Syresatt vatten: fördelar och användningar

Syresatt vatten har desinfekterande, blekande och antiseptiska egenskaper som kan vara till stor nytta i ditt hem, för din hälsa och för din skönhet. Upptäck mer nedan!
Syresatt vatten: fördelar och användningar

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2019

Väteperoxid, mer känt som syresatt vatten (H2O2), har många fördelaktiga egenskaper som kan användas i hemmet. Det är väldigt viktigt att komma ihåg att denna produkt inte bör användas i stora mängder eftersom det kan vara giftigt, men med detta i åtanke bör du kunna dra full nytta av dess egenskaper – speciellt de desinfekterande och antiseptiska.

Syresatt vatten har ett antal användningsområden i hemmet. Denna produkt används även i skönhetsindustrin, och då speciellt för hårprodukter.

11 användningar och fördelar med syresatt vatten

Med tanke på att syresatt vatten har desinfekterande, blekande och antiseptiska egenskaper är följande några användningar som vi rekommenderar för ditt hem:

Rengöra sår

Hemma, i skolan och vid många vårdcentraler kan syresatt vatten användas för att rengöra och desinfektera små sår. För detta är det rekommenderat att använda 5% (eller mindre) av väteperoxid. För mindre sår kan lätt duttande med en bomullstuss dränkt i lösningen vara bra.

Bleka kläder

Kläder på tork

Som ett alternativ till blekmedel kan man använda syresatt vatten för att göra kläder vitare. Lägg till 2 1/2 dl väteperoxid när du blötlägger dem. Det är perfekt för att ta bort blodfläckar som har satt sig genom att helt enkelt applicera direkt på kläderna – fläcken kommer försvinna direkt!

Fotsvamp

För frekventa problem med svamp på fötter och naglar är det rekommenderat att använda en 50/50-blandning av väteperoxid och vatten. Blötlägg fötterna i flera minuter på natten och torka dem sedan väl.

Munsår

Bli av med munsår

Syresatt vatten är utmärkt som munskölj och är både effektivt, ekonomiskt och relativt okänt. Det passar perfekt för att rensa och orsakar ingen irritation. Utöver att desinfektera munnen så fungerar det även för att behandla inflammationer, såsom sår i mun och hals. För att läka dessa är det rekommenderat att använda det outspätt och applicera direkt på källan för infektionerna. Det kan även vara effektivt om man blandar med lite vatten och sen gurglar i några sekunder innan man spottar ut det.

Tandblekning

Med hjälp av väteperoxid som ett alternativt munskölj kan du över tid märka att även dina tänder blir vitare!

Tarmrensning

Det är rekommenderat att du använder 225 gram väteperoxid med 19 liter varmt vatten. Överskrid inte denna mängd.

Lavemang

För ett lavemang är det rekommenderat att använda en matsked 3% peroxid med en liter varmt, destillerat vatten.

Hudmissfärgningar

Motverka missfärgningar

Syresatt vatten passar utmärkt för att bli av med hudmissfärgningar och ärr. När det används konsekvent kan du se resultat på bara två veckor! Det är rekommenderat att applicera med en bomullstuss på området och undvika ögonområdet, eftersom det kan orsaka irritation.

Tvätta underarmarna

H2O2 är perfekt för att rengöra och bleka underarmarna när de har skadats och fläckats av deodoranter. Det kan även hjälpa till att bekämpa jobbiga odörer.

Rengöringsmedel

Som rengöringsmedel

Lös upp 55 gram 3% väteperoxid i diskmedel för att få din disk ännu renare! För att rengöra skärbrädor och bli av med alla bakterier där kan man blanda 3% peroxid med lika delar vinäger. Avslutningsvis kan man för att desinfektera badrum, diskhoar, golv och annat använda lika delar varmt vatten och 3% H2O2.

Hårslingor

Många hårprodukter och färger använder väteperoxid. Hemma kan du också använda detta sparsamt som ett naturligt blekningsmedel för ditt hår. Späd ut 3% peroxid med lika delar vatten i en sprejflaska. Blöt ditt hår och applicera sedan på önskade områden. Kamma igenom och använd en hårtork för att torka håret efteråt. När du gör detta över tid så kommer du gradvis få slingor med en mycket naturlig look.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.