Bekämpa magsår med de här 7 utmärkta livsmedlen

Även om alla vet vilka livsmedel som får dem att må bra eller dåligt är dessa rekommenderade för alla som lider av magsår.
Bekämpa magsår med de här 7 utmärkta livsmedlen

Senaste uppdateringen: 23 april, 2019

Magsår drabbar slemhinnan i magen eller tunntarmen. Det kan avsevärt minska din livskvalitet, men som tur är finns det sätt att bekämpa magsår. I de flesta fall beror tillståndet på en typ av bakterie, men det finns även andra faktorer, som dåliga vanor (alkohol, tobak), vissa läkemedel, stress och negativa känslor.

I den här artikeln ska vi tala om åtta av de bästa livsmedlen för att förebygga och bekämpa magsår.

8 livsmedel som kan bekämpa magsår

1. Ananas

Ananas har många enzymer som kan bekämpa magsår

Ananas är rik på enzymer. Dessa hjälper din matsmältning, och framförallt smältning av mat som är full av protein. Frukten står även ut tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper som är hjälpsamma för att förebyggas och bekämpa magsår.

Du kan äta färsk ananas innan måltider eller som dessert. Du kan även lägga till ananas i hemgjorda juicer och smoothies.

2. Röd paprika

Röda pepparfrukter

Röd paprika är ett aptitligt livsmedel som stimulerar utsöndringen av magsafter. Du kan äta rå paprika i juicer, sallader eller som garnering. Du kan även grilla eller koka dem, vilket ger dem en god smak och fungerar till alla rätter.

3. Potatis

Potatis är en utmärkt antacida. Inte bara eftersom det är lockande när man lider av halsbränna, utan för att rå potatissaft är en alkaliserande kur. Om du vill göra denna uråldriga kur ska du dricka följande dryck till frukost i nio dagar.

Ingredienser

 • 1 1/4 dl potatissaft. Denna bör komma från en potatis som tvättats, skalats och inte börjat gro.
 • 1 matsked extra jungfruolivolja

Drick det minst en halvtimme innan frukost.

4. Morötter för att bekämpa magsår

Morötter är alkaliserande

Morötter är alkaliserande grönsaker som är utmärkta för alla magproblem. Om du dricker rå morotsjuice hjälper det även slemhinnan i mag-tarmkanalen. En bra hemgjord juice du kan nyttja är morots- och äppeljuice. Drick den en halvtimme innan måltider i förebyggande syfte för halsbränna.

5. Äpplen

Äpplen är en av de vanligaste frukterna, men även en av de nyttigaste. De agerar som en naturlig reglerare av matsmältningen och är perfekta för att hantera problem såsom magsår, gastrit, halsbränna, smärta, förstoppning och diarré.

Äpplen är väldigt bra för att både förebygga och motverka magsår tack vare sina fibrer, betakaroten och vitamin C. Dessa näringsämnen gör det lättare att läka vävnader i ditt matsmältningssystem.

6. Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera är en växt som står ut tack vare sin fantastiska förmåga att läka. Det är även en antioxidativ, antibakteriell och antiinflammatorisk kur. När vi talar om magsår är aloe vera väldigt effektiv av flera anledningar, inklusive:

 • De antibakteriella egenskaperna förebygger att Helicobacter Pylori förökar sig. Denna bakterie kopplas ofta till problem med magsår.
 • Såren är även kopplade till inflammation av hela mag-tarmkanalen, och aloe vera besitter antiinflammatoriska egenskaper.
 • Bland sina antrakinonföreningar hittar vi några som är till stor hjälp för slemhinnor i magsmältningssystemet.

7. Saltvatten

Idag kan du hitta saltvatten som är redo att dricka i vissa matbutiker och hälsokostbutiker. Detta eftersom folk har upptäckt att det är en bra källa till mineraler och spårämnen. Det är dessutom en alkalisk dryck som hjälper dig att behandla flera hälsoproblem.

Andra råd för att bekämpa magsår

För att bekämpa magsår kan du även följa dessa råd:

 • Ät enkla måltider utan att blanda olika livsmedel på samma gång.
 • Tugga ordentligt och skynda inte när du äter.
 • Drick vatten medan du äter. Drick mer till frukost, lunch och middag.
 • Undvik tobak och alkohol.
 • Bekämpa stress med naturliga kurer och avslappningstekniker. Det kan röra sig om massage, yoga, tai chi, etc.
 • Undvikt stekt och processad mat, vitt socker samt kryddor eller stimulerande substanser. Dessa inkluderar kaffe, läsk, pepparfrukter, kanel, kryddnejlika, ingefära, etc.
Detta kanske intresserar dig
Ulcerös kolit: En ännu okänd sjukdom
Steg för HälsaLäs det Steg för Hälsa
Ulcerös kolit: En ännu okänd sjukdom

Om du eller någon nära dig har diagnostiserats med ulcerös kolit är det första du måste göra att bättre förstå sjukdomen. • Caballé, F. F. (2008). Epidemiología, factores pronósticos y causas de hemorragia digestiva alta no varicosa. Gastroenterologia y Hepatologia Continuada.
 • Guimarães, L. L., Ventura, A. L., Capellari, L. R., Souza, V. V. de, & Toma, W. (2017). Análise fitoquímica de plantas medicinais indicadas popularmente na forma de garrafadas para o tratamento da úlcera gástrica. Unisanta Health Science.
 • Valdivia Roldán, Mario. “Gastritis y gastropatías.” Revista de Gastroenterología del Perú 31.1 (2011): 38-48.