Hur man gör en hemmagjord doftspridare

En hemmagjord doftspridare bidrar till en trevlig atmosfär, samtidigt som den påverkar din hälsa positivt. Lär dig hur du gör en här.
Hur man gör en hemmagjord doftspridare
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2023

Vad behagligt det är att vara i ett rum som luktar gott! Detta är ett av målen med en hemmagjord doftspridare, ett hantverk som inte bara är en dekoration, utan också ett användbart verktyg för fysisk och mental hälsa.

Det finns hundratals modeller av doftspridare på marknaden att välja mellan; på vissa kan du justera nivån på sprayen och andra kan du kombinera med lampor och ljus. Men att skapa en egen doftspridare med element som du redan har hemma är ekonomiskt, effektivt och miljövänligt. Läs vidare och lär dig hur du gör detta, och vilka fördelar den ger dig.

Vad är doftspridare?

Doftspridare är system utformade för att sprida dofter i slutna utrymmen. Dessa är enheter som till skillnad från rökelse och olja lampor inte behöver tändas.

De sticker ut för sin naturlighet och avsaknad av kemikalier och andra föroreningar.

Att tillverka en egen doftspridare är enkelt. Du behöver inte mycket material. En flaska, lite oljor och några stickor är allt du behöver.

Denna typ av luftfräschare fungerar på så vis att stickorna absorberar essenserna och driver ut dem i luften. När de har avdunstat frigör ämnena behagliga dofter och fräschar upp luften.

en kommersiell aromspridare
Kommersiella doftspridare kan ha vissa extra funktioner, beroende på utformning.

Fördelarna med doftspridare

Doftspridare har fördelar kopplade till fysiskt och känslomässigt välbefinnande. Detta visas av en publikation av den internationella kedjan AIRE Ancient Baths.

Enligt artikeln kan de aktiva föreningarna i eteriska oljor hjälpa dig att lättare uppnå avslappning. Dessa ingår inom området för aromaterapi, vilket är en skönhets- och vårdteknik, vilket enligt vissa även är en komplementär medicin.

En annan artikel publicerad i Ámbito Farmacéutico förklarar att när aromatiska växter gnuggas släpps eteriska oljedroppar ut i atmosfären. När dessa når våra näsor aktiveras luktreceptorer och skickar sensoriska stimuli till hjärnan.

En studie i UFPE Online Nursing Journal visar en minskning av blodtrycket vid av massagesessioner med eteriska oljor och aromaterapi, samt en minskning av ångest och stress.

Doftspridare bidrar till lugn och god fysisk hälsa samt renar luften och lyfter stämningen.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 20 eteriska oljor du bör ha under vintern

Så gör du en hemmagjord doftspridare

Effektiviteten av en doftspridare ligger i det korrekta urvalet av dofter och rätt material. Att välja konstgjorda ämnen är att riskera att andas in giftiga ämnen de kan innehålla.

Genom att göra din egen doftspridare vet du å andra sidan att enheten är säker. Så här gör du det.

Material för en hemmagjord doftspridare

  • Alkohol
  • En basolja
  • Eteriska oljor
  • Träpinnar, rotting-, bambu- eller trädkvistar
  • En glasbehållare med en smal öppning och med en höjd på 12 till 25 cm

1. Kombinera oljorna med alkoholen

Det första du gör är att förbereda essensen. För att göra detta, häll 60 ml neutral olja och lika mycket vatten i en skål. Tillsätt några droppar alkohol, även vodka är tillåten. Dessa vätskor hjälper stickorna att absorbera oljan lätt.

När du väljer alkohol, tänk på att den måste vara av hög kvalitet, eftersom ju mindre stark den är, desto mer vatten innehåller den. Detta leder i sin tur till att blandningen inte blir homogen.

Komplettera med 30 droppar av den eteriska oljan du väljer och rör om. Om du vill ha en doftspridare med exklusivt naturliga dofter, undvik att använda mineralolja eller parfymer som innehåller detta, eftersom dessa är petroleumderivat.

2. Häll ingredienserna i behållaren

När vätskorna är blandade är nästa steg att hälla dem i en behållare. För detta ändamål är flaskor eller vaser av glas eller keramik med smal hals perfekta. Om flaskans mynning är bred kommer oljan att exponeras mer för luften, vilket påskyndar avdunstning.

Har du genomskinliga behållare, lägg gärna några dekorativa stenar i botten. Förutom att detta blir ett dekorativt element, stabiliserar stenarna stavarna.

3. Sätt i stickorna i doftspridaren

Stick ner 8 till 10 pinnar inuti behållaren, placera dem i en solfjäderform. Se till att pinnarna inte alla lutar åt samma sida, eftersom doften då bara tar en riktning. För större effektivitet, använd torra, skalade pinnar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Eterisk bergamottolja: Fördelar och potentiella biverkningar

4. Vänd på pinnarna

Efter en timmes absorberande i behållaren är pinnarna doftande. Det är då en bra idé att vända dem upp och ner så att båda ändarna blir fuktiga. Inom en dag kommer stickorna att vara välimpregnerade med vätskan och ditt hem kommer att dofta gott.

Vänd på pinnarna en gång i veckan så att de inte torkar ut. Efter en månads användning, om det fortfarande finns vätska kvar, öka den med några droppar oljor och alkohol. Ett annat alternativ är att tillaga en ny blandning.

oljor för en hemmagjord aromdiffusor
De dofter du väljer bör vara efter vad du tänker uppnå. Var och en tjänar ett annat syfte.

Hemligheten med val av oljor för en hemmagjord doftspridare

Det sitter egentligen inte i en specifik doft för att få diffusorn att fungera bättre. Hemligheten är att se ut vilka oljor som bäst bidrar till att hjälpa ditt sinne att slappna av och främja din fysiska hälsa.

Till exempel är eukalyptus, pepparmynta och lavendel förknippade med att minska spänningar, medan apelsin och jasmin rekommenderas för att bekämpa ångest och stimulera ditt immunförsvar. Citron hjälper till med andningen och ger bra energi till miljön.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.