Lindra tandvärk med dessa fem snabbkurer

Tandvärk är mycket irriterande och kan orsakas av flera faktorer. Använd dessa kurer för att få snabb lindring, men se till att alltid tala med en tandläkare också.
Lindra tandvärk med dessa fem snabbkurer

Senaste uppdateringen: 22 november, 2019

Idag ska vi dela med oss av fem snabb kurer för att lindra tandvärk. Det finns många anledningar till denna typ av smärta, och för att komma underfund med orsaken måste man gå till tandläkaren.

Under tiden kan man dock dra nytta av dessa hemgjorda kurer för att lindra smärtan.

Huskurer för att lindra tandvärk

Fördelarna med dessa ingredienser är att de är lätta att få tag på och inte har några bieffekter om man använder dem med måtta.

Som alltid är det dock bäst att tala med en expert innan man börjar med behandlingar, speciellt om man redan använder läkemedel.

1. Kryddnejlika

Kryddnejlika är en uråldrig kur

Detta är en av de populäraste naturliga kurerna tack vare dess antiinflammatoriska och lugnande effekter.

Kryddnejlikor är kända för att lindra tandvärk, och våra förfäder brukade placera en på den smärtande tanden för att göra området avdomnat.

Moderna studier har bevisat de smärtlindrande egenskaperna hos denna växt, och man kan även använda utspädd eterisk olja eller andra extrakt.

Kryddnejlika är inte bara antiinflammatoriska, utan även antibakteriell. Därför är den mycket effektiv mot tandvärk även när det finns en infektion.

Använd en infusion på kryddnejlika som en munskölj för att lindra obehaget.

2. Gurkmeja

Gurkmeja är ytterligare en ingrediens från köket som även platsar i repertoaren av naturliga kurer.

Den är bra för att behandla många tillstånd och innehåller kurkumin – en aktiv ingrediens med antioxidativa, antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper.

Gurkmeja är dessutom ett perfekt tillbehör i din kost eftersom den hjälper till att kontrollera magsår och kolesterol, samt har antibakteriella och svampdödande egenskaper.

 • Du kan ta ett kurkumintillskott.
 • Alternativt kan du dricka en infusion på gurkmeja eller bara riva den och lägga till i soppor, grytor och juicer.

3. Ingefära

Ingefära är smärtlindrande

Ingefära och gurkmeja är nära besläktade. Gingerol är ett ämne i ingefära som kan lindra tandvärk, bland mycket annat. Detta eftersom denna aktiva substans har antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter.

Vidare är ingefära en bra behandling för gastrointestinala problem, tillika en av de mest använda kurerna för att stoppa kräkningar och illamående. Och allt detta utan bieffekter!

 • Gör en infusion på ingefära och drick ofta.
 • Alternativt kan du tillsätta roten i dina grytor, desserter, juicer, smoothies, etc.
 • Du kan faktiskt göra en infusion med alla tre ovan nämnda ingredienser: kryddnejlika, gurkmeja och ingefära. Det är ett mycket användbart medicinskt te.

4. Saltvatten för att lindra tandvärk

Vem har inte salt hemma? Detta är en av de snabbaste och enklare lösningarna för tandvärk, vad orsaken än är.

Salt är antiseptiskt och väldigt effektivt som munskölj när det späds ut med vatten. Det hjälper till att minska inflammationen och rengör dessutom den smärtande tanden.

Ingredienser

Beredning

 • Lös upp saltet i det kokande vattnet.
 • Blanda väl och låt svalna tills det är svalt nog att föra runt i munnen.
 • Skölj munnen med det i minst 30 sekunder och se till att det når det smärtsamma området.
 • Upprepa var 15: e minut eller tills du märker av en förbättring.

5. Is

Is för att lindra tandvärk

En kall kompress leder till kärlsammandragning och därför minskad inflammation samt smärta.

Avslutningsvis är denna kur den snabbaste lösningen för att lindra tandvärk som orsakas av akut inflammation.

 • Applicera en iskompress mot kinden vid den smärtande tanden i flera minuter. Det kommer ge dig temporär lindring.

Nu när du känner till några enkla, naturliga kurer för snabb lindring av tandvärk ska du se till att de efterföljs med ett besök hos tandläkaren, så att denne kan hitta orsaken till problemet.

Det är viktigt att tackla roten till problemet och inte bara lindra symptomen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kamkar Asl, M., Nazariborun, A., & Hosseini, M. (2013). Analgesic effect of the aqueous and ethanolic extracts of clove. Avicenna Journal of Phytomedicine.
 • Ross, I. A. (2003). Curcuma longa L. In Medicinal Plants of the World, Volume 1. https://doi.org/10.1385/1-59259-365-8:227
 • Kumar, M., Shete, A., & Akbar, Z. (2010). A Review on Analgesic: From Natural Sources. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives.
 • Shrishail, D., Handral Harish, K., Ravichandra, H., Tulsianand, G., & Shruthi, S. D. (2013). Turmeric: Nature’s precious medicine. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.