7 faktorer som kan leda till livmoderhalscancer

april 14, 2019
Trots att ingen direkt koppling har hittats kan en stillasittande livsstil tillsammans med en ohälsosam diet leda till att toxiner samlas i kroppen som ökar produktionen av tumörceller.

Livmoderhalscancer drabbar kvinnor över hela världen och beror på en onormal tillväxt av celler i livmoderhalsen, vilket bildar elakartade tumörer. Trots den moderna medicinens förmåga att upptäcka och behandla denna typ av cancer, förblir det den fjärde största dödsorsaken bland kvinnor i åldrarna 30 till 59. Majoriteten av fallen är direkt kopplade till humant papillomvirus (HPV), men andra orsaker har också studerats. Eftersom så många är omedvetna om det vill vi dela med oss av 7 faktorer som har kopplats till utvecklingen av livmoderhalscancer.

1. Humant papillomvirus (HPV)

hpv-vaccin

98% av de precancerösa sårskadorna som utvecklas till livmoderhalscancer är kopplade till vissa typer av humant papillomvirus. Män bär på viruset och överför det till kvinnor under sex. Än så länge är en av de effektivaste metoderna för att förhindra infektion att bli vaccinerad. Vaccinet ges mellan åldrarna 9 och 45 i tre doser.

Se också: De 5 typerna av gynekologisk cancer

2. Sex vid tidig ålder

Att bli sexuellt aktiv vid en tidigare ålder kan vara skadligt för kvinnors hälsa eftersom livmodern inte ännu är fullt utvecklad, vilket gör den mer mottaglig för virus och andra sjukdomar. Sexualundervisning vid en tidig ålder är nyckeln till att känna igen denna risk och andra konsekvenser som kan påverka hälsan.

3. Faktorer för utveckling av livmoderhalscancer: tobaksbruk

tobaksbruk

Rökning är inte bara den ledande orsaken till lungcancer, utan spelar även en stor roll i framkomsten av andra typer av tumörer. Kvinnor som röker dagligen löper fyra gånger större risk att utveckla livmoderhalscancer än de som inte röker. Detta är på grund av de giftiga substanserna i tobaken som accelererar tillväxten av cancerösa celler.

4. Långvarigt bruk av p-piller

Trots att riskerna idag är minimala ökar risken för denna typ av cancer om du använder dem i mer än 5 år i rad. Notera dock att sannolikheten inte är speciellt stor. Det förorsakas huvudsakligen av HPV.

5. En stillasittande livsstil

Faktorer för livmoderhalscancer

Kvinnor som är överviktiga och lever en stillasittande livsstil löper större risk att drabbas i mogen ålder. En stillasittande livsstil skapar cirkulationsproblem och ökar chansen att få en infektion. Utöver det ökar det överflödiga fettet och gifterna tillväxten av tumörceller, vilket gör saken ännu värre.

6. Klamydiainfektion

Klamydia är en vanlig bakterie som kan infektera det kvinnliga reproduktionssystemet. Det överförs genom sexuell kontakt och är en orsak till infertilitet, eftersom infektionen inflammerar bäckenregionen och kan påverka fertilitet.

Efter blodanalyser fann man att kvinnor som har eller har haft en klamydiainfektion löper större risk för livmoderhalscancer än de som aldrig varit infekterade. I de flesta fall visar inte kvinnor som är infekterade några distinkta symtom. En infektion uppmärksammas ofta genom en undersökning hos gynekologen.

Du borde läsa: 6 huskurer för urinvägsinfektioner

7. En familjehistorik med sjukdomen

familjehistorik

Som med andra typer av cancer kan livmoderhalscancer bero på genetiska faktorer. Kvinnor med en familjehistorik av livmoderhalscancer löper två till tre gånger större risk att utveckla sjukdomen.

Flera experter misstänker att tendensen till att utveckla livmoderhalscancer i familjer beror på ett ärftligt tillstånd som gör immunförsvaret svagt mot HPV. Att gå och testa sig regelbundet är det bästa sättet att förhindra sjukdomen. Vaginala cellprover och HPV-tester är nyckeln till tidig upptäckt.

Spara

Spara