Hur du rengör dina öron på rätt sätt

april 28, 2015

När dina öron mår bra rengör de sig själva, även om de i vissa instanser kan blockera örat med vax vilket är obehagligt och kan göra att du hör konstiga ljud. Det gör självklart också så att du inte hör ordentligt.

Det är därför du behöver rengöra dina öron, för att få bort överskottsvax som har byggts upp. Du kan lägga märke till om dina öron har blockerats av vax när du har dessa symtom:

  • Smärta eller minskad hörsel
  • Ringande eller ljud i öronen
  • Klåda och illaluktande utsöndringar

Huskurer för att rengöra öronen

öronsärta

Som tur är finns det många olika naturliga, hemgjorda metoder som är effektiva när det kommer till att få bort öronvax som proppat igen öronen. De vanligaste huskurerna är:

-Massera för att lossa på vaxet

För att lossa på vaxpluggen som blockerar din öronkanal behöver du massera området bakom örat och dra i örat i flera riktningar, samtidigt som du öppnar och stänger munnen.

-Väteperoxid

Väteperoxid eller syresatt vatten rekommenderas för både öronsmärta och för att eliminera överflödigt vax som blockerar örat. Nedan kan du följa stegen:

Tillsätt en halv kopp syresatt vatten i en halv kopp varmt vatten och fyll sedan en pipett med blandningen. Använd denna blandning medan du ligger ned och fyll örat. Låt det verka i tre upp till fem minuter. Vänd dig sedan så att lösningen rinner ut och skölj örat med samma process, fast med varmt vatten. Du kan också använda barnolja eller mineralvatten, istället för syresatt vatten.

-Olivolja

I detta fall rekommenderar vi att du följer samma process som för väteperoxid, fast du använder varm olivolja. Låt det verka i 15 minuter och upprepa processen tre gånger om dagen i tre eller fyra dagar.

-Varmvattenflaska

Detta är en simpel men effektiv huskur. Allt du behöver är att ta en flaska och fylla den med varmt vatten. Ta varmvattenflaskan och lägg den direkt på örat i 15 till 30 minuter. Du kommer sedan märka att vaxet är mjukare och lättare att rensa ut.

-Skölj

Du kan lätt hitta specialtuber i affären för att rengöra öronen. Detta ska göras med varmt vatten (kroppstemperatur). Efter att du sköljt örat måste du torka det ordentligt.

-Rengör med en kamomilltillsats

Använd två teskedar kamomillblommor och en kopp vatten för denna behandling. Gör en tillsats med ingredienserna och låt det värmas upp. Sila det sedan väl.

Innan du applicerar  tillsatsen bör du placera tre droppar olivolja i örat och låta dem sjunka in i 5 minuter. Skölj sedan örat med tillsatsen genom att använda en pipett eller tub.

Om problemet kvarstår kan du behöva gå till en specialist så att de kan rengöra dina öron.

Försiktighetsåtgärder för att rengöra öronen

vax

  • När du känner obehag i öronen, försök aldrig att rengöra dem genom att trycka in okända föremål i dem. Tops eller bomullstussar är egentligen helt odugliga för att rengöra öronen, eftersom de kan göra mer skada genom att trycka vaxet längre in.
  • Om du har en ihålig trumhinna, försök aldrig att rengöra öronen från vax med huskurer, eller genom att använda syresatt vatten. Detta kan orsaka allvarliga skador i örat.
  • Du får aldrig använda tryckluftssköljning för att rengöra öronen då du riskerar att göra hål i trumhinnan. Du borde också tänka på att inte rengöra dina öron alltför ofta, eftersom det kan orsaka infektioner.
  • Inga av de ovanstående huskurerna får användas på barn under 12 år. Detta kan orsaka allvarliga problem eftersom deras öron är känsligare. Om du misstänker att ditt barn har en vaxpropp är det bättre att gå till en specialist.

Kom ihåg…

Tänk på att öronvax är nödvändigt för att skydda örat från damm, mikroorganismer och andra främmande substanser som kan ta sig in i öronkanalen och därmed orsaka skada. Därför är det endast rekommenderat att rengöra örat när du verkligen behöver det (om du verkligen har en vaxpropp).

Om du ofta får vaxproppar i öronen är det bäst att gå till en öronspecialist. De kan bedöma vilken behandling du behöver följa för att lösa problemet.

MER FÖR DIG