Medicinala örter som rensar din lever

Levern är det viktigaste organet som du har och bör tas om hand om du vill ha ett friskt liv. Det finns ett flertal medicinala örter som kan hjälpa dig.
Medicinala örter som rensar din lever
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Levern är ett av de viktigaste organen i din kropp. Den är inblandad i många livsviktiga funktioner och bör därför tas god hand om. Av denna anledning uppmärksammar vi följande lista över medicinala örter som har förmågan att avgifta din lever och gallblåsa naturligt. 

Bark från borutututrädet

borutututräd

Borutututrädets bark har medicinala egenskaper som har nyttjats i många år för att avgifta levern, gallblåsan och matsmältningssystemet. Den fungerar även utmärkt som en rengörare av blodet. Den är rik på antioxidanter som hjälper till att stärka din kropp så att den kan stå emot gifter som finns i miljön, vatten, vissa livsmedel och de som orsakas av stress.

Cikoriarot

Cikoriarot har fantastiska fördelar och egenskaper som är bra på att hjälpa avgiftningsprocessen på traven i levern så väl som i gallblåsan. Denna växts rötter har förmågan att förebygga att stenar bildas i gallblåsan så väl som i levern. Du kan göra ett hälsosamt te att inta vå gånger dagligen med en matsked rötter och kokande vatten.

Chelidonium Majus

chelidonium

Denna växt används ofta för att rensa levern och gallblåsan genom att rengöra blodet. Den kan även användas som hjälp i behandling av andningsproblem och lindra symptom från matsmältningsbesvär.

Mariatistelfrön

Dessa frön har förmågan att öka chansen att vävnad regenereras i levern. Mariatistelfrön ökar även produktionen av galla, vilket är väldigt viktigt för att levern ska kunna fungera optimalt.

Ett bra avkok gjort på dessa frön kan effektivt hålla kolesterolnivåerna i schack. Dettillhandahåller också kroppen med stora mängder antioxidanter som är väldigt viktigai borttagningen av fria radikaler. De förebygger även lever- och gallblåseinflammation.

Mynta

Mynta

Ett avkok av myntablad kombinerat med blad från grönmynta kan vara väldigt effektivt för att se till att gallblåsan och levern fungerar som de ska. Avkoket kan även hjälpa matsmältningssystemet eftersom dessa plantor har förmågan att slappna av muskler och reducera obehagen från kolik som orsakas av magproblem.

Gurkmeja

Gurkmeja har kraftfulla antioxidanta egenskaper. Det gör den till en bra bundsförvant för att eliminera gifter från kroppen. Den rensar kroppen för att hålla hälsan på topp. Den främjar även bra blodcirkulation. Regelbunden konsumtion av gurkmeja rekommenderas för att hålla din lever frisk.

Klöveroxalisrot

Denna rot är effektivt för avgiftande behandlingar eftersom den möjliggör elimineringen av vissa substanser som kan vara skadliga för din lever och gallblåsa. Den har även förmågan att stimulera tarmkanalen, vilket hjälper folk som lider av förstoppning. Roten kan även lindra njurproblem eftersom den ökar produktionen av urin, vilket främjar elimineringen av skadliga substanser som kan hittas i njurarna, blåsan och hela kroppen.

Phyllanthus niruri

Fördelarna hos denna fantastiska växt upptäcktes nyligen. Den är känd för att vara effektiv när det kommer till förebyggning och förbättring av problem som huvudsakligen drabbar levern och njurarna.

För att göra ett bra avkok av phyllanthus niruri så ska du koka (uppskattningsvis) tre glas vatten och lägga till tre matskedar av denna plantas blad. När det har kokat i 15 minuter ska du sänka värmen och låta det stå. Drick denna blandning tre gånger per dag i en vecka.

Gr avida eller ammande kvinnor bör inte använda denna växt. Den bör konsumeras med försiktighet om du har diabetes eller hypertoni.

Försiktig vid användning av medicinala örter

Medicinala örter kan vara till hjälp i behandling av sjukdomar, och framförallt i förebyggande syfte. Av denna anledning bör du veta hur du ska använda dem och vara extra försiktig när du genomför indikerade behandlingar. Konsumera inte mer än de föreslagna mängderna, eftersom det kan orsaka bieffekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • De Vilanova, Carlos. Guía para limpiar el hígado, la vesícula y los riñones. EDITORIAL SIRIO SA, 2016.
  • Chifa, Carlos, and Armando IA Ricciardi. “Especies hidrófitas y palustres utilizadas como medicinales por los habitantes del norte y nordeste de la provincia del Chaco.” Dominguezia 22.1 (2006): 15-20.
  • Crawford, J. M. “El hígado y las vías biliares.” Robbins. Patología (2000).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.