Hur du vet att din kropp är förgiftad

Har du svår huvudvärk? Får din hud ingen lyster oavsett vilka behandlingar du genomför? Har du problem att koncentrera dig? Lyder du av ödem? Var försiktig, för du kan vara förgiftad. Ta reda på lite mer om denna vanliga fiende som få tänker på. Lär dig att veta huruvida din kropp är förgiftad med informationen nedan.

Det finns många kemiska reaktioner som inträffar i kroppen för att hålla hälsan i balans. Detta kan dock påverkas av olika faktorer som kommer från insidan, som virus, bakterier, miljökontaminering eller strålning från solen. Det har även att göra med vad du äger. Du kan alltså vara din värsta fiende utan att ens inse det.

Organ som levern (och även lungor och njurar) är ansvariga för filtrering, neutralisering och kontroll av saker som kan skada din kropp. Dessvärre gör dagens diet att dessa stackars arbetare blir överarbetade. Din kropp vet inte hur den ska reagera på konserveringsmedel, konstgjorda sötningsmedel, färgämnen, tillsatser eller så kallade ”smakbevarare” – allt det som har konstiga siffror och nummer som du köper varje dag. Trots att de bearbetas som all annan mat kan de lämna efter sig rester som förgiftar dig i takt med att det samlas i kroppen.

Hur du vet om din kropp är förgiftad

Om du letar efter den faktiska definitionen av förgiftning är det: ett tillstånd, en ändring eller en reaktion som orsakas av skadliga substanser när de intas, inandas eller berörs. Så det är en ändring i kroppen, en obalans, som har symtom.

Ibland uppmärksammar vi inte signalerna från våra kroppar i tron att det är på grund av andra faktorer, som brist på sömn eller för mycket ansvar, till exempel.

Tecknen på att din kropp är förgiftad är: frekvent huvudvärk, förändringar av sömncykeln (sömnlöshet eller utmattning), ångest, apati, irritabilitet, koncentrationssvårigheter, minnesproblem, eksem eller torr hud, munsår, allergier, förändringar hos naglar eller hår, viktuppgång, svårigheter att tappa vikt och ödem.

Levern

Ditt första steg bör vara att veta huruvida dessa symtom verkligen orsakas av förgiftning eller om någon annan orsak ligger bakom. En generell undersökning kan fastslå detta.

I de flesta fall visar testerna att nivåerna ligger inom de gränser som inte oroar läkare, men kan fortfarande orsaka obehag för patienten. Symtomen kan vara milda men även progressiva till den punkt då de blir kroniska.

Hur du förebygger förgiftning av kroppen

Vi talar inte om att bli förgiftad av rutten mat eller sådan som lämnats ute i värmen, utan om de rester som kan vara skadliga som som vissa livsmedel lämnar efter sig. De goda nyheterna är att du kan göra någonting åt det, undvika förgiftning, och åtnjuta perfekt hälsa.

Ha en balanserad och naturlig diet

Kvaliteten på maten du äter har mycket att göra med hur mycket gifter som lämnas kvar. Försök att äta ekologisk mat så mycket som möjligt – inte den industriella typen, utan den som kan hittas på små marknader eller jordbruksmarknader snarare än i matbutiken.

Lämna de paketerade, frusna och mikrovågsanpassade varianterna. Ät mer frukt och grönsaker som inte har besprutats och alltid de som är i säsong.

Medelhavsdieten

Ägna dig åt fysisk aktivitet

Detta är också viktigt eftersom ett av sätten som din kropp eliminerar gifter är via svett från dina porer. Träning får även organ som lungor att höja sin kapacitet och arbeta mer effektivt. Utöver tröttheten från aktiviteten inser du att många av dina symtom försvinner. Du ser detta hos din hud, din vikt och att du mår bättre rent generellt.

Få tillräckligt med sömn

Nattetid drar din kropp nytta av att du ligger i sängen för att återhämta dig och få energi. Det är viktigt att sova mellan sju och åtta timmar om dagen. Respektera tiden då du går till sängs och när du vaknar.

Brist på sömn får organen som har hand om avgiftning att bli trötta och få stora mängder kortisol – det så kallade ”stresshormonet”. Det är vad som orsakar eller till och med förvärrar dina giftmängder.

Sömn

Var glad

Om du håller dig glad, leende, avslappnad och lär dig att vara tacksam eliminerar du även negativiteten i ditt liv. Det kan låta spirituellt eller holistiskt, men det har bevisats att lycka alltid håller dig borta från dåliga vanor som alkoholmissbruk, snabbmat, sötsaker eller salta tilltugg.

Avgiftningsdiet

Om du har bekräftat att dina symtom är på grund av förgiftning kan du ägna dig åt en speciell diet i en vecka:

  • Frukost: Osötat grönt te och två skivor vetebröd med sockerfri tranbärssylt.
  • Mitt på morgonen: Ett äpple eller päron om det är varmt ute, eller en kopp grönt te med glutenfritt rostat bröd och några droppar olivolja om det är kallt.
  • Lunch: Du kan välja mellan ångade grönsaker med grillad, vit fisk, hamburgare med amarant och sallad, brunt ris med grönsaker och grillad fisk, eller en sallad med morot, lök, salladsblad, olivolja och lite salt.
  • Mellanmål: Samma som frukosten.
  • Middag: Ett av dina alternativ är grillade grönsaker med svamp, brunt ris med olivolja och lagerblad.
MER FÖR DIG