10 symtom på cancer som många ignorerar

Motverkan och upptäckt är fundamentalt i kampen mot cancer, och om man får något symtom måste man uppsöka en specialist för analys.
10 symtom på cancer som många ignorerar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Ett av de främsta sätten att bekämpa cancer är att upptäcka det tidigt, och därför är det bra att man gör årliga tester för att se om man till exempel har någon form av smärta. Vet du vilka symtom på cancer som många ignorerar? Det går vi igenom i den här artikeln.

Varför är det viktigt att upptäcka cancer tidigt?

Kvinna som genomgått cellgifter

Det är alltfler som drabbas av cancer som till slut leder till döden. Cancerdiagnoser är vanliga nu för tiden, och sen upptäckt leder ofta till dåliga resultat. Ju längre tid det tar att stoppa spridningen av cancercellerna, desto större spridning blir det till olika delar av kroppen.

Förebyggande och tidig diagnos är två av de mest användbara verktygen för att motverka cancer. Nya läkemedel och behandlingar ger patienter bättre möjligheter att fortsätta sina liv och bli kvitt sjukdomen med mindre risk för återfall.

Tidiga symtom på cancer

Cancercell

Många vill inte prata om cancer eftersom det gör dem rädda och obekväma, men information är det bästa vapnet mot sjukdomen. Det är därför värt att uppmärksamma vissa tecken som kan tyda på cancer:

Man hostar ofta

Förutom allergi eller temperaturförändringar kan hosta bero på olika saker. Om du hela tiden har katarr men inte röker bör du konsultera en läkare, eftersom det exempelvis kan röra sig om lungcancer. Tänk också på om du har bröstsmärtor som påminner om bronkit.

Blödningar mellan mensen

En kvinna kan faktiskt uppleva blödningar även när hon inte har mens. Om det dock händer för ofta under samma månad kan det bero på något hormonellt problem, stress, inflammation i livmoderhalsen eller i värsta fall cancer.

Man får ofta feber

Person med feber

Leukemi är en typ av cancer som utvecklas i benmärgen och angriper blodkroppar samt påverkar kroppens förmåga att bekämpa infektioner. Du får då ofta feber.

Viktminskning

Att tappa vikt utan att gå på diet är en dröm för många, men om det faktiskt händer utan anledning kan det tyda på en sjukdom. Plötslig viktminskning kan bero på någon form av cancer.

Ont i magen

10% av befolkningen lider av någon typ av magont. Det är vanligt och kan kopplas till premenstruella syndrom, matsmältningsbesvär eller för mycket gaser. Men om det pågår i mer än två veckor (och graviditet kan uteslutas) samtidigt som du går ner i vikt och har blödningar kan det handla om äggstockscancer.

Blåmärken som inte läker

blåmärken är symptom på cancer

Det är vanligt att man har blåmärken om man har slagit sig. Det kan dock tyda på någon form av problem om blåmärket inte läker eller tar lång tid att läka.

Ledvärk

Lederna kan ibland svälla och ta skada från en plötslig rörelse, överdriven stress eller dålig hållning, men det kan även tyda på skelettcancer. Om det inte hjälper med krämer, massage eller smärtstillande medicin kan det vara bra att konsultera en specialist.

Förändringar i det manliga könsorganet

Om du känner en klump, svullnad eller smärta i testiklarna bör du uppsöka en specialist, eftersom det kan tyda på testikelcancer. Enligt läkare bör män mellan 15 och 55 års ålder göra en självundersökning i hemmet.

Om du även måste gå på toaletten ofta och har svårt att urinera eller urinerar små mängder urin kan det tyda på prostatacancer, en sjukdom som mest förekommer hos män över 50 års ålder.

Ögonsmärtor

Symtom på cancer: ögonsmärta

Det är normalt att man får röda eller svullna ögon om man har suttit många timmar framför datorn. Men om symtomen pågår i mer än tre dagar kan det vara dags att uppsöka en läkare.

Bröstförändringar

Precis som hos män kan kvinnor göra självundersökningar av brösten framför spegeln, för att se om något har förändrats.

Se till att du är medveten om dessa symtom på cancer, men gå för den sakens skull inte runt och oroa dig i onödan. Är du osäker, tala med din läkare.

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.