Ta hand om artärerna naturligt och effektivt

Ta hand om artärerna naturligt och effektivt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att vara fysiskt aktiv och konsumera mer omega 3-fettsyror är två sätt att skydda dina artärer från försämring och sjukdom. Läs vidare och lär dig att ta hand om artärerna.

Det är oerhört viktigt att hålla din artärer friska.

Att komma in i vissa hälsosamma vanor är inte bara en bra idé; dina artärer behöver absolut det. Även om många fortfarande inte är medvetna om det så är en stor del av de kardiovaskulära problem som vi ser så mycket av idag resultatet av artärskador på grund av kolesterol och toxiner.

Det mest oroande med detta är att en stillasittande livsstil och en dålig kost är de viktigaste utlösarna. Även om det inte finns några uppenbara symptom i början, kan hjärtat och cirkulationssystemet få problem på sikt.

Så innan du utvecklar en allvarlig sjukdom, lär dig hur man ändrar sin livsstil till det bättre. Nedan vill vi dela med oss av 6 mycket viktiga rekommendationer att följa om du vill hålla din artärer friska.

Börja idag! Ta hand om artärerna!

Naturliga sätt att ta hand om artärerna

1. Konsumera omega 3-fettsyror

hälsosam mat

Ät omega 3 för att hålla din artärer friska. Det är inte allt fett som är dåligt för dina artärer. Till exempel är livsmedel som innehåller omega 3-fettsyror mycket bra för dem.

Denna typ av lipid ökar det kolesterol som är bra (HDL) samtidigt som man tar bort dåligt kolesterol (LDL) och triglycerider från kroppen.

Regelbunden konsumtion, även via kosttillskott, minskar risken för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärtinfarkt. Dessutom är omega 3 ett antiinflammatoriskt medel, vilket är bra för ditt cirkulationssystem och hjärnan.

Du kan hitta omega 3 i:

 • Fet fisk (sardiner, lax, makrill, tonfisk, sill)
 • Nötter och frön
 • Avokado
 • Olivolja
 • Sojabönor

2. Träning

Att träna regelbundet är en av de mest rekommenderade vanorna om du vill hålla din artärer friska. En aktiv kropp har bra blodcirkulation och ett hälsosamt kardiovaskulärsystem.

Det är därför någon form av fysisk aktivitet är perfekt för att förebygga och förbättra saker som högt kolesterol, högt blodtryck och viktproblem. Faktum är att risken för hjärtinfarkt och stroke går ner med bara 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Ta hand om artärerna genom att träna regelbundet.

3. Ät en balanserad kost

Frukt och grönt

Att äta en balanserad kost är bra för din kropp på alla sätt. Det gör allt från att hålla din artärer friska till att hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt. Eftersom en balanserad kost består av en mängd olika näringsrika livsmedel, är det det bästa sättet att gå ner i vikt och hålla ditt kolesterol på rätt nivå.

Nu pratar vi inte om restriktiva dieter och där man utesluter hela matgrupper. Istället pratar vi om “lite av allt” – men i rätt mängd.

Det innefattar bland annat att begränsa socker och salt, eftersom de kommer att göra motsatsen att hålla din artärer hälsosam.

En balanserad kost innehåller:

 • Färsk frukt och grönsaker
 • Hela korn och baljväxter
 • Nötter och frön
 • Magert kött och fisk

4. Hantera din stress

När din kropp är i kontinuerliga eller långvariga stressiga situationer, sker vissa kemiska reaktioner. Dessa reaktioner kan leda till problem i dina artärer. Din hjärtfrekvens ökar, ditt blodtryck går upp, och din cirkulation påverkas ofta negativt.

Även om obalans i humöret inte är direkt ansvarigt för dålig artärhälsa, har det en negativ effekt. Därför är avkoppling och andningsövningar nödvändiga; du behöver lära dig att kanalisera din stress. Ta hand om artärerna genom att hantera dina stress på rätt sätt.

5. Konsumera inte mat med kolesterol

onyttig mat

Korv och bearbetat kött med kolesterol får inte dina artärer att må bra. Din kropp använder en liten mängd kolesterol för att utföra vissa processer. Men för mycket av det i dina artärer är en bidragande faktor till många olika hjärtsjukdomar.

Din lever utsöndrar en stor del lipider, men du får det också genom att äta mat som innehåller det. Så om ditt mål är att hålla dina artärer friska, undvik dem. Ta hand om artärerna genom att äta nyttigt.

Vanliga kolesterolkällor:

 • Rött kött och slaktbiprodukter
 • Hela feta mejeriprodukter och smör
 • Rökt kött, kallskuret, korv mm
 • Stekt mat och potatischips
 • Bearbetade bakverk och bröd

6. Begränsa ditt drickande och rökning

Ett litet glas rött vin om dagen ger din kropp kraftfulla antioxidanter som verkligen är användbara för ditt hjärta. Men när du dricker för mycket vin eller andra alkoholhaltiga drycker, är det kontraproduktivt.

Och på grund av de giftiga komponenterna i cigaretter skadar de dina artärer. Rökning ökar dina risker att utveckla hyperkolesterolemi.

Avslutningsvis är det nu dags att påminna dig om att regelbundna medicinska kontroller också är ett måste om du vill hålla dina artärer friska. På så sätt kan du märkta av sjukdomar redan innan symptom uppstår.

Börja ta hand om dig själv idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Espinosa González, L. (2004). Cambios del modo y estilo de vida; su influencia en el proceso salud-enfermedad. Revista Cubana de Estomatología41(3), 0-0.
 • Restrepo, S. L., Morales, R. M., Ramírez, M. C., López, M. V., & Varela, L. E. (2006). Los hábitos alimentarios en el adulto mayor y su relación con los procesos protectores y deteriorantes en salud. Revista chilena de nutrición33(3), 500-510.
 • Vinaccia, S., Margarita Quiceno, J., Gómez Lina, Á., & Montoya, M. (2007). Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con diagnóstico de hipertensión arterial leve. Diversitas3(2), 203-211.
 • Weschenfelder Magrini, D., & Gue Martini, J. (2012). Hipertensión arterial: principales factores de riesgo modificables en la estrategia salud de la familia. Enfermería Global11(26), 344-353.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.