Hyaluronsyra inom tandvården: användningsområden

Högmolekylär hyaluronsyra (EPM) används i behandlingsprodukter inom tandvården. Hyaluronsyran liknar den naturliga kemikalien i tandköttsvävnaden.
Hyaluronsyra inom tandvården: användningsområden

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att använda hyaluronsyra inom tandvården har visat sig vara en effektiv behandling för att förbättra munslemhinnans tillstånd. Hyaluronsyra är ett ämne som naturligt finns i tandköttet. I behandlingsprodukter använder man hyaluronsyra med hög molekylvikt eftersom den liknar den som naturligt redan finns i tandköttet.

De studier som forskare har genomfört har visat att hyaluronsyran kan appliceras som en behandling, om den har egenskaper som liknar den  hyaluronsyra som våra kroppar producerar. Det bidrar till läkningsprocessen och reparerar skadade vävnader.

Hur verkar hyaluronsyra på munslemhinnan?

Inflammation av tandkött

Hyaluronsyra lagras i de yttre skikten av frisk tandköttvävnad. Så den fungerar genom att bilda en skyddande barriär över slemhinnan, vilket förhindrar att sår eller skador kommer i kontakt med mat och dryck. Denna syra hjälper också till att minska inflammation och obehag tack vare dess antiödemeffekt, och den kan dessutom hjälpa till att läka cancer.

När du lider av periodontal sjukdom har de drabbade vävnaderna också ett ökat behov av hyaluronsyra.

Vad händer om du har brist på hyaluronsyra?

Som vi tidigare nämnde ökar ditt behov av hyaluronsyra när du lider av något specifikt tillstånd. Därför innebär detta behov att det inte finns tillräckligt med hyaluronsyra, vilket leder till inflammation och smärta. Om du har en skada på munslemhinnan rör sig cellerna som ansvarar för att regenerera vävnaden till det området, vilket orsakar fördröjd läkning.

Hyaluronsyra inom tandvården

Tandläkare använder oftast hyaluronsyra vid behandling av olika munbesvär, inklusive följande:

  • Inflammation av slemhinnan: Detta inkluderar tandköttsinflammation, blödande tandkött, tillbakadraget tandkött och tandköttsfickor.
  • Traumatiska tillstånd: i synnerhet sår, oral rengöring, tandutdragning eller postkirurgisk behandling.
  • Vissa sjukdomar: vissa sjukdomar där slemhinnan i tandköttet kräver större tillförsel av hyaluronsyra.

Vad är munsår?

Munsår är små vitaktiga sår i munnen som ofta är röda runt kanterna. Generellt uppstår de på tungan, på insidan av kinden och på tandköttet. De är vanligare hos barn och ungdomar. Vid många tillfällen orsakar de stark smärta när de kommer i kontakt med vissa livsmedel eller drycker.

När man behandlar med hyaluronsyra hjälper det till att lindra smärta och obehag som kommer vid munsår. Hyaluronsyra ger ett skydd över skadan och påskyndar samtidigt läkningsprocessen.

Du kanske också är intresserad av: 5 naturliga och effektiva huskurer för munsår

Fördelar med hyaluronsyra inom tandvården

Tandläkare tittar på en persons tänder.

Hyaluronsyra används för närvarande allmänt inom tandvård. Det ger en rad fördelar, bland annat följande:

Dessutom skadar hyaluronsyra inte vid applicering; tvärtom, det ger en känsla av lättnad.

Hur man använder hyaluronsyra

Efter din dagliga munhygien, applicera hyaluronsyra tre till fem gånger om dagen i 3-4 veckor. Vi rekommenderar dock att du väntar med att äta eller dricka i en halvtimme efter applicering.

Det finns olika produkter på marknaden som innehåller detta ämne. Beroende på hur du använder dem klassificeras de som:

  • Oral gel: applicera ett lager på det drabbade området genom att massera med rena fingrar för att ordentligt fördela den.
  • Skölj: skölj med 10 ml i 1-2 minuter, du behöver inte späda ut.
  • Spray: genom sprayning garanterar man att ämnet når hela området med samma koncentration. Generellt rekommenderar tillverkarna 1 till 2 sprayningar per dag på det inflammerade området.

Hyaluronsyra har ingen lokal eller systemisk farmakologisk effekt på munslemhinnan. Den är faktiskt väldigt riskfri och har inga kontraindikationer eller negativa effekter, vilket betyder att du kan använda den utan några begränsningar. Den är idealisk för användning hos barn eftersom den inte skadar vid applicering och inte är giftig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez, D. C., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Uso de ácido hialurónico como alternativa para la reconstrucción de la papila interdental. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.008

  • González della Valle, A., García Rivello, H., & Mocetti, E. (1999). Identificación inmunohistoquímica de los fenómenos degenerativos en la hernia de disco lumbar: expresión de ácida hialurónico, metaloproteasas 1 y 3, factor de crecimiento fibroblástico básico y CD34. Rev. Asoc. Argent. Ortop. Traumatol.

  • Corte Sánchez, D., Yáñez Ocampo, B. R., & Esquivel Chirino, C. A. (2017). Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2017.09.017


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.