7 saker du kommer att ångra när du blir gammal

Förr eller senare kommer du att förstå att det du dedikerat ditt liv åt inte är så viktigt och du kommer ångra att du inte ägnat mer tid med de du älskar.
7 saker du kommer att ångra när du blir gammal

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är kanske ett av livets största ironier. Många spenderar sina liv med att göra saker de inte tycker om och låter bli att göra det man verkligen borde bry sig om. I slutet av sina liv ser de tillbaka och börjar ångra att de inte gjorde saker annorlunda.

Det är vanligare än du kanske tror. Många människor ångrar ofta att de inte ägnat mer tid med familjen, att de arbetat för mycket och inte tagit sig tid till att njuta mer av livet. När du blir äldre får du mer visdom och du börjar förstå att det viktiga i livet är familjen, kärlek, hälsa och lycka.

Vi skulle vilja att du tar en titt på vår lista över saker du kommer att ångra i framtiden om du inte gör några förändringar nu.

Att inte ha modet att vara sitt sanna jag

Att uppfylla förväntningar från familjen och samhället kan få dig att ångra att du inte hade modet att göra vad du ville istället för att göra det du var tvungen att göra. När du följer din passion kommer du i slutändan vara glad över allt du har gjort och du kommer att kunna titta tillbaka utan ånger.

Att stanna på ett jobb du inte tycker om istället för att ta risker och följa din passion

Att ångra för mycket tid på jobbet

Det går hand i hand med den första punkten. Ett jobb tar vanligtvis upp till 40 timmar per vecka och du får antagligen några få veckors semester per år. Om du ägnar den största delen av tiden med att göra något du inte tycker om och det inte utmanar dig mer så kommer du att lura dig själv.

Släpp idén att du måste visa upp dig för världen och tänk på vad du verkligen vill göra. Det finns ingen bättre känsla än att vara glad över att gå till jobbet varje dag.

Att inte ägna tillräckligt med tid med familjen

Om familjen är menad att vara något av det viktigaste i livet, varför tar vi då dem för givet tills det är för sent?

Säg nej till extra arbete och ät middag med din familj, ring till dina föräldrar eller dina syssling, besök familjen på helgerna eller kommunicera via Skype om du bor för långt borta för att ni ska kunna träffa varandra. Det är bara några av de möjligheter som finns för att du ska kunna ägna mer tid med familjen.

Det finns många sätt att hålla kontakten. Skjut inte fram det tills du har mer tid, för “senare” kan vara för sent.

Att inte uttrycka dina riktiga känslor

Kramande par

Att inte uttrycka hur du verkligen känner är något som du kommer att ångra i framtiden. Med åldern blir vanor svårare att ändra, och det här är inget undantag. När du har börjat säga hur du känner, uttryck då för dina älskade hur mycket de betyder för dig. Säg till folk hur mycket du bryr dig.

Du kommer att märka hur du mår bättre. Det värsta som kan hända är att du ångrar att du inte gjorde det tidigare.

Att inte hålla kontakten med gamla vänner

Det kan vara svårt, speciellt om man arbetar eller bor i en annan stad, eller ett annat land. Om det har gått en lång tid är era liv antagligen helt annorlunda. Det kanske inte har verkat viktigt för dig eftersom folk brukar växa ifrån varandra med tiden, eller så hoppas du på att ni får en chans att träffas igen i framtiden.

Men om du fortsätter att skjuta på det kan det sluta med att det blir något du ångrar. Att hålla kontakten med gamla vänner kan vara lika lätt som att ta en kopp kaffe.

Att arbeta för mycket

När man blir äldre är det något som alla ångrar. Det kanske inte är det bästa att vara ledig alltför mycket, men du borde använda lite av din tid till de saker som gör dig lycklig. En enkel kram, att känna tårna i sanden eller gå en kurs i ett ämne du tycker om kan vara bättre än att ägna fler timmar på kontoret eller sitta i soffan och titta på TV.

Att inte resa eller ta tillräckligt med semester

Kvinna i pool med bebis

Det är inte svårt att hitta ett sätt att njuta av mer fritid. Du kan åka på semester även om du inte får betalt, eller så kan du hitta ett jobb där du arbetar hemifrån för att saker inte ska hopa sig på ditt skrivbord. Sätt deadlines och håll dig till dem. Om ditt jobb inte respekterar dina personliga behov borde du börja leta efter ett nytt jobb som låter dig hantera din tid bättre.

Börja tänka på de saker du kommer att ångra när du blir gammal och gör något åt det idag. Vänta inte tills du är nästan död för att börja leva.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Azzarelli, K. K. (2016). Rethinking happiness: using your power for purposea. Annals of the New York Academy of Sciences, 1384(1), 32–35. https://doi.org/10.1111/nyas.13149
  • Johnson, B. T., & Acabchuk, R. L. (2018). What are the keys to a longer, happier life? Answers from five decades of health psychology research. Social Science & Medicine, 196, 218–226. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2017.11.001; texto completo
  • Lee, M.-A., & Kawachi, I. (2019). The keys to happiness: Associations between personal values regarding core life domains and happiness in South Korea. PLoS One, 14(1), e0209821. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0209821

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.