Hur man tar bort silikon från kläder

Fläckar på kläder kan ställa till med besvär, särskilt när de envist sitter kvar trots att du tvättar och skrubbar. Därför ska vi idag lära dig några knep om hur du tar bort silikon från kläder.
Hur man tar bort silikon från kläder

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När du pysslar eller gör enkla reparationer hemma finns det en risk att dina kläder att bli fläckade med färg, oljor, lim eller andra material som är svåra att ta bort från tyger. Exempelvis många konstnärer har undrat hur de ska få bort silikon från kläder utan att skada tyget genom att slita av limmet.

Lyckligtvis kan du lösa detta problem utan att lämna några spår av vad som hänt. Resultatet beror på hur snabbt du agerar och vilka metoder du använder.

Vill du lära dig några bra knep för detta?

Då har du kommit till rätt ställe!

Knep för att ta bort silikon från kläder

På grund av dess praktiska och användbara egenskaper är silikon en av de mest använda produkterna för att limma saker hemma. Detsamma gäller för professionella hantverkare, något som rapporterats i tidskriften Chemical Safety Facts, vilken belyser materialets nyckelroll i olika segment av marknaden.

Silikon är ett material som är färglöst, ogenomträngligt och biokompatibelt. För hantverk, pyssel och små hushållsreparationer kan man köpa det i form av stift, flytande, kallt eller varmt (vilket innebär att man måste smälta det med en limpistol).

Det är i dylika scenarier som man, på grund av slarv och misstag, kan få fläckar av detta material på sina kläder eller andra textilier. Men med följande rekommendationer minskar du tiden du behöver lägga på att tvätta, samtidigt som du tar hand om dina plagg.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Lär dig att ta bort ketchupfläckar från kläder

1. Använd papper och strykjärn för att få bort silikon från kläder

Detta trick är idealiskt när du vill ta bort silikon som fortfarande befinner sig i flytande form. Med andra ord måste fläcken vara helt färsk.

Ta av dig plagget och bred ut det på en slät yta. Täck det med ett ark toalettpapper eller en pappershandduk som är tillräckligt absorberande för att motstå värmen från ett strykjärn.

Nästa steg går nämligen ut på att föra strykjärnet på medelhög värme över papperet i en minut. Kontrollera sedan om silikonet fastnat på arket eller om du behöver upprepa proceduren.

kvinna med strykjärn
Ditt strykjärn kan komma till undsättning när det gäller silikon som fortfarande är i flytande form.

Upptäck mer i den här artikeln: Så rengör du strykjärnet när det börjar klibba

2. Ta hjälp av is

Hemligheten här är att när is kommer i kontakt med silikonlimmet blir silikonet stelt, vilket gör det lättare att ta bort.

Lägg isbiten direkt på fläcken och låt den ligga kvar några minuter medan limmet fryser. Ta sedan bort det med hjälp av dina naglar, en liten spatel, en kniv eller något annat redskap. Var mycket försiktig så att du inte förstör tyget.

Denna teknik fungerar på bomull, linne och även syntetiska tyger. Ett annat sätt att dra nytta av effekten av en kallare temperatur på tyget och det torra limmet kan du göra genom att lägga plagget i frysen och vänta en stund. När limmet är helt fruset kan du försiktigt pilla bort det.

3. Använd en flytande silikonborttagare för att ta bort silikon

Det finns speciella flytande silikonborttagare att köpa som tar bort både intorkad och ny silikon från tyger och andra ytor. Följ bara stegen som anges på paketet.

I allmänhet är allt du behöver göra att gnida in produkten på fläcken och låta den verka i cirka 5 minuter. Efter den tiden tar du bort lösningsmedlet och limmet med en mjuk borste, en kniv eller något annat redskap.

4. Aceton och alkohol: En effektiv kombination

Att blanda dessa två vätskor är en god idé när du har att göra med en silikonfläck som har torkat in för länge sedan och om tyget är svart. Blanda lika delar 70% eller 96% alkohol med aceton eller nagellackborttagningsmedel och häll det på silikonet.

Gnid in den drabbade delen av plagget med en trasa och kontrollera om limmet löses upp. Håll samtidigt noga koll på tyget. Allteftersom silikonet mjuknar kan du ta bort resterna med hjälp av en trubbig kniv, naglarna eller en liten spatel.

5. Skrapa upp det med en sked

För denna teknik måste du vara ganska kvick, eftersom du måste göra det så snart limmet har träffat ytan. Utnyttja det faktum att det är mjukt och dra skeden över fläcken för att ta bort så mycket du kan. En bordskniv är också användbar.

Om silikonet torkat lite behöver du kombinera denna metod med någon av de andra teknikerna som vi har förklarat ovan.

6. Terpentin

Med stor sannolikhet kommer något av de tidigare knepen att fungera. Men om de inte gör det kan du försöka dig på mineralterpentin.

Dessa vätskor fungerar som lösningsmedel när de kommer i kontakt med silikonet på plagget. Oavsett vad du väljer kan du hälla det direkt på fläcken och bearbeta den en mjuk borste eller, om du föredrar något mjukare, med en trasa. Gnugga i 5 minuter eller tills silikonet inte längre syns.

Saker du bör undvika när du tar bort silikon från kläder

Lika viktigt som att bli av med fläcken, är det att se till att inte förstöra kläderna när du tar bort silikon. Särskilt om du använder kemikalier eller redskap. Metodernas framgång ligger i att inte göra några av de vanliga misstagen, som att skrubba. Det är troligtvis din första reaktion, men du kommer bara att sprida ut silikonet om du gör det.

Lägg inte heller plagget i blöt med en gång, eftersom detta kommer att få limmet att stelna istället för att ta bort det.

Det är bättre att vänta tills det torkar av sig själv och följa några av de tips vi redan har föreslagit, till exempel aceton, ett strykjärn eller is.

silikon på naglar
Nagellackborttagningsmedel är ett kemiskt ämne som är ett bra lösningsmedel för silikon, så det är användbart i denna situation.

Grundläggande försiktighetsåtgärder för att ta bort silikon från textiler

Silikon är ett känsligt ämne, liksom produkterna som man kan använda för att ta bort silikon från tyger. På grund av detta finns det vissa försiktighetsåtgärder du kan vidta:

  • För att säkerställa att de produkter du använder inte bleker eller skadar känsliga tyger, testa blandningen av nagellackborttagningsmedel och alkohol eller flytande silikonborttagare på en mindre synlig plats på plagget.
  • Tvätta plagget med vanligt tvättmedel och låt lufttorka. Kom ihåg att inte skrubba.
  • Om fläcken är särskilt envis, blötlägg en svamp med tvål och försök ta bort resterna utan att skada tyget.
  • Var noga med att använda handskar och ett munskydd vid hantering av terpentin eller andra lösningsmedel, eftersom det finns risk för förgiftning eller hudskador.

Slutligen är det bästa rådet för att inte förstöra dina kläder när du arbetar med silikon att välja gamla kläder. Plagg du inte längre vill ha på dig när du går ut. På det sättet kommer du att vara mer avslappnad när du arbetar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.