10 cancerbekämpande livsmedel du borde börja äta

Nyckeln till att förebygga cancer är att inkludera följande livsmedel i din diet, utöver att regelbundet besöka din läkare och eventuellt använda läkemedel.

Cancer är en kronisk sjukdom som har påverkat människor i hundratals år. Många cancerfall har sin grund i genetiska faktorer, men det har även visat sig att livsstilsval kan ha lika mycket att göra med det som något annat.

I linje med detta kan cancerrisken öka om du ofta utsätter dig för gifter och föroreningar i din miljö. Andra substanser som används för att bearbeta mat eller genetiskt modifiera den kan också relatera till denna farliga sjukdom.

Att konsumera naturliga livsmedel som är 100% ekologiska och fria från bekämpningsmedel kan dock hjälpa till att förebygga en rad olika åkommor och hälsoproblem.

Det är därför vi i dagens artikel vill prata om tio cancerbekämpande livsmedel som alla borde inkludera i sin diet för att leva ett hälsosammare liv.

1. Rött vin

Rött-vin

Att dricka ett glas rött vin varje dag är ett utmärkt sätt att tillhandahålla din kropp med viktiga antioxidanter och vitaminer. Trots att rött vin innehåller alkohol har det även resveratrol – en aktiv ingrediens som har visat sig hämma tillväxten av cancerceller i olika delar av kroppen.

2. Granatäpple

Denna frukt, som du kan äta hel eller som juice, innehåller mycket antioxidanter som saktar ner effekterna av fria radikaler – den huvudsakliga orsaken till cellskada.

Se även: Juice från granatäpplen kan skydda mot cancer

Regelbunden konsumtion av granatäpple saktar ner migrationen av maligna celler, vilket minskar risken för att metastas ska inträffa.

3. Grönt te

Grönt-te

Grönt te har blivit mycket populärt för att det kan främja viktnedgång, men det verkar även vara ett cancerbekämpande livsmedel.

Det innehåller polyfenoler och andra antioxidanter som förebygger delning av cancerceller, vilket både bekämpar tumörer och minskar risken för att de ska utvecklas i följande regioner:

 • Tarmen
 • Ändtarmen
 • Bukspottkörteln
 • Lungorna
 • Levern
 • Brösten

4. Broccoli

Broccoli är en av de grönsaker som alla bör äta minst några gånger per månad. De innehåller mycket fibrer, vilket hjälper till att ta bort skadligt avfall från tarmarna. De innehåller också en beståndsdel vid namn sulforafan som främjar avgiftning av levern och förebygger tumörtillväxt i ditt gastrointestinala system.

5. Kaffe

Kaffe kan ha positiva effekter när det kommer till att förebygga hudcancer. Detta eftersom koffein neutraliserar ett protein vid namn ATR och förgör celler som skadats av solens skadliga UV-strålar.

6. Vitlök

Vitlök

Denna kraftfullt medicinska ört är inte bara världens bästa naturliga antibiotika, utan även ett känt cancerbekämpande livsmedel. Svavel och gott om vitaminer samt mineraler hjälper vitlöken att förebygga en rad olika cancertyper, inklusive i:

 • Matstrupen
 • Lungorna
 • Grovtarmen
 • Magen

7. Nötter

Nötter innehåller en typ av molekyler vid namn fytosteroler, som blockerar östrogenmottagare samtidigt som de saktar ner tillväxten hos maligna celler. När du tillsätter dem i din diet kan de minska risken för:

 • Bröstcancer
 • Prostatacancer
 • Grovtarmscancer

8. Citrusfrukter

5-citrus

Citrusfrukter, såsom citroner, apelsiner och grapefrukt, innehåller stora kvantiteter limonen – en substans som stimulerar lymfocyterna att bekämpa vissa typer av cancer.

9. Persikor

Enligt flera studier innehåller persikor vissa näringsämnen som kan döda cancerceller i viktig kroppsvävnad. Persikoextrakt är mycket lovande i utvecklingen av framtida behandlingar för bröstcancer eftersom det riktar in sig på skadade celler utan att attackera de friska.

Vi rekommenderar att läsa: 5 sällsynta tecken på bröstcancer

10. Oregano

6-oregano

Denna aromatiska ört som används så ofta i köket innehåller även karvakrol – en beståndsdel som dödar maligna celler som hittas i prostatan.

Utöver detta har den visat sig kunna bekämpa inflammation och infektion, varav båda är viktiga för att minska  cancerrisken.

Bör du äta stora kvantiteter av dessa livsmedel?

Var försiktig! Bara för att dessa livsmedel kan förebygga eller bekämpa cancer betyder det inte att du bör äta dem dag ut och dag in. Nyckeln är att börja lägga till dem i din diet, men alltid i hälsosamma portioner.

Det är även viktigt att komma ihåg att dessa cancerbekämpande livsmedel må ha en positiv inverkan på cancer, men det gör dem inte till mirakelkurer eller fullständiga behandlingar.

Sträva efter att bibehålla en hälsosam diet, och om du tror dig vara i riskzonen ska du inte tveka att kontakta en läkare.

MER FÖR DIG