Hur du gör naturliga dofter för ditt badrum

Håll giftiga kommersiella dofter borta från ditt hem. Här är sex sätt att skapa naturliga dofter för ditt badrum.
Hur du gör naturliga dofter för ditt badrum

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Badrummet säger mycket om de som bor i hemmet. Det är en av de platser som måste hållas skinande rena och fräscha. Lukten spelar en grundläggande roll och att skapa goda dofter till ditt badrum är billigare och enklare än du kanske tror.

Att bibehålla en god doft är möjligt med några vanliga produkter som vi ofta har inom räckhåll hemma. Örter, bakpulver, eteriska oljor, sköljmedel och många andra finns med på listan.

Att göra dina egna badrumsdofter är inte bara för att spara pengar. Du hjälper dig också att ta hand om din hälsa genom att hålla toxiner i kommersiella parfymer borta från ditt hem.

1. Citrusdoftande påsar kan ge naturliga dofter för ditt badrum

Perfekt för att ge en fräsch doft till ditt badrum. Citrus är också en doft som de flesta gillar.

Vad behöver du?

 • Tråd eller snöre.
 • Skalet av några citroner, apelsiner eller andra väldoftande citrusfrukter.
 • Eteriska oljor av frukten du väljer.
 • En tygpåse som kan andas, eller en glasbehållare utan lock.

Hur gör du?

Lägg skalen i påsen, tillsätt några droppar av den doft du vill ha och knyt ihop påsens öppning med tråden. Hitta ett diskret ställe att lägga din väldoftande påse på. Ditt badrum kommer att ha en behaglig doft i flera dagar.

baddofter med citrusskal

Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln: 5 alternativa användningar för apelsinskal

2. Dofter för ditt badrum med örter och kryddor

Om citrusdofter inte är din grej, prova några örter eller kryddor.

Vad behöver du?

Välj bara något av dessa alternativ:

 • Rosmarin eller andra örter som du tycker om.
 • Kryddnejlika, en apelsin eller ett doftljus av den frukten.
 • Lavendelblommor.
 • Kanelstång.
 • Timjan.

Hur gör du?

Om du använder kryddnejlika kan du sticka in dem i frukten eller ljuset, efter att du har gnidit in dem med doften. Därefter kan du, med resten av ingredienserna, använda samma strategi med påsen eller glasburken, som vi beskrev i föregående punkt.

3. Doftljus

Doftljus är det många som föredrar eftersom de gör att badrummet luktar gott i många dagar. Det bästa av allt är att du inte behöver köpa dem utan du kan göra dem själv och med din favoritdoft. Välj ekologiska ingredienser om du vill ha en ekologisk slutprodukt.

Vad behöver du?

 • Eterisk olja efter eget val.
 • Naturligt vax.
 • En form.
 • Veke.

Hur gör du?

Att göra ditt egna doftljus är väldigt enkelt. Du behöver bara skaffa en behållare där du kan smälta det naturliga vaxet i ett vattenbad. När vaxet är smält, tillsätt några droppar av en väldoftande eterisk olja. Kom ihåg att ju fler droppar du tillsätter, desto mer intensiv och ren blir doften av ljuset.

Innan du tillsätter vax- och oljeblandningen, placerar du veken i formen. Vänta i minst 10 timmar tills ljuset är kallt och har stelnat helt. Det är allt! Ditt doftljus är redo att användas.

Du kan placera det exempelvis ovanför handfatet eller i valfritt hörn av badrummet. Se bara till att det inte finns några brandfarliga material i närheten.

4. Skapa dofter för ditt badrum med luftfräschare i gelform

Det finns många gelluftfräschare på marknaden och de flesta tror att de är alltför komplicerade att göra hemma. Sanningen är långt ifrån detta.

Vad behöver du?

Hur gör du?

Koka upp 250 ml vatten i en kastrull. När det kokar, ta av kastrullen från värmen och tillsätt det neutrala gelatinet. Rör om tills det är helt upplöst. Häll sedan på ytterligare 250 ml vatten, men denna gång i rumstemperatur.

Tillsätt nu några droppar eterisk olja. Ju mer du tillsätter desto mer koncentrerad blir doften.

Tillsätt slutligen en tesked karamellfärg och rör om och låt svalna. När blandningen är sval och tjockflytande är den klar att användas.

5. Bomullstussar med eterisk olja

Detta trick kan man också göra med babyolja eller sköljmedel.

Vad behöver du?

 • Bomullsbollar eller bomullstussar.
 • En glasburk utan lock.
 • Den eteriska olja du föredrar. I det här fallet kommer vi att använda eterisk eukalyptusolja.

Hur gör du?

 1. Blöt ner bomullstussen med den eteriska oljan och lägg den sedan i glasburken utan lock. Du kan dekorera denna behållare för att göra den till en del av din badrumsinredning.
 2. På samma sätt kan du applicera några droppar eterisk olja på toalettpappersrullen varje gång du byter den.
 3. En annan variant på samma tema är att tillsätta några droppar olja i bomullstussar och lägga dem längst ner i papperskorgen. Tanken är att varje gång du byter påse ersätter du även dessa bomullstussar med ny olja.
Eteriska oljor för att aromatisera badrummet.

6. Blanda bakpulver med eterisk olja

Bakpulver hjälper till att absorbera fukt och neutralisera lukter. De eteriska oljorna du väljer kommer att ge naturliga dofter till ditt badrum.

Vad behöver du?

 • 1 dl bakpulver.
 • En glasburk utan lock.
 • Cirka 20 droppar eterisk olja.

Hur gör du?

 1. Häll bakpulvret i glasburken tillsammans med dropparna av eterisk olja.
 2. Placera flaskan på en plats som är skyddad från vatten. Om blandningen efter några dagar inte avger någon mer doft, skaka om den och droppa i ytterligare några droppar olja.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 6 eteriska och väldoftande oljor för viktminskning

Skapa dina egna naturliga dofter för ditt badrum

Som du kanske ser är det väldigt enkelt att själv använda dig av dofter i ditt badrum och du kan göra det med enkla medel och ingredienser som är lätta att få tag på. Det är bara att välja eller kombinera olika dofter och reglera hur intensiva eller diskreta du vill ha dem. Om du gillar starka dofter behöver du bara droppa i fler droppar i formulan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.