Naturliga huskurer för att motverka fotodör

Naturliga huskurer för att motverka fotodör
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fotodör uppkommer av en rad olika anledningar, där den vanligaste är brist på fothygien och spridning av bakterier. Fotodör och svettiga fötter kan vara ganska pinsamt, men med hjälp av några effektiva huskurer kan du enkelt bli av med problemet. Här kommer några huskurer för att motverka fotodör och överdriven svettning.

Vad orsakar fotodör?

Den primära orsaken är fotsvett. Svett, även om den inte luktar, skapar en miljö som främjar bakterieutveckling. Bakterieväxt orsakar dålig fotodör. Att använda olämpliga skor och/eller strumpor (speciellt polyester och nylon), samt otillräcklig ventilation förvärrar denna situation.

Strumpor absorberar olika mängder svett på fötterna; att använda skor utan strumpor ökar faktiskt mängden svett som är i kontakt med fötterna, och orsakar därför bakterieaktivitet som i sin tur orsakar fotodör. Håriga fötter är också en annan faktor som bidrar till bakterieväxt.

Fotodör, eller bromhidros, orsakas av bakterier som trivs på varma och fuktiga fötter. Svett orsakar en gynnsam miljö där bakterierna kan föröka sig. Sulorna på fötterna innehåller många svettkörtlar som avger svett, som består av vatten, natrium, klorid och syror. Bakterietillväxt och produktionen av dessa komponenter orsakar fotodör.

Huskurer för svettiga fötter

Exfoliering av fötter

Här är ett par effektiva huskurer för att motverka fotodör:

Bikarbonat

Lägg lite bikarbonat i en balja med vatten och blötlägg dina fötter i 10 minuter. Bikarbonaten kommer att motverka surheten på fötterna och ordentligt lindra fotodör. Bikarbonat skapar en ogynnsam miljö som inte främjar bakterieväxt och hjälper dig att motverka fotodör.

Svart te

Koka vatten med 5 tepåsar under 15 minuter. Låt vattnet bli ljummet och sänk därefter ner dina fötter i detta. Torka sedan dina fötter ordentligt och applicera fotpuder på dina fötter.

Eterisk teträdolja

Tvätta dina fötter ordentligt, torka dem och applicera därefter lite eterisk teträdolja på undersidan av dina fötter. Applicera inte oljan direkt. Blanda ca 10 droppar teträdolja med 10 ml vetegroddar eller mandelolja.

Motverka fotodör

Här är några tips som kan motverka fotodör:

  • Se till att tvätta dina fötter ordentligt varje dag genom att använda en antibakteriell tvål. Skrubba dem en eller två gånger per vecka för att ta bort döda celler. Glöm inte bort området mellan dina tår.
  • Torka dina fötter direkt efter att du har duschat.
  • Byt strumpor regelbundet.
  • Undvik att använda samma skor två dagar i rad.
  • Strö fotpuder mellan dina tår för att hålla dina fötter torra och för att motverka fotodör och bakterieväxt.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.