Förlåt dina föräldrar – de gjorde så gott de kunde

Förlåt dina föräldrar. Oavsett om du tror det eller inte så fick deras misstag ett positivt resultat. Det är det faktum att du, nu när du är medveten om dem, kan ta en annan väg - för du vet bättre.
Förlåt dina föräldrar – de gjorde så gott de kunde

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Förlåt dina föräldrar för eventuella brister i tillgivenheten de gav dig, för alla dåliga upplevelser du hade, för all smärta och dålig behandling du kanske upplevde. Vi vet att du lider av konsekvenserna av handlingarna du nu dömer. Vi förstår att de sårar dig och får dig att hysa agg mot dina föräldrar.

Om du dock tänker på saken gjorde de så gott de kunde. Om du hade delat deras upplevelser och situationer kanske du hade gjort samma saker.

Förlåt dina föräldrar, för de gjorde så gott de kunde

Son pussar pappa

Förlåt dina föräldrar, för ingen lärde dem att fylla den viktiga roll de beslutade sig för att axla. “Det hade varit bättre om de aldrig fått mig!” kanske har cirkulerat i huvudet på dig någon gång, men det är ganska orättvist och inget dina föräldrar förtjänar att höra.

Sätt dig i deras skor och fråga hur du skulle må om ditt barn sade så. Att förlåta dina föräldrar hjälper dig även att förlåta dig själv när du kommer på dig med att begå liknande misstag, eller till och med helt andra. Ingen är fri från att begå misstag, speciellt när man har ansvaret att uppfostra en annan människa.

Förlåt dina föräldrar, för oavsett om du tror det eller ej så fick deras misstag ett positivt resultat. Vet du vad det är? Det är att du nu är medveten om dem och kan ta en annan väg eftersom du vet bättre.

Om förbittringen dock fortsätter att puttra i ditt hjärta kommer du att göra samma saker utan att ens inse det, och möjligtvis även värre saker.

Frigör dig från denna börda

Flygande fåglar

Ibland kan ilska över en katastrofal barndom orsakad av föräldrar som inte kunde uppfostra dig bättre få dig att bära på en börda av förbittring i flera år. Du kanske inte vet varför, men du kan inte hitta sann lycka. Det kan finnas något som du inte vill se eller läka.

Din stolthet kan ibland hindra dig från att ta det första steget mot förlåtelse, och du väntar på att de ska komma och be dig om ursäkt. Varför dra ut ditt lidande längre än det behöver vara? Det är din egen lycka som står på spel. Det är ditt ansvar att välja vägen du vill följa. Du är inte längre ett litet barn i dina föräldrars våld.

Nu är du en vuxen som måste ta det första steget, utan att vänta på att någon annan ska göra det. Det betyder inte att du ödmjukt ska krypa framför dem. Det är ett av de bästa beslut du kan ta eftersom det kommer frigöra dig från den tunga börda som målar världen i ett tjockt mörker.

Allt du kan lära dig

Föräldrar med barn

Även om dina föräldrar inte lärde sig av all smärta de åsamkade dig finns det någon som förstod den – du! Skadan som åsamkades kan göra att du känner dig djupt sårad, men du kan vara säker på att det fanns något positivt med allt. Det är trots allt du som beslutar om du ska vända på allt eller fortsätta bära bördan som kommer få dig att ta samma steg som du anser vara skadliga.

Om allt i livet vore perfekt skulle vi aldrig lära oss. Det är intressant att vi ofta lär oss av de värsta upplevelserna. De hjälper oss att växa, mogna och bli bättre människor. En gång i tiden var du ett litet barn som inte hade kraften att förändra saker, men nu är du en vuxen som är kapabel att byta kurs.

Du kan besluta att förlåta dina föräldrar och släppa det tunga ankaret till ett avlägset förflutet, eller att leva med förbittring och hat mot två människor som inte visste bättre.

Vad kommer du att besluta?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • María Martina Casullo. (2005). La capacidad para perdonar desde una perspectiva psicológica. Revista de Psicologia de La PUCP.
  • García, J. A. (2013). Perdonar y pedir perdón.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.