Råd, knep och kurer för att minska åderbråck

Fram tills effekterna av dessa behandlingar börjar visa sig kan du försöka dölja dina åderbråck med exempelvis smink.
Råd, knep och kurer för att minska åderbråck

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Åderbråck är vener som vidgar sig som ett resultat av dålig blodcirkulation. Venerna går då att se under huden och det kan för vissa kännas obehagligt. I många fall går de att ta bort med kirurgi eller behandlingar, men dessa kan ta tid. Om du vill ha en snabb och effektiv lösning för att minska åderbråck ska du läsa följande rekommendationer.

Metoder för att dölja åderbråck

Använd smink

Det bästa och mest effektiva sättet att täcka över åderbråck är att använda smink. Använd först en concealer för att täcka över mörka ringar. Om venerna har en blåaktig ton bör krämen vara gul, men om venerna är röda är det bättre om din kräm har en grön ton.

Efter detta applicerar du en bas med en färgton som är något ljusare än huden, för att få en färg som ser naturlig ut. Det rekommenderas även att du utöver att täcka över dem använder några hemmagjorda kurer för att behandla dina åderbråck, då de ofta kan bli inflammerade och orsaka smärta.

Tips och råd för att minska åderbråck

Minska åderbråck

Det är viktigt att äta en hälsosam kost med mycket färsk frukt och råa grönsaker, som är essentiella för att återfukta huden och även främjar cirkulationssystemet. När du går och lägger dig bör du lägga benen högt, till exempel på en hög med kuddar; det hjälper dig att få bättre blodcirkulation.

Försök också att inte sitta still för länge, eftersom det kan ge uppkomst till åderbråck. Om du ofta måste sitta still p.g.a. ditt arbete kan du försöka ta pauser med små promenader emellan.

Om du kan, prova att använda stödstrumpor som “håller ihop” venerna. Men tänk på att de inte ska sitta alltför tajt! Du bör heller inte använda tajta kläder, eftersom det stoppar upp cirkulationen och kan leda till andra problem, som exempelvis celluliter.

Försök att efter duschen massera dina ben med cirkulära rörelser och kallt vatten. Det aktiverar blodcirkulationen och hjälper till att behandla åderbråck.

Det rekommenderas även att du tar två matskedar med extrakt av hästkastanj, som du har spätt ut i ett glas vatten.

Salvor för att behandla åderbråck

ringblomma

Om du vill kan du göra en salva med några blad och blommor av ringblomma, som du steker i två matskedar smör. När det börjar skumma lyfter du bort det från värmen och låter det stå under natten. Värm sedan upp det lite grann för att det ska bli lättare att filtrera. F örvara sedan salvan på en sval plats.

Applicera varje dag på de drabbade områdena för att minska åderbråck.

Kom ihåg…

Glöm inte att göra övningar lite då och då som aktiverar blodcirkulationen, för att inte åderbråck ska uppkomma till att börja med.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.