Så gör du ditt eget sköljmedel både naturligt och billigt

Så gör du ditt eget sköljmedel både naturligt och billigt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sköljmedel används för att hålla våra kläder mjuka och väldoftande. Men visste du att många av de dofter som läggs till i dem kan vara skadliga för hälsan? De kemiska tillsatserna kan vara speciellt farliga för barn. Visste du att det faktiskt är väldigt lätt att göra sitt eget sköljmedel?

Enligt experter innehåller kommersiella mjukgörare kemiska komponenter som kan skapa reaktioner på huden eller orsaka allergier såsom rinit. Dessa kemikalier kan även vara extremt skadliga för kroppen om de förtärs.

Som är fallet med många andra rengöringsprodukter kan sköljmedel vara farligt för hälsan även om det kanske inte märks av på en gång. Dess negativa påverkan kan komma efter några dagar eller veckors användning. Enligt experter innehåller sköljmedel ftalater, som är kemiska komponenter med syfte att mjuka upp kläderna. Enligt studier som gjorts på djur kan de dock orsaka hormonstörningar och till och med cancer.

Att använda kommersiella sköljmedel skadar inte bara kroppen utan även naturen.

Av denna anledning är det bättre att använda ekologiska alternativ som inte kostar så mycket, men är mycket effektiva, som inte skapar negativa effekter på huden och som är skonsamma mot miljön.

Gör ditt eget sköljmedel

Hur man gör sitt eget sköljmedel – både naturligt och billigt

Nu när du vet att kommersiella sköljmedel kan skada både hälsa och miljön kanske du skulle vilja tillreda ditt eget sköljmedel? Det är inte svårt, och är dessutom inte dyrt heller.

Detta naturliga sköljmedel innehåller enkla ingredienser som du säkert redan har hemma. De hjälper till att göra kläderna mjuka och tar bort obehagliga lukter från dem.

Ingredienser

Hur gör man?

  • Det är viktigt att använda en stor behållare, eftersom blandningen växer. Häll det varma vattnet i behållaren och tillsätt bikarbonat och vinäger. När du gör det kommer du att se en kemisk reaktion där innehållet börjar bubbla.
  • När vätskan har lagt sig droppar du i den eteriska oljan (vilken du än föredrar). Skaka om och ställ på en sval plats.
  • Använd det sedan precis som ett kommersiellt sköljmedel.

Råd: Innan du använder sköljmedlet bör du skaka om flaskan på nytt. Använd sedan ca 4 matskedar för varje tvätt.

Tillsätt den doft du själv vill
  • Detta sköljmedel ger dig mjuka, rena kläder utan några farliga, kemiska substanser. Det rekommenderas speciellt för kläder med starka eller mörka färger.
  • Om du lider av någon form av allergi är det här sköljmedlet ett bra alternativ då det inte skapar några bieffekter.
  • Utöver att ta hand om dina kläder hjälper det dessutom till att rensa tvättmaskinen på tvättmedelspartiklar som ofta samlas i den.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.