Läkemedel som kan ändra färgen på urinen

Läkemedel som kan ändra färgen på urinen
Elisa Martin Cano

Skriven och verifierad av läkare Elisa Martin Cano.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Färgen på urinen är en indikator på vissa processer som äger rum i vår kropp. Normalt varierar urinen mellan olika nyanser av gult, beroende på hur mycket vatten man dricker eller ens nivå av uttorkning.

Vissa mediciner gör dock att färgen på denna vätska ändras. Detta gör dock inte att urinen blir mörkare eller ljusare, men att den kan få mycket ljusa nyanser, som rött, grönt och även blått.

Normalt blir människor som inte känner till detta faktum oroliga. Därför ska vi i den här artikeln förklara vilka läkemedel som kan ändra färgen på urinen.

Varför kan färgen på urinen ändras?

Även om tonen vanligtvis varierar lite, även hos samma person, är det normalt att färgen på urinen är i det gula spektrumet, allt från mörkt bärnstensgult till nästan genomskinligt gult. Detta beror på närvaron av ett naturligt pigment som kallas urokrom.

Det finns flera saker som kan ändra färgen på urinen. Dessa har att göra med vätska eller uttorkning, samt infektioner eller konsumtion av mat och mediciner.

Till exempel så kan mängden vätska som du har druckit att påverka koncentrationen och därmed färgen. Ju klarare urin, desto mer vätska och vice versa.

Samtidigt kan det du äter också påverka och ändra färgen på urinen, och även lukten. Vissa ingredienser i olika maträtter, såsom mycket starka kryddor, som curry, ger en speciell lukt och utseende.

Men utöver detta kan även vissa sjukdomar vara påverkande orsaker. Vid urinvägsinfektioner och när det finns njursten blir urinen rödaktig på grund av närvaron av blod.

Läkemedel som kan ändra färgen på urinen

Förändringar i färgen förekommer också med vissa mediciner, som vi ska berätta om nedan.

När urinen blir röd

Om urinen blir rosa eller rödaktig är det logiskt att bli skrämd och tro att något är fel. Sanningen är att det många gånger är närvaron av blod i denna vätska som orsakar detta.

Utöver ovanstående vad gäller infektioner och njursten kan det även vara en följd av användning av antikoagulantia, såsom warfarin och heparin.

Likaså kan andra läkemedel också orsaka denna färgförändring på urinen, som exempelvis läkemedlet rifampicin. Detta är ett antibiotikum som används för att behandla tuberkulos.

Också vissa laxermedel som innehåller senna (en växtbaserad komponent) kan ändra färgen på urinen, till röd. Samma sak händer med fenazopyridin, som är ett läkemedel som fungerar som ett smärtstillande medel i urinvägarna, för kolik i regionen eller urinvägsinfektioner med smärta.

Men om detta inte är orsaken är det också värt att fråga om det är något du har ätit. I detta avseende är några av de livsmedel som kan producera denna ton rödbetor, björnbär och andra röda frukter, samt rabarber.

Den normala färgen på urinen är gul och variationer i denna nyans beror på förändringar.
Den normala färgen på urinen är gul och variationer i denna nyans kan bero på olika saker.

Grön eller blå urin

Även om det verkar otroligt, får denna vätska ibland en blågrön färg. Först och främst kan det bero på amitriptylin. Detta är ett antidepressivt medel som inte bara används för detta ändamål, utan också är indicerat för bland annat fibromyalgi och neuropatisk smärta.

Ett annat läkemedel som kan ändra färgen på urinen är indometacin. Detta är ett läkemedel som är mycket vanligt personer med reumatoid artrit, akut gikt och andra muskuloskeletala sjukdomar får utskrivet.

Denna typ av färgförändringar har också rapporterats med propofol, som används som en del av allmän anestesi och för sedering. Detta läkemedel kan göra att urinen blir grönaktig.

Om något av dessa läkemedel inte är orsaken, kan denna färg också bero på en sjukdom som kallas benign familjär hyperkalcemi.

Du kanske också gillar: Vad kan man upptäcka med ett urinprov?

När färgen på urinen är orange

Ibland kan urinen få en orange eller rödaktig färg. Också i denna kategori kan vi inkludera redan nämnda läkemedel, såsom rifampicin och fenazopyridin, eftersom vissa människor anser att den förvärvade tonen är mer orange än röd.

Ett annat läkemedel som kan få urin att bli orange är sulfasalazin. Detta är ett antiinflammatoriskt läkemedel som är vanligt vid behandling av ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.

Nitrofurantoin, ett antibiotikum indikerat vid urinvägsinfektioner, och vitamin B-tillskott, har också kopplats till denna situation.

Du kanske är intresserad av: Vad kan urinens pH säga oss?

Brun urin

Ibland kan urin mörkna till en mörkgul eller till och med brunaktig färg. Först och främst kan det bero på användningen av vissa antibiotika.

Ett exempel är metronidazol, ett vanlig läkemedel för behandling för Trichomonas vaginalis och uretrit. Det används också för amöbainfektion och Clostridium perfringens-infektion.

Samtidigt kan antimalariamedel (antimalariamedel) göra också att urinen blir brun. Klorokin och primakin tillhör denna grupp.

Om inget av dessa är orsaken, är en annan möjlig anledning till brun urin vissa livsmedel (t.ex. bönor), liksom leversjukdomar och urinvägsinfektioner.

Bipacksedeln för läkemedel uppger ofta i det fall som en av biverkningarna är en förändring i färgen på urinen.
Bipacksedeln för läkemedel uppger ofta i det fall som en av biverkningarna är en förändring i färgen på urinen.

Färgen på min urin har ändrats: Ska jag gå till doktorn?

Färgen på urinen är vanligtvis gul och varierar i intensitet beroende på hur mycket vatten du har druckit. Men som du nu har sett så finns det många mediciner som kan få denna vätska att anta väldigt olika färger, som rött, orange eller till och med blått.

Om du tar ett specifikt läkemedel för någon sjukdom, kommer din läkare att informera dig om läkemedlets möjliga biverkningar, vilka kan innefatta kromatiska förändringar av urinen. Detta kan du som regel också läsa på bipacksedeln.

Vad du bör tänka på är att i händelse av oväntade förändringar i urinens färg är det alltid bäst att konsultera en läkare. Även om det vanligtvis är en godartad biverkning, kan det också indikera att något är fel med kroppen om det sitter i över tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.