Kalla händer: Möjliga orsaker du bör känna till

För det mesta är kalla händer relaterade till dålig blodcirkulation. För att avhjälpa detta kan du ändra din diet eller utföra särskilda övningar för händerna.
Kalla händer: Möjliga orsaker du bör känna till

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Dina händer är kalla som is. När du skakar hand med andra påpekar de hur kalla de är. Detta är ett vanligt förekommande problem och det finns många olika orsaker att överväga. Vill du veta mer?

Kalla händer: Orsakas detta av något allvarligt?

Vantar
Ibland, utan förvarning, märker du att dina händer plötsligt blir kallare. På vintern måste du sätta på dig handskar även inomhus, och på sommaren, även om problemet då inte är lika extremt, är dina händer fortfarande kallare än normalt. Du kan vara en av de människor som när de berör någon annan alltid får höra samma fras: Så kalla dina händer är!

Först av allt bör du känna till att kalla händer är ett problem som du inte behöver lägga alltför stor vikt vid. Varje person reagerar olika på värme och kyla, och vissa är känsligare än andra. Så i allmänhet är det normalt, men det finns några saker du bör tänka på och vara medveten om – till exempel om du ofta märker att dina kalla händer åtföljs av extrem trötthet. I detta fall kan det vara en god idé att träffa din läkare för att avgöra vad orsaken är. En sänkt kroppstemperatur i kombination med trötthet kan vara ett tecken på ett problem i blodomloppet. Låt oss kika på vilka fler tänkbara problem som kan föreligga.

1. Kalla händer: hypotyreos?

Vi har pratat om hypotyreos i andra artiklar. Det är en obalans i sköldkörteln som orsakar en uppbromsning av ämnesomsättningen när vissa hormoner utsöndras på lägre nivåer än normalt. Detta kan leda till viktökning, förändringar i huden och håret, och göra en person mer känslig för kyla. Händerna och fötterna är nästan alltid kalla vid beröring. En läkare kan ställa en korrekt diagnos och ordinera behandling, och kan även föreslå förändringar av din kost för att höja dina jodnivåer något.

2. Kalla händer: kan det vara vita fingrar (Raynauds sjukdom)?

Namnet kanske skrämmer dig lite, men oroa dig inte. Det är inte ett allvarligt tillstånd, även om det är ganska märkligt. Det påverkar de små blodkärlen i fingrar och tår. Vad som händer är att dessa blodkärl dras samman när temperaturen sjunker snabbt eller när du känner dig stressad och orolig. Fenomenet är ganska märkbart då det leder till att fingertoppar och tåspetsar får en något blåaktig ton samtidigt som du upplever en obehaglig och stickande känsla. När blodflödet återvänder blir dessa områden rodnade och stickningarna än mer uttalade; så pass att de nästan orsakar en känsla av värme. Det finns olika grader av Raynauds sjukdom. Vissa fall är mycket ringa medan andra är akuta. Den är inte särskilt vanlig, men om du regelbundet har kalla fingrar och tår är det bäst att kolla med din läkare.

3. Kalla händer: möjlig anemi?

Detta är förmodligen den vanligaste anledningen till att du kan uppleva kalla händer då och då, och det är på grund av sänkta järnnivåer i kroppen. Trötthetskänsla, accelererat håravfall och sköra naglar kan alla vara tecken på anemi. Ett enkelt blodprov är allt som behövs för att avgöra om du har detta tillstånd, och din läkare kommer att ordinera den bästa behandlingen i enlighet med detta. Oroa dig inte!

4. Kalla händer: cirkulationsproblem eller problem med din vikt?

Du kanske helt enkelt är mycket smal. Att ha lågt kroppsfett leder till att din inre kroppstemperatur sjunker, vilket gör att du känner dig kallare än vanligt. Det är verkligen en möjlighet. En annan att ta hänsyn till är ett problem med din cirkulation – särskilt om du känner en stickande känsla som gör att du ofta gnuggar händerna mot varandra eller masserar fingrarna för att förbättra cirkulationen. Vanligen har du då också kalla fötter. Du kan uppleva det här problemet på alla ställen dit det tar längre tid för blodet att nå.

Om du utöver att uppleva kalla händer också märker att du är tröttare än normalt rekommenderar vi starkt att du kontaktar din läkare. Det är förmodligen inget allvarligt, men för att utesluta något annat är det bästa du kan göra att lyssna på din läkare. Försök aldrig att diagnostisera eller behandla dig själv – det är en risk som inte är värd att ta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.