Maskros är bra för din lever – vi berättar varför

Maskros är känd för sina avgiftande krafter. Men om du tar läkemedel ska du tala med en specialist innan du tar maskros för att se till att du inte får negativa bieffekter.
Maskros är bra för din lever – vi berättar varför

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2019

Även om maskrosor anses vara ogräs av många har de faktiskt bra egenskaper för dig: de är vätskedrivande och används för att behandla en rad olika matsmältningsmässiga och leverrelaterade åkommor. Idag ska vi dock tala om varför maskros är bra för din lever.

Du kan nyttja maskros genom att till exempel inkludera den i sallader eller göra ett te på den.

Medicinska egenskaper hos maskros

Medicinska egenskaper hos maskros
  • Tack vare sina speciella beståndsdelar tillhandahåller maskros din kropp med många näringsämnen. Det är även en naturlig avgiftare, vilket gör den utmärkt för att bli av med vätskeretention.
  • Maskros hjälper till att stimulera utsöndring av galla, vilket hjälper till att förbättra alla matsmältningsproblem du kan lida av. De laxerande egenskaperna är dessutom väldigt effektiva mot förstoppning.
  • Maskros är också stimulerande, vilket hjälper dig att förbättra leversystemets aktivitet. Den hjälper till att behandla problem som orsakas av för mycket urinsyra samt gikt.
  • Maskros kan användas för att eliminera njursten.
  • Den är även rik på järn, vilket gör den generellt bra för din kropp.
  • Den hjälper också till att rensa blodet och frigöra kroppen från gifter så att den fungerar som den ska.

Maskros är bra för din lever

Växten är bitter, och det stimulerar levern och hjälper till med avgiftningen. Den är väldigt användbar för patienter med hepatit eller cirros. Som vi redan påpekat kan de renande egenskaperna hjälpa till att rensa blodet, vilket skyddar levern mot eventuell svikt på grund av kemisk förgiftning eller dålig kost.

Medicinskt har den använts för personer som cirros. Majoriteten av fallen uppstår på grund av alkoholmissbruk, vilket får personens lever att brytas ned. Som tur är har man observerat förbättring efter att patienten druckit te på maskros. Rekommendationen är att drick maskroste 2-3 gånger om dagen.

Levern är ett viktigt organ

Maskros rekommenderas ofta för att behandla leverproblem, främst som ett komplement till andra behandlingar. Men den kommer inte vara effektiv om du inte slutar röka eller dricka alkohol.

Generellt används växten efter att man behandlats med antiinflammatoriska läkemedel mot hormonproblem, eller om personen är överviktig. Hett maskroste är det bästa, eftersom det kokta vattnet extraherar egenskaperna vi nämnt ovan.

Bieffekter

Maskros är bra för din lever, men du ska inte ta det i längre än fyra månader; det kan få negativa konsekvenser för huden.

  • I normala fall med överkonsumtion har allergiska reaktioner eller känslighet för solen rapporterats.
  • Andra mindre vanliga bieffekter är diarré eller magsmärta.

Slutliga ord

Te på maskros

Du kan använda maskros i dina sallader som ett utmärkt sätt att hålla levern frisk. Du kan även välja att bereda ett avgiftande te. Det är perfekt för matsmältningen och hjälper även njurarna att bekämpa vissa problem. Det är dock viktigt att du dricker det ansvarsfullt, utan att överdriva.

Som du kan se kan maskros vara väldigt användbart, trots att vissa svär över dess närvaro på gräsmattan. Om du konsumerar den och märker av problem ska du tala med din läkare.

Du ska inte ta den som din primära medicin, utan som ett komplement till läkemedlen din läkare skrivit ut till dig.

Vi rekommenderar även att du anammar hälsosamma vanor, såsom träning och att promenera regelbundet. Att svettas hjälper dig att hålla kroppen fri från gifter den inte behöver. Du kommer dessutom bränna fett.

Så njut av den friska luften medan du samlar några maskrosor att göra till en härlig kopp te.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abdulrahman L. Al-Malki, Mohamed Kamel Abo-Golayel, Gamal Abo-Elnaga and Hassan Al-Beshri. Hepatoprotective effect of dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Academic Journals. Vol. 7(20), pp. 1494-1505, 25 May, 2013.
  • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
  • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.