Få vitare tänder med 100% naturliga ingredienser

Eftersom dessa lösningar är tämligen aggressiva är det viktigt att du späder ut vinägern med vatten innan du använder den som munskölj.
Få vitare tänder med 100% naturliga ingredienser

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta av oss vill ha vita tänder, både för att få ett vackrare leende men också för god hygien. Även om det kan vara svårt att jämt hålla tänderna vita finns det många professionella behandlingar och huskurer som kan hjälpa dig nå det målet. Resultaten varierar från person till person, men vissa har sett att det faktiskt är möjligt att få fina och vita tänder utan de där obehagliga gula fläckarna.

Trots att de flesta lösningarna brukar kosta en hel del kan du använda dig av hemgjorda behandlingar som både är billigare och mer naturliga.

Du kan nämligen använda dig av en välkänd ingrediens som du med hög sannolikhet redan har i skafferiet. Denna ingrediens har en förmåga att ta bort fläckar från tänderna och på så sätt ge dem ett hälsosammare utseende. Ingrediensen vi talar om är inget mindre än äppelcidervinäger.

Vill du veta varför den är så effektiv?

Äppelcidervinäger för vitare tänder

Äppelcidervinäger och äpplen

Detta 100% naturliga livsmedel har traditionellt sett använts som huskur för att främja munnens och tändernas hälsa. Vinägern produceras genom att man jäser mogna äpplen, vilket omvandlar dem till en alkaliprodukt. Äppelcidervinäger innehåller pektin, naturliga enzymer och mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium. Alla dessa är nödvändiga för att din kropp ska kunna hålla tänderna starka.

Även om de flesta fördelarna har att göra med din interna hälsa har det bevisats att du även kan använda vinägern som munskölj. De syrliga beståndsdelarna, som ättiksyran, motarbetar bakteriekulturer och förhindrar infektioner som bland annat gingivit eller karies.

Vitare tänder

Äppelcidervinäger har även en blekande egenskap, och även om den inte är lika aggressiv som de ämnen som används i professionell blekning är det en bra lösning för den mat och plack som fastnar på dina tänder.

En annan fördel som är värd att nämna är att äppelcidervinäger även minskar syrligheten i munnen, och på så sätt förhindrar den bakterier från att frodas i munhålan eftersom dessa kräver en syrlig miljö. Det förhindrar nya infektioner och gör att du slipper den där obekväma känslan av att ha dålig andedräkt.

Över en längre period kan ren vinäger dock skada dina tänder, då syrligheten kan vara lite aggressiv mot emaljen, så späd alltid ut den med vatten först! Vi ska förklara exakt hur du gör i nästa sektion.

Hur du använder äppelcidervinäger för att få vitare tänder

Äppelcidervinäger för vitare tänder

För att snabbare se resultatet av behandlingen bör du använda dig av 100% ekologiskt producerad äppelcidervinäger. Du kan säkert hitta billigare alternativ, men även om dessa sparar dig pengar så fungerar de inte lika bra i behandlingen. De har ofta tappat stora delar av sitt näringsvärde efter raffineringsprocessen.

Ingredienser

 • 1 tesked äppelcidervinäger (5 ml)
 • 1 1/4 dl varmt vatten

Hur gör jag?

 • Späd ut 1 tsk äppelcidervinäger i en 1 dl varmt vatten, och använd som munskölj innan du borstar tänderna på morgonen.
 • Gurgla blandningen i 30 sekunder, spotta sedan ut vätskan och borsta tänderna som vanligt.
 • Om du har dålig andedräkt eller någon slags infektion i munhålan, upprepa det två till tre gånger om dagen.
 • Använd behandlingen varje dag, och ha tålamod. Resultaten kommer med tiden.

Några knep för bästa resultat!

Även om behandlingen har olika stor påverkan på olika människor finns det vissa knep som kan förbättra den.

Om du försöker bli väck fläckar på tänderna och göra ditt leende vitare, försök då att inte äta och dricka följande:

 • Mörk choklad
 • Stuvningar
 • Ketchup och sojasås
 • Rödbetor
 • Tranbär
 • Rödvin
 • Kaffe
 • Läsk

Även om du kan konsumera dessa då och då är det bäst att begränsa hur mycket av det. Åtminstone under den tid du använder dig av behandlingen med äppelcidervinäger. Det är även viktigt att du väntar åtminstone 30 minuter efter en måltid med att borsta tänderna.

Vissa ingredienser ändrar munnens pH-värde, och när du borstar tänderna direkt efter en måltid innebär det att du kan skada emaljen. Komplettera även behandlingen med en högkvalitativ tandkräm så kommer du se att det är helt och hållet möjligt att få ett vitt och blänkande leende.

Du kommer att tacka dig själv i efterhand!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.