Kan man förebygga Alzheimers, och i så fall hur?

Kan man förebygga Alzheimers, och i så fall hur?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Flera studier visar att denna sjukdom kan bekämpas innan den utvecklas. Genom en rad hälsosamma vanor gällande kost eller dagliga aktiviteter är det möjligt att förebygga Alzheimers. Läs mer i följande artikel.

Vad är Alzheimers?

Innan vi talar om hur man kan förebygga Alzheimers är det bra att lära sig några aspekter av denna sjukdom som drabbar miljontals människor runt om i världen. Det är en neurodegenerativ sjukdom även känd som “senildemens”. Den kännetecknas hos de drabbade patienterna av plötslig minnesförlust och en minskning av mentala förmågor. Detta beror på att nervcellerna dör och att flera områden i hjärnan förtvinas.

Man kan “samexistera” med Alzheimers i upp till 10 år efter diagnos, med symptom som förvärras över tid. Sjukdomen är obotlig och drabbar främst personer som är 65 år eller äldre. Den upptäcktes av två psykiatriker i början av förra seklet. De tidiga symptomen är brist på förmåga att behålla information eller att komma ihåg vad som sägs.

Äldre man

När Alzheimers fortskrider tillkommer symptom som mental förvirring, aggressivitet, irritabilitet, humörsvängningar, långtidsminnesförlust, isolering eller talrubbningar. Orsakerna till sjukdomen är fortfarande okända och de medicinska behandlingar som finns tillgängliga har bara lett till små förbättringar – ingen fullständig bot.

Vanor som kan förebygga Alzheimers

Som tidigare nämnts finns det fortfarande inget botemedel mot Alzheimers och det finns inte heller någon behandling eller medicinering som kan bromsa eller förhindra sjukdomen. Det är därför forskarna rekommenderar att vi anammar goda kost- och motionsvanor för att sjukdomen inte ska kunna utvecklas fullt så lätt och för att kraftigt minska antalet symptom. Här är några exempel på vanor du bör implementera för att förebygga Alzheimers:

  • Minska intaget av transfetter och mättade fetter: de är de “onda” fetterna eftersom de ökar kolesterolnivåer och stimulerar produktionen av skadligt plack i hjärnan (något som återfinns hos personer med Alzheimers sjukdom).
    Alzheimer3
  • Ät mer grönsaker, baljväxter, spannmålsprodukter och frukt: dessa livsmedel bör inte saknas i din dagliga kost eftersom de är rika på mineraler och vitaminer (som B6 och folsyra). De hjälper till att skydda hjärnan och förhindra kognitiv försämring. Samtidigt minskar de risken att drabbas av fetma, typ 2-diabetes och högt kolesterol, som alla är relaterade till denna sjukdom.
  • Konsumera vitamin E dagligen: rekommenderad dos är 5 mg. Detta är en mycket bra antioxidant för hjärnan. Var finns den? I nötter, papaya, mango, avokado, tomat, röd paprika, spenat, berikade spannmålsprodukter och bröd.
  • Inta vitamin B12 tillskott: finns i animaliska produkter och berikade livsmedel. Dessa bidrar till minskade aminosyranivåer relaterade till kognitiv försämring. Konsumtion av vitamin B bidrar till att förbättra minnet och minska hjärnans förtvining. En kost baserad på grönsaker är perfekt för personer över 50 år.
Alzheimer5

Avslutande tips

  • Skaffa vanor som minskar risken för diabetes. Flera studier har visat att typ 2-diabetes ökar risken att drabbas av denna degenerativa sjukdom eftersom den resulterar i höga blodsockernivåer som påverkar hjärnan.
  • Konsumera vegetabiliska oljor: de är rika på omega-3 och bra källor är lin eller hampa. Ett annat alternativ är fiskolja, men kontrollera var den kommer ifrån samt dess tillsatta ingredienser. En hel del fisk innehåller kvicksilver vars toxicitet är relaterad till Alzheimers.
  • Undvik att konsumera grupper av vitaminer som innehåller koppar och järn: överdrivet intag av dessa näringsämnen kan orsaka hjärnproblem. De återfinns redan naturligt i många livsmedel vi äter i vår dagliga kost.
  • Undvik matlagning i aluminiumkärl: många grytor och stekpannor är gjorda av denna metall som inte är bra för hälsan. Samma sak gäller för redskap som slevar eller spatlar. Gällande användning av aluminiumfolie har det fortfarande bara gjorts ett fåtal studier, men även detta bör undvikas.
  • Promenera tre gånger i veckan, 40 minuter varje gång, i en energisk takt. Detta hjälper dig inte bara att gå ner i vikt och att bli mindre stillasittande; det kommer också att minska risken att drabbas av demens med 50%.
    Alzheimers4

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.