Kuba utvecklar och delar cancervaccin med världen

En av de huvudsakliga fördelarna med de nya relationerna mellan Kuba och USA kommer vara ett nytt vaccin mot lungcancer som utvecklats och testats av kubanska läkare.
Kuba utvecklar och delar cancervaccin med världen

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kommer du ihåg när idén om ett cancervaccin bara var science fiction? Varje dag kommer vi allt närmare detta mål. De bästa forskarna i världen koncentrerar sig på att få slut på denna förödande sjukdom.

Alla länder delar sina resurser med varandra för att hitta behandlingar och botemedel. De bästa forskarna i världen arbetar på att nå dit.

En ny överenskommelse mellan USA och Kuba är bevis på det.

De två nationerna har gått med på att dela information för att skapa det första cancervaccinet någonsin mot lungcancer, vilket kubanska läkare har lyckats utveckla.

Men det är inte en preventiv medicin eller ett botemedel. Det saktar ner utvecklingen så att sjukdomen blir kronisk snarare än dödlig.

Det kan göra kemoterapi och strålning onödigt, och på så sätt kan några av de värsta sakerna med cancer undvikas.

Ett överraskande vaccin mot lungcancer

Ett överraskande vaccin mot lungcancer

Enligt projektets ledare Fernando Ravsberg erbjuder cancervaccinet många nya fördelar.

Alla tumörer har ett väldigt speciellt gemensamt kännetecken. De innehåller en molekyl som är viktig för tillväxt. Vaccinet arbetar mot denna molekyl för att förhindra att cancern utvecklats ytterligare.

Vaccinering förbättrar livskvalitén för de som lider av sjukdomen. Alla som någonsin lidit av cancer, antingen direkt eller indirekt, vet hur viktigt det är.

När sjukdomen når avancerade stadier försämras livskvalitén exponentiellt. Så pass att vissa väljer att avsluta sin behandling.

Kuba ger redan sina invånare tillgång till vaccinet. För utlänningar gör politik saken lite mer komplicerad, men det är fortfarande möjligt för människor från andra länder att motta behandlingen.

Världens första cancervaccin

Världens första cancervaccin

Trots komplikationerna i och med relationen med Kuba finns vaccinet redan tillgängligt i Peru och Paraguay.

Europa använder det också i flera kliniska tester, även om det är väldigt kostsamt. Vidare försenar det tillgången till vaccinet i regionen med 3-4 år. Samtidigt söker kubanska läkare efter utländska finansiärer för att finansiera det.

Einar Blanco från Cuban Center for Molecular Immunology (CMI) bekräftar att det kommer bli mycket lättare tack vare nya lagar om utländska investeringar i Kuba.

Den nya lagen låter CMI underteckna överenskommelser med partners i andra länder. Kontrakt kommer utfärdas för alla faser: forskning, produktion och kommersialisering.

De kommer även få åtkomst till den fria handelszonen Mariel – en gigantiskt hamn som öronmärkts för industriell utveckling på ön.

Ljuset vid tunnelns slut – vårt första cancervaccin

Tillgången till en behandling som denna kommer göra stor skillnad för tusentals människor.

Det handlar inte bara om att hålla sig vid liv, utan om att bibehålla ett värdigt liv samtidigt som man genomgår svårigheterna som alla med dödliga sjukdomar upplever. Livskvalitén efter att ha diagnostiserats med cancer är ofta förfärlig.

Detta vaccin kan inspirera andra vaccin

Det första cancervaccinet kommer tjäna som inspiration för kommande vaccin och behandlingar.

Forskare kommer kunna utveckla liknande behandlingar för andra organ genom att följa samma processer som använts för att skapa vaccinet mot lungcancer. Läkare har reagerat entusiastiskt på nyheten.

Kom ihåg att uppskattningsvis 40% av alla människor riskerar att drabbas av någon form av cancer under sin livstid.

Eftersom det är den främsta dödsorsaken i världen är modfälldheten hos både läkare och patienter förståelig. Men detta nya vaccin är en frisk vind.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.