Vaginala bristningar när man föder barn

Vaginala bristningar är vanliga när man föder barn och kan vara ganska smärtsamma. Upptäck mer om dem samt hur man förebygger detta problem.
Vaginala bristningar när man föder barn

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vaginala bristningar är en komplikation som kan få allvarliga konsekvenser. I de flesta fall kan man dock med snabb och effektiv vård läka dem utan komplikationer.

Bristningar är vanligare vid förlossningar med tång eller när man utför en perineotomi, eller episiotomi.

Många medicinska experter över hela världen undersöker det mest effektiva sättet att minska bristningar vid förlossningar. Och det finns faktiskt förebyggande åtgärder man kan ta för att minimera risken.

Vad är vaginala bristningar?

Nyfödd bebis

Vaginala bristningar när man föder barn är en spricka i huden hos området mellan vagina och anus. Detta sker ofta vid förlossningar och drabbar ett stort antal kvinnor som föder vaginalt.

Bristningarna uppstår när barnet färdas genom födelsekanalen. Detta resulterar i att vissa muskler i bäckenbotten brister, såväl som huden i mellangården.

Dessa bristningar varierar i allvarlighet och kan inkludera allt från små till djupa sår. Generellt talat orsakas de av att huden inte är tillräckligt förberedd på födseln och inte töjs ut ordentligt.

Varför inträffar vaginala bristningar när man föder barn?

Vissa omständigheter ökar risken för att man ska drabbas. T.ex. om kvinnan föder sitt första barn eller har drabbats av tredje eller fjärde gradens bristningar vid en tidigare förlossning.

Några andra påverkande faktorer är:

 • Bebisen är väldigt stor.
 • Inducerad födsel, speciellt om man använder tång.
 • Om man tidigare genomgått en perineotomi, eller ett snitt som läkarna gör för att vidga födelsekanalen.
 • Bebisen föds med ansiktet uppåt, i sittande position eller med sätesbjudning.
 • Bebisens axel ligger i en dålig position i förhållande till moderns bäcken.
 • Krystningarna började för tidigt eller är för svåra.
 • När avståndet mellan den vaginala öppningen och anus är väldigt litet.

Nivåer av vaginala bristningar när man föder barn

Kvinna under förlossning

Bristningar klassificeras enligt fyra grader beroende på allvarligheten. De fyra graderna är som följer:

 • Första graden: dessa inträffar när huden i mellangården drabbas av ett litet, ytligt sår. I detta fall kan såret läkas enkelt utan större konsekvenser.
 • Andra graden: såret påverkar ytligt en del av muskeln i mellangården. Stygn krävs.
 • Tredje graden: bristningen påverkar musklerna i mellangården och går ända ned till anus.
 • Fjärde graden: bristningen påverka hela mellangården, anus och ändtarmsväggen. Både denna och tredje gradens bristningar är svåra och smärtsamma att återhämta sig från.

Hur man förebygger bristningar vid förlossningar

Kvinna föder i vatten för att undvika vaginala bristningar

Det bästa sättet att förebygga vaginala bristningar är att ta förebyggande åtgärder under graviditeten. Dessa förebyggande åtgärder är även användbara för att undvika perineotomi vid förlossningen.

De primära metoderna är som följer:

 • Mellangårdsmassage: att massera mellangården med olja är lämpligt och bra för regionen. Detta gör den mer elastisk.
 • Kegelövningar: denna teknik stärker de vaginala musklerna. Det är rekommenderat att göra dem varje dag med start under graviditetens femte månad.
 • Sakta ned bebisens passage genom födelsekanalen: detta hjälper musklerna att få tid att förbereda sig och minskar trycket när bebisen kommer ut.
 • Positioner för förlossningen: det finns bevis för att vissa positioner gör det lättare för mellangården. Att stå, sitta eller ligga på sidan är exempel på det. Vattenfödslar har också låg andel bristningar.
 • Varma omslag: de gör musklerna mer elastiska och hjälper till att lindra smärtan under förlossningen.

Appliceringen av kommersiella oljor och vaginala vidgare som blåses upp likt en ballong har ingen större effekt på vaginans elasticitet eller vidgandet av vaginan.

Är du gravid? Oroar du dig över vaginala bristningar vid förlossningen? Följ råden ovan för att minska risken. Glöm heller inte att diskutera eventuella tvivel med din barnmorska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.