Hur du vet att din kropp är förgiftad

Hur du vet att din kropp är förgiftad

Senaste uppdateringen: 01 december, 2018

Har du ofta svår huvudvärk? Får din hud ingen lyster oavsett vilka behandlingar du genomför? Har du problem att koncentrera dig? Lider du av ödem? Var försiktig, för du kan vara förgiftad. Ta reda på lite mer om denna vanliga fiende som få tänker på. Lär dig hur du kan veta huruvida din kropp är förgiftad med informationen nedan.

Det finns många kemiska reaktioner som inträffar i kroppen för att hålla hälsan i balans. Dessa kan dock påverkas av olika faktorer som virus, bakterier, miljögifter eller strålning från solen. Det har även att göra med vad du bär på kroppen och har runtomkring dig. Du kan alltså vara din egen värsta fiende utan att ens inse det.

Organ som levern (och även lungor och njurar) är ansvariga för filtrering, neutralisering och kontroll av saker som kan skada din kropp. Dessvärre gör dagens kost att dessa stackars arbetare blir överarbetade. Din kropp vet inte hur den ska reagera på konserveringsmedel, konstgjorda sötningsmedel, färgämnen, tillsatser eller så kallade “smakbevarare” – allt det som har konstiga siffror och nummer som du köper varje dag. Trots att de bearbetas som all annan mat kan de lämna efter sig rester som förgiftar dig i takt med att det samlas i kroppen.

Hur du vet om din kropp är förgiftad

Definitionen av förgiftning är: ett tillstånd, ändring eller reaktion som orsakas av skadliga substanser när de intas, inandas eller berörs. Så det är en ändring i kroppen, en obalans, som uppvisar symtom.

Ibland uppmärksammar vi inte signalerna från våra kroppar i tron att det beror på av andra faktorer. Vi kan tolka dem som brist på sömn eller för mycket ansvar, till exempel.

Tecken på att din kropp är förgiftad är:

 • frekvent huvudvärk,
 • förändringar av sömncykeln (sömnlöshet eller utmattning),
 • ångest,
 • apati,
 • irritabilitet,
 • koncentrationssvårigheter,
 • minnesproblem,
 • eksem eller torr hud,
 • munsår,
 • allergier,
 • förändringar i naglar eller hår,
 • viktuppgång,
 • svårigheter att gå ner i vikt
 • ödem.
EN generell undersökning kan visa om du lider av förgiftning

Ditt första steg bör vara att veta huruvida dessa symtom verkligen orsakas av förgiftning eller om någon annan orsak ligger bakom. En generell undersökning kan fastslå detta.

I de flesta fall visar testerna att nivåerna ligger inom de gränser som inte oroar läkare, men kan fortfarande orsaka obehag för patienten. Symtomen kan vara milda men även progressiva till den punkt då de blir kroniska.

Hur du förebygger förgiftning av kroppen

Vi talar inte om att bli förgiftad av rutten mat eller sådan som lämnats ute i värmen, utan om de rester som kan vara skadliga som vissa livsmedel lämnar efter sig. De goda nyheterna är att du kan göra någonting åt det, undvika förgiftning, och återfå perfekt hälsa.

Ät en balanserad och naturlig kost

Kvaliteten på maten du äter har mycket att göra med hur mycket gifter som lämnas kvar. Försök att äta ekologisk mat så mycket som möjligt – inte den industriella typen, utan den som kan hittas på små marknader eller jordbruksmarknader snarare än i matbutiken.

Låt bli de paketerade, frusna och mikrovågsanpassade varianterna. Ät mer frukt och grönsaker som inte har besprutats och alltid de som är i säsong.

Ät varierat och balanserat

Ägna dig åt fysisk aktivitet

Detta är också viktigt eftersom ett av sätten som din kropp eliminerar gifter på är via svett från dina porer. Träning får även organ som lungor att öka sin kapacitet och arbeta mer effektivt. Utöver tröttheten från aktiviteten kommer du att märka att många av dina symtom försvinner. Du ser detta på din hud, din vikt och att du mår bättre rent generellt.

Få tillräckligt med sömn

Nattetid drar din kropp nytta av att du ligger i sängen för att återhämta dig och få energi. Det är viktigt att sova mellan sju och åtta timmar per dygn. Håll tiden då du går till sängs och när du vaknar.

Brist på sömn får organen som har hand om avgiftning att bli trötta och få stora mängder kortisol – det så kallade “stresshormonet”. Det är vad som orsakar eller till och med förvärrar giftmängderna i kroppen.

Sömn är viktigt

Var glad

Om du håller dig glad, leende, avslappnad och lär dig att vara tacksam eliminerar du även negativiteten i ditt liv. Det kan låta spirituellt eller holistiskt, men det har bevisats att lycka alltid hjälper till att hålla en borta från dåliga vanor som alkoholmissbruk, snabbmat, sötsaker eller snacks.

Avgiftningsdiet

Om du har bekräftat att dina symtom är på grund av förgiftning kan du tillägna en vecka åt en speciell diet:

 • Frukost: Osötat grönt te och två skivor fullkornsbröd med sockerfri tranbärssylt.
 • Förmiddag: Ett äpple eller päron om det är varmt ute, eller en kopp grönt te med glutenfritt rostat bröd och några droppar olivolja om det är kallt.
 • Lunch: Du kan välja mellan ångade grönsaker med grillad, vit fisk, hamburgare med amarant och sallad, brunt ris med grönsaker och grillad fisk, eller en sallad med morot, lök, salladsblad, olivolja och lite salt.
 • Mellanmål: Samma som frukosten.
 • Middag: Ett alternativ du kan prova på är grillade grönsaker med svamp, råris med olivolja och lagerblad.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.