Huskurer för välmående fötter

Vi är ganska bra på att ta hand om våra hår, händer och ansikten, men tycks glömma våra fötter alltför ofta. Det borde inte vara så. De är ditt stöd och måste vara det första som vårdas och skäms bort. Det är också fötterna som påverkas mest när vi promenerar, klär oss i trånga skor, går barfota, tränar etc.

På lång sikt kan detta vara ett problem. Utöver estetiska skäl är det bra att hålla fötterna i perfekt skick för att förhindra allvarliga problem i framtiden och för att kunna visa upp dem i sandaler på sommaren.

Dina fötter – Dina rötter

Dina fötter är en av de allra viktigaste delarna av din kropp. De stöder dig och gör att du kan gå från en plats till en annan. Naturen har gett dig säkra och starka fötter, men det betyder inte att de inte påverkas. Det är mycket vanligt att lida av problem med fötterna, som till exempel valkar och blåsor.

Utöver att måla dina tånaglar för att matcha din baddräkt är sanningen att dina fötter behöver mycket mer uppmärksamhet än vad du troligen ger dem. Antagligen tar du först hand om ditt hår, sedan ditt ansikte och sedan dina händer. Dina fötter kommer i sista hand.

Fötter 6
För att kunna visa upp fantastiska fötter bör du följa en frekvent skötsel- och omvårdnadsrutin. Detta kan kosta dig lite tid, men tänk på att det kommer att översättas till allmänt välbefinnande som kommer att märkas även i dina ansiktsuttryck.

Knep för att ta hand om dina fötter

Fötter 7
För att få perfekta fötter som de på en modell, utan förhårdnader, valkar eller spruckna hälar måste du ägna lite tid åt dem varje vecka. Följ dessa tips:

 • Du bör ta ett fotbad med havssalt en halvtimme en gång i veckan. Det är ingen svår uppgift: du kan göra det medan du tittar på tv eller medan du målar naglarna. Detta kommer att få fötterna att se mer avslappnade och utvilade ut, särskilt om du står eller sitter ner hela dagen på jobbet.
 • Var fjortonde dag, tappa upp ett hett vattenbad och doppa fötterna under ett par minuter. Följ sedan omedelbart upp med ett kallt vattenbad. Denna kombination kommer att förbättra dina fötters cirkulation. Om du lägger till ett par droppar citron i vattnet kommer du dessutom hindra dem från att lukta illa.
 • Använd en pimpsten när du kan. Det är ett viktigt redskap för att ta hand om dina fötter. Det är en vulkanisk bergart som är mycket porös, men av låg densitet, som du kan hitta i skönhetsbutiker eller större mataffärer. Efter en dusch eller ett varmt bad, använd denna sten för att försiktigt skrapa de områden där valkar har bildats på fötterna, speciellt på hälarna.
 • Massera dina fötter varje kväll innan du somnar med en mjukgörande kräm eller eterisk olja. Detta kommer att få dem att slappna av vilket förebygger valkar. Massera i cirkelrörelser och med lite tryck.
Fötter 8

 • Gå barfota, gör vristrotationer och gå på tå i ditt hem. På detta sätt kommer du att stärka dina fötter. Du kan även rulla en boll under dem för att massera och förbättra fotsulornas cirkulation.
 • Efter att du duschat, torka fötterna väl mellan tårna så att de inte drabbas av svamp. Om du svettas mycket, använd talk.
 • Använd vadderade sulor och bära inte för trånga skor varje dag. Att bära högklackat är inte heller det bästa alternativet.
 • Klipp naglarna horisontellt för att förhindra dem att bli inåtväxande eller deformeras, försvagas eller växa onormalt. Om du går till en skönhetssalong för en pedikyr, se till att de verktyg de använder är av hög kvalitet och inte är rostiga eftersom det kan orsaka infektioner.
 • Zonterapi är en av dina valmöjligheter om du gillar alternativ medicin. Det stimulerar kroppens försvar och hjälper dig att bli av med giftiga ämnen. Den går ut på att trycka på vissa punkter på fotsulorna, punkter som är kopplade till ditt nervsystem.

Huskurer för sunda fötter

Förutom de ovan nämnda tipsen är följande huskurer bra om du vill kunna visa upp vackra fötter hela året:

 • Skrubba fötterna med en speciell kräm. Ta bara din vanliga lotion och tillsätt två matskedar socker. Massera hälarna med denna beredning. Friktionen kommer att eliminera döda celler.
 • Bananer har läkande krafter för dina fötter. Kör två bananer i en mixer tills du får en pasta. Applicera den på hälarna efter att du har duschat. Lämna den på i 10 minuter och ta bort den med varmt vatten. Upprepa detta förfarande en gång i veckan.
Fötter 9

 • Vegetabilisk olja: Du kanske inte gillar känslan i början, men du bör ha i åtanke att detta är mycket effektivt om du har torra eller spruckna fötter. När du tvättat och torkat fötterna väl, doppa dem i en skål med hydrerad olja. Använd tjocka strumpor hela natten. Avlägsna döda celler. Du kan göra detta tre gånger i veckan.
 • Citronsaft och vaselin är en fantastisk kur mot torra och spruckna fötter. Efter att du tvättat dem applicerar du denna blandning.
 • Blanda två nävar salt med tre matskedar avokadoolja och två droppar av myntaolja. Massera detta på fötterna under tre minuter och doppa dem sedan i varmt vatten för att helt ta bort det. Förutom att bli av med valkar kommer du även att förhindra dålig lukt.
Foton av Pacdog, Derek Gavey, Aussiegall, Tobias Lindman och Courtney Rhodos.
MER FÖR DIG