Hur du gör dig av med termiter - konkreta tips

Allt som är i trä - oavsett om det är möbler eller golv - ligger i riskzonen när det finns termiter i området. Särskilt känsliga är fuktiga områden. Så hur blir du av med dem?
Hur du gör dig av med termiter - konkreta tips

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2018

Det finns få plågor som är så destruktiva för ett hus som termiter. Dessa insekter äter trä och kan inte bara förstöra möbler utan också hela stommen i ett hus. I denna artikel ska vi berätta hur du gör dig av med termiter.

Hur vet man om man har termiter? Har termiter tagit sig in i huset, kan det synas genom gulaktiga små bitar på träet, som om det var strösslat med brödsmulor. Det kan också synas små hål i träet. Detta är två konkreta tecken som visar att du har fått ovälkomna gäster.

Dessa hungriga varelser gillar vissa typer av trä bättre än andra. Om du har cederträ eller guanacaste-trä är du ganska säker. Dessa träslag faller dem inte särskilt i smaken. Deras favoriter är följande:

Hur du gör dig av med termiter

Låt oss gå in på de praktiska tipsen. Hur kan du få termiterna att packa väskorna innan de orsakat alltför stora skador? Nedan följer några tips och metoder för hur du gör dig av med termiter.

Termiter gillar inte alla sorters trä

1. Apelsin och kamfer

Ett enkelt sätt att försöka göra sig av med termiter är att ställa burkar med apelsinskal och kamfer i byrålådorna. Kamfer är en vitaktig substans som ser ut som salt och som bland annat kan användas som insektsmedel. Var dock försiktig så att du inte får det på kläderna eftersom det kan orsaka fläckar.

2. Insektsmedel med borsyra

Borsyra kan du hitta i mataffären eller i trädgårdsaffärer. Obs! Detta är inte detsamma som läkemedelsborsyra som säljs på apotek.

  • Blanda en tesked borsyra med en matsked socker och en matsked mjölk.
  • Häll blandningen i flaskhattar som du placerar i de drabbade utrymmena.
  • Placera dem inte på platser som barn eller husdjur kan komma åt; det kan vara giftigt.
  • Lämna kvar dem i tre till fyra veckor. Termiter förökar sig snabbt och det kan finnas ganska många av dem. Termiter transporterar vanligtvis mat till sitt bo, så om du lyckas förgifta några av dem, kommer de sprida det till de andra.
Lär dig hur du gör dig av med termiter

3. Tips på nätet

Letar du runt på nätet kan du hitta en massa olika tips om hur du gör dig av med termiter. Dock är det inte alla som fungerar. Vi ska förklara varför.

Att spruta bensin på träet fungerar till exempel inte. Det tränger nämligen inte in i insidan av träet, och det är där insekterna bor och äter. Dessutom luktar det illa och är mycket brandfarligt.

Du kan också stöta på tips om att man bör använda fotogen, motorolja och andra liknande produkter. Dessa rekommenderas inte på grund av hur brandfarliga de är.

4. Professionell hjälp

Det finns hela företag som hänger sig endast åt termitbekämpning. Eftersom det kan finnas miljontals insekter i bara ett enda hus, och eftersom de är så skadliga, kan det vara en rätt bra idé att vända sig till proffsen.

Fördelen med detta är att de använder sig av avgränsade metoder och angriper termiternas bo direkt och en gång för alla. På så vis kommer problemet snabbt vara åtgärdat, och de kommer inte att ha någon chans att föröka sig.

Hur kan man förebygga en termitinvasion?

Nu vet du hur du gör dig av med termiter. Men det kan också vara bra om man ligger steget före, och förhindrar att termiterna alls tar sig in i huset. Om du bor på en plats där termiter är vanliga, är det bästa att inte alls ha trämöbler. Det är det enklaste man kan göra för att helt och hållet undvika problemet. Om du ändå skulle vilja ha trämöbler, välj möbler med hög kvalitet som är svårare för termiter bryta ner.

Att hålla ditt hem rent och desinficerat kan vara en bra metod, dock är det ingen garanti. Försök hålla träet torrt och se särskilt till att du skyddar avloppssystemet. Det är där insekterna lever och förökar sig – och detta gör de väldigt snabbt.

Att bli av med termiter är inte en lätt uppgift, och det kräver mycket tålamod. Men var lugn, nu när du vet hur du gör för att bli av med termiter, kommer du snart att skicka iväg dem med benen på ryggen. Men gör det så snabbt du bara kan, för skadorna kan bli stora!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.