Till exempel kan du placera leksaker på alternerande sidor av barnets spjälsäng. På det sättet måste barnet vända huvudet för att se dem. Ett annat sätt är att lyfta madrassen något för att luta den lite.

Behandling för sned skalldeformitet

Skallasymmetri: baby i bilskydd

Denna behandling är endast för fall då de tidigare åtgärder inte har varit framgångsrika.

Först och främst kan man använda formande hjälmar, eftersom dessa utövar ett jämnt och måttligt tryck på skallen. De hindrar också huvudet från att luta sig mot den redan deformerade sidan. Hjälmarna är ett dynamiskt kranioplastiskt ortopedisystem och spädbarn kan använda dem från tre månaders ålder. Du måste kontrollera dem ofta så att de sitter rätt.

Läkare opererar endast i mycket svåra fall. Faktum är att de bara väljer denna metod som en sista utväg efter det att allt annat misslyckats.

Sammanfattningsvis

Det bästa är att följa dessa förebyggande åtgärder för att förhindra att denna deformitet drabbar ditt barn. Detta är enkla övningar och åtgärder som hjälper till att hindra ditt barn från att utveckla ett estetiskt problem som kan påverka självkänslan.

Det är också viktigt att du konsulterar en läkare om du har några frågor eller ser några avvikelser. En läkare kan ge dig råd om vad du ska göra för att hjälpa din baby.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.