Hur man gör en läcker spansk gryta: Pote gallego
De som är bekanta med spanska grytor (eller pote gallego) blandar ofta vid första anblicken ihop det med caldo, vilket är buljongsoppa. De innehåller liknande ingredienser, men den förstnämnda är kraftigare och den senare är gjord på rester av grytan. Den innehåller en mängd olika grönsaker som växer i trädgårdarna över hela Galicien.
Den ursprungliga pote gallego är inte vegetarisk, och görs vanligtvis med kött och ben eller djurfett för att tillföra smak. Djurfettet kallas unto, och det kommer från grisens tunntarmar. Normalt är unto rökt.
I det här receptet ska vi titta på ett traditionellt alternativ.
Traditionellt recept på pote gallego
Ingredienser (för fyra portioner)
- Salt
- 1 blodkorv (morcilla)
- 3 liter vatten
- 2 rökta chorizokorvar
- 1/2 kilo potatis
- 500 g broccolirybs
- 1 knippe grönkål (500 g)
- 2 fläsklägg
- 250 g torkade vita bönor
- Fläskkarré (lacón gallego)
- 250 g härdad unto (fläskfett), helst gul
Instruktioner
- Blötlägg de torkade vita bönorna över natten, men låt dem inte ligga mer än 8 timmar. Sila dem och ställ åt sidan.
- Tillsätt vatten, salt, ben, till fläskkarré och chorizo till en gryta och sätt plattan på medelvärme.
- Lägg i bönorna i en separat gryta tillsammans med lite vatten (inget salt). När det börjar koka, sila snabbt och häll tillbaka i grytan med kallt vatten. Upprepa momentet med att sila och lägga ner i kallt vatten en gång till innan du lägger ner bönorna i den andra grytan.
- Koka allt i 30 minuter.
- Tvätta, skala och skiva potatisarna tunt.
- Tvätta broccolirybsen (du använder bara bladen eftersom stjälken kan vara mycket hård) och skär i bitar. Skölj med kallt vatten och sila.
- Lägg ner potatis, broccolirybs och grönkål i grytan. Låt koka ytterligare 30 minuter.
Några tips
Om ingredienserna
- Det kan vara svårt att hitta grönkål under lågsäsong. Det går i så fall bra att ersätta med kål.
- Servera först buljongen, lägg sedan upp köttet, bönorna och slutligen potatis på toppen.
- Du kan lägga till små bitar kalvkött eller andra typer av rött kött också. Vitt kött rekommenderas inte eftersom det inte är traditionellt.
- Du kan också lägga till extra chorizo, blodkorv och potatis. Välj det du tycker om.
Om kryddningen
Om du inte vill använda så mycket salt och ser till att köttet du använder inte är saltat, bör denna rätt inte bli så salt. Men tycker du den blir det, tillsätt lite mer vatten i grytan. Om det inte räcker, häll bort en fjärdedel av vätskan från grytan och ersätt sedan med vatten.
Om du använder saltat kött, speciellt fläskkarrén, kommer du behöva blötlägga det i några dagar innan du gör denna pote gallego. Byt vattnet var 12:e timme. Men vill du ha lite saltat ändå, kan du om du vill lägga en liten saltad bit åt sidan som du sedan använder i grytan. Det ger grytan en stark smak.
Serveringstips
Din pote gallego får ännu bättre smak om du låter den stå i några dagar. Så innan du serverar den, spara en del av den och ställ åt sidan för att äta senare. Eller bara gör grytan någon dag i förväg så att smakerna har en chans att blandas och intensifieras.
Vanligtvis serveras pote gallego ensam, men man kan gärna också servera den tillsammans med hemlagat bröd. Detta är en populär rätt på vintern eftersom den serveras varm, men den går bra att äta året runt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Eladio Rodríguez González, (2000), Diccionario enciclopédico gallego-castellano, Editorial Galaxia, Tomo I, pag. 441
- ↑ Emilia Pardo Bazán, (1913), La cocina española antígua, reed. MAXTOR (2010)
- ↑ Saltar a:a b «Caldo gallego». Gastronomía de Galicia, agencia de turismo de Galicia. 2014. Consultado el 26 de noviembre de 2017.
- ↑ Juan Dantín Cereceda, (1934), La alimentación española: sus diferentes tipos, Madrid, Unión Poligráfica, Primera Pág. 89
- ↑ Cipriano Torre Enciso, (1982), Cocina gallega “enxebre”: así se come y bebe en Galicia, Primera, Editorial Tres-Catorce-Diecisiete, pág 30-36
- ↑ Vila, Miguel (21 de julio de 2011). «Caldo de calabaza». Pequena enciclopedia gastronómica cunqueiriana. Consultado el 26 de noviembre de 2017.
- ↑ «caldo de castañas». Gastronomía de Galicia, agencia de turismo de Galicia. 2014. Consultado el 27 de noviembre de 2017.
- ↑ Juan Neira Cancela, (1889), El caldo gallego, La Coruña, Primera, Biblioteca Gallega
- ↑ Bethan Davies, Ben Cole, (2003), Walking the Camino de Santiago – Pág. 158