Orsakerna till tendinopati i biceps

De huvudsakliga orsakerna till tendinopati i biceps är överansträngning av över biceps på grund av repetitiva och regelbundna rörelser där man placerar armarna över axlarna. Läs mer om det här!
Orsakerna till tendinopati i biceps

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Tendinopati i biceps är ett tillstånd som drabbar senan i bicepsmuskeln. Det leder dock inte vanligtvis till allvarliga konsekvenser. Det upplevs oftast som en smärta när man rör på armen.

Generellt kan många faktorer leda till tendinopati i biceps. Dessa inkluderar sportaktiviteter, arbetsaktiviteter som involverar regelbundet bruk av armstyrka, samt ålder.

Även om det är sällsynt så kan detta problem leda till att senan brister om det inte behandlas ordentligt.

Tendinopati i biceps är en av de huvudsakliga orsakerna till axelsmärtaÄven om det börjar som en inflammation som orsakar smärta, kan det till slut leda till kronisk skada med delvis eller total bristning av senan.

I denna artikel ska vi ta en närmare titt på detta tillstånd och dess orsaker.

Biceps och dess senor

Smärta i senor

Biceps deltar i de flesta armrörelser och hjälper till att stabilisera närliggande leder.

I grund och botten är det muskeln som finns på överarmen. Den distala senan kopplar den lägre delen av biceps till armbågen. Proximala senor fäster sedan muskeln till skuldran.

De två proximala senorna fäster vid skulderbladet på olika platser. De hjälper till att stödja den högsta delen av armen i axelleden. De möjliggör även rörelser.

Biceps är involverad i flera rörelser. Den deltar i rörelser av underarmen framförallt för att vända handflatan framåt eller uppåt). Den är även involverad i böjningen av armbågen samt stabilisering av axelleden.

Vad är tendinopati i biceps?

Biceps kan drabbas av många skador som visar sig både hos axeln och dess koppling till armbågen. Tendinopati i biceps inträffar när det finns en inflammation i den långa delen av en proximal sena.

Tillståndet orsakar allvarlig smärta i den främre delen av axeln. Generellt sker detta när personen höjer armen över skuldran.

Detta tillstånd försvårar många aktiviteter, såsom att sätta på sig en tröja, kasta en boll, sova på den drabbade sidan, etc.

Orsaker till tendinopati i biceps

Tränande kvinna

Sport, arbetsaktiviteter som involverar regelbundet bruk av armstyrka samt ålder påverkar biceps.

Den vanligaste orsaken till tendinopati i biceps är överansträngning, antingen på grund av sport- och arbetsaktiviteter eller ett annat tillstånd.

De vanligaste är inflammatoriska sjukdomar, skador på rotatorkuffen, försämringar på grund av tidigare skador, trauma eller impingementsyndrom, även kallat inklämningssyndrom.

Ibland är ledhuvudet onormalt upphöjt och framskjutet, vilket kan skada biceps. Detta leder till ett tillstånd som kallas impingementsyndrom, vilket även kan leda till tendinopati i biceps.

Samtliga ovan nämnda fall orsakar inflammation, ödem eller små slitningar. Om problemet förvärras kan kronisk försämring inträffa. Detta leder till en ändring av de normala kollagenfibrerna i senan.

Detta kan till slut leda till delvis eller total bristning av senan.

Denna artikel kanske intresserar dig: Övningar för att lindra tendinit i axlarna

Att förebygga tillståndet

Det huvudsakliga sättet att förebygga detta tillstånd är att undvika alla aktiviteter som involverar att placera armarna över huvudet för ofta. Dessa rörelser är vanliga i sporter som tennis och basket.

Om du inte kan undvika dessa rörelser bör du träna för att stärka musklerna i axlarna och överarmarna. Om dina axelmuskler är välutvecklade kommer armen inte förlora stabilitet, och därför löpa mindre risk för skada.

En annan förebyggande åtgärd är att utföra dessa rörelser med rätt teknik. Konstiga och onaturliga ställningar utsätter axeln för hög påfrestning, vilket kan leda till detta problem.

Om du upplever smärta medan du utför en specifik aktivitet ska du sluta göra den fram tills att en läkare undersökt dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bard, H. (2012). Tendinopatías: etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento. EMC-Aparato locomotor, 45(3), 1-20.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.