Naturliga huskurer för välmående fötter

Naturliga huskurer för välmående fötter

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi är ganska bra på att ta hand om hår, händer och ansikte, men tycks alltför ofta glömma bort våra fötter. Det borde inte vara så; vi vill ju ha välmående fötter. De är ett viktigt stöd och borde egentligen vara det första som vårdas och skäms bort. Det är också fötterna som påverkas mest när vi promenerar, klär oss i trånga skor, går barfota, tränar etc.

På lång sikt kan detta vara ett problem. Utöver estetiska skäl är det bra att hålla fötterna i riktigt gott skick för att förhindra allvarliga problem i framtiden. Men också för att våga visa upp dem i sandaler på sommaren.

Dina fötter – dina rötter

Dina fötter är en av de allra viktigaste delarna av din kropp. De stöder dig och gör att du lätt kan ta dig från en plats till en annan. Naturen har gett dig säkra, starka och välmående fötter, men det betyder inte att de är osårbara. Det är mycket vanligt att lida av problem med fötterna, som till exempel valkar och blåsor.

Utöver att måla dina tånaglar för att matcha baddräkten är sanningen att dina fötter behöver mycket mer uppmärksamhet än vad du troligen ger dem. Antagligen tar du först hand om ditt hår, sedan ditt ansikte och sedan dina händer. Dina fötter kommer i sista hand.

Välmående fötter
För att kunna visa upp välmående fötter bör du följa en frekvent skötsel- och omvårdnadsrutin. Detta kan kosta dig lite tid, men tänk på att det kommer att översättas till allmänt välbefinnande som kommer att märkas även i dina ansiktsuttryck.

Knep för att ta hand om dina fötter

Fötter
För att få perfekta fötter som på en fot-modell, utan förhårdnader, valkar eller spruckna hälar, måste du ägna lite tid åt dem varje vecka. Följ dessa tips:

Fina fot-tips

 • Du bör ta ett fotbad med havssalt en halvtimme en gång i veckan. Det är ingen svår uppgift: du kan göra det medan du tittar på tv eller medan du målar naglarna. Detta kommer att få fötterna bli mer avslappnade och utvilade, särskilt om du står eller sitter ner hela dagen på jobbet.
 • Var fjortonde dag, tappa upp ett hett vattenbad och sitt med fötterna i det under ett par minuter. Följ sedan omedelbart upp med ett kallt vattenbad. Denna kombination kommer att förbättra cirkulationen i fötterna. Om du tillsätter ett par droppar citron i vattnet kommer du dessutom motverka att de luktar illa.
 • Använd en pimpsten när du kan. Det är ett viktigt redskap för att ta hand om dina fötter. Det är en vulkanisk bergart som är mycket porös, men av låg densitet, som du kan hitta i skönhetsbutiker eller större mataffärer. Efter en dusch eller ett varmt bad, använd denna sten för att försiktigt skrapa de områden där valkar har bildats på fötterna, speciellt på hälarna.
 • Massera dina fötter varje kväll innan du somnar med en mjukgörande kräm eller eterisk olja. Detta kommer att få dem att slappna av, vilket förebygger valkar. Massera i cirkelrörelser och med lite tryck.
Fötter

Några fler fot-tips

 • Gå barfota, gör vristrotationer och gå på tå när du är hemma. På detta sätt kommer du att stärka dina fötter. Du kan även rulla en boll under dem för att massera och förbättra fotsulornas cirkulation.
 • Efter att du duschat, torka fötterna väl mellan tårna så att de inte drabbas av svamp. Om du svettas mycket kan du använda talk.
 • Använd vadderade sulor och bär inte för trånga skor varje dag. Att gå i högklackat är inte heller det bästa alternativet.
 • Klipp naglarna horisontellt för att förhindra dem att bli inåtväxande eller deformeras, försvagas eller växa onormalt. Om du går till en skönhetssalong för en pedikyr, se till att de verktyg de använder är av hög kvalitet och inte är rostiga eftersom det kan orsaka infektioner.
 • Zonterapi är ett bra tips om du gillar alternativ medicin. Det stimulerar kroppens försvar och hjälper dig att bli av med giftiga ämnen. Den går ut på att trycka på vissa punkter på fotsulorna, punkter som är kopplade till ditt nervsystem.

Huskurer för välmående fötter

Förutom de ovan nämnda tipsen är följande huskurer bra om du vill kunna visa upp vackra, välmående fötter hela året:

 • Skrubba fötterna med en peelingkräm. Ta bara din vanliga lotion och tillsätt två matskedar socker. Massera hälarna med denna beredning. Friktionen kommer att eliminera döda celler.
 • Bananer har läkande krafter för dina fötter. Kör två bananer i en mixer tills du får en pasta. Applicera den på hälarna efter att du har duschat. Lämna den på i 10 minuter och ta bort den med varmt vatten. Upprepa en gång i veckan.
Fötter som mår bra
 • Vegetabilisk olja: Du kanske inte gillar känslan i början, men tänk på att detta är mycket effektivt om du har torra eller spruckna fötter. När du tvättat och torkat fötterna väl, doppa dem i en skål med vegetabilisk olja. Använd tjocka strumpor hela natten. Du kan göra detta tre gånger i veckan.
 • Citronsaft och vaselin är en fantastisk kur mot torra och spruckna fötter. Efter att du tvättat dem applicerar du denna blandning.
 • Blanda två nävar salt med tre matskedar avokadoolja och två droppar myntaolja. Massera detta på fötterna under tre minuter och doppa dem sedan i varmt vatten för att skölja av blandningen. Förutom att bli av med valkar kommer du även att motverka dålig lukt.
Foton av Pacdog, Derek Gavey, Aussiegall, Tobias Lindman och Courtney Rhodos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.