Flera fantastiska användningar för åkerfräken

Åkerfräken är känd för sina vätskedrivande egenskaper, men dess fördelar för kroppen är mycket större än så. Den är precis lika bra för insidan som för utsidan!
Flera fantastiska användningar för åkerfräken
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vad är åkerfräken? Det är en växt med många medicinska och vårdande egenskaper. Men vilka användningar för åkerfräken kan man använda i sin vardag?

För att förklara alla egenskaper växten har för hälsan måste vi börja med de fantastiska användningarna, som inkluderar allt från antiinflammatoriska effekter på sår till krämer som bekämpar åldrande i förtid. Åkerfräken hittas ofta nära vattenkällor: kärr, sjöar, floder eller akviferer. Den är känd som en förhistorisk växt som idag täcker stora regioner i Asien, Europa, Nordafrika och Nordamerika.

I den här artikeln ska vi visa dig den bästa samlingen information om åkerfräken och vad den är bra för: användningar, sammansättning och mer!

Användningar för åkerfräken

Vad är åkerfräken?

Åkerfräken är en växt som aldrig slutar växa. Den följer i grund och botten en tillväxtcykel som är ett resultat av årstiderna och platsen. Rötterna går väldigt djupt och skotten är tuberkler som är väldigt specifika för denna växt.

Bland egenskaperna som tillskrivs åkerfräken hittar vi:

  • Hjälper till att regenerera huden
  • Är en kraftfull, naturlig renare
  • Har stora mängder vitamin D och E
  • Innehåller proteiner och aminosyror (viktiga för åldersmotverkande krämer)
  • Är känd för sina antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper
  • Är hjälpsam för att gå ned i vikt hälsosamt

Kemisk sammansättning

Generellt innehåller växten en stor kombination av kemiska ämnen som är bra för att behandla många krämpor:

  • Mineraler: kisel, mangan, aluminium och kalium.
  • Fytonäringsämnen: saponin, fytosteroler, fenolsyra, koffeinsyra, alkaloider, tanniner och bioflavonoider.

Hälsofördelar

Läk huden snabbare

Generellt är växten rekommenderad för att behandla en rad olika symptom och bekämpa lätta till måttliga hälsotillstånd.

Läkning

Den hjälper till att snabba upp läkningen av öppna sår. Den är speciellt effektivt för sår som tar längre tid på sig än de borde. Proteinerna som gör det möjligt kallas för “tanniner”. De jobbar för att färdigställa bildandet av ny, frisk vävnad.

Växten är dessutom naturligt sammandragande och har inga negativa effekter på huden.

Antibakteriell och svampmotverkande

En ny studie har visat att eterisk åkerfräkenolja bekämpar, eliminerar och minskar reproduktionen och spridningen av bakterier såsom E. coli och Salmonella enteritidis. Den är även effektiv för att bekämpa olika stammar av svamp, såsom Candida albicans.

Märkbart smärtstillande och antiinflammatorisk

Beståndsdelarna i åkerfräken hjälper dig att motverka inflammationen av vävnader, som orsakar svullnad. Vidare är den en bra smärtstillare mot måttlig smärta.

Estetiska användningar för åkerfräken

Färsk åkerfräken

Nu när du känner till de olika medicinska användningarna ska vi ta en titt på vad örten kan göra för ditt utseende. Tro det eller ej, men den har faktiskt många fördelar för hud och hår.

  • Den är perfekt för hårvård och för att stimulera tillväxt.
  • Eftersom den är naturligt svampmotverkande motverkar den försämring av nagelbanden och är perfekt för att stärka naglarna.

Den regenererar dessutom huden:

  • Det höga kiselinnehållet får hudcellerna att regenerera sig snabbare.
  • Tack vare växtens vitamin D och E ser din hud yngre, mer elastisk och friskare ut.

Nackdelar och interaktioner med läkemedel

Åkerfräken är en fantastisk växt med många medicinska och estetiska användningar. Men man måste vara försiktig med att blanda den med läkemedel. Det är inte rekommenderat att ta åkerfräken och läkemedel i mer än sex veckor, eftersom kroppen efter det utvecklar en resistens mot beståndsdelarna.

För stor konsumtion av åkerfräken kommer visa sig i mag-tarmkanalen och kroppens slemhinnor. Du måste vara extremt försiktig och undvika åkerfräken om du är allergisk mot aspirin, eller acetylsalicylsyra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
  • Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.