Hur du behandlar vaglar i ögonen hemma

Hur du behandlar vaglar i ögonen hemma
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det första du behöver veta är att en vagel är en inflammation i en av de körtlar som sitter vid basen av dina ögonfransar. Det är inte ett allvarligt tillstånd, men det kan vara ganska smärtsamt och besvärande. Vanligtvis orsakas vaglar av en bakteriell infektion. I den här artikeln får du lära dig om naturliga sätt att behandla vaglar hemma.

En utvärtes vagel är röd och inflammerad, känslig för beröring och vanligtvis belägen på kanten av ögonlocket. Den kan också plötsligt försvinna när som helst. Dessutom kan smärtsamma knölar hittas överallt där det har varit skador på ögonlocket. En invärtes vagel brukar återfinnas längre bort från ögonlockskanten och kan ta mycket längre tid att läka än utvärtes vaglar.

Hur du behandlar vaglar

  • Det är inte rekommenderat att trycka på, gnugga eller försöka klämma bort vaglar eller andra typer av inflammationer i ögonlocket. Det bästa är att låta dem försvinna på egen hand.
  • Behandling av vaglar inkluderar även hygieniska försiktighetsåtgärder för att hålla det drabbade området rent och förhindra infektion.
  • Varma kompresser kan vara till hjälp för att lindra obstruktion av körtlar.
  • Användningen av antibiotika i form av ögondroppar rekommenderas om vageln uppstått på grund av konjunktivit eller direkt kontaminering.
  • Användning av makeup på ögonen är inte att rekommendera eftersom det kan förvärra tillståndet.
  • Te på kamomill innehåller lugnande medel som kan bidra till att minska svullnad och smärta, samt leda ut vätskan från vageln. Placera en påse med kamomillte i varmt vatten i några sekunder. Ta sedan upp den och vänta en stund innan du pressar ur vätskan ur påsen. Placera den sedan direkt på det drabbade området. Ta bort den när den svalnat och upprepa processen så många gånger som det behövs.

Mormors traditionella recept…

Mynta i naturen

Grön lök: Skär längs längden på löken med start där bladet börjar och applicera saften direkt på det drabbade området.

  • Ett hönsägg som just har lagts (varmt) kan placeras direkt på vageln i fem minuter.
  • Krossa några myntablad och applicera dem direkt på vageln. Låt verka i fem minuter innan du sköljer med varmt vatten.
  • Gör ett te på ringblomma med en matsked torkade kronblad per liter vatten. Sila vätskan och låt den sugas upp av gasväv som du sedan applicerar på det drabbade ögat tills den svalnar.

Förebygg vaglar

Att gnugga oss i ögonen när de kliar är en vanlig ovana, särskilt när de är röda eller inflammerade. Barn tenderar också att gnida sina ögon när de är trötta, vilket är en mycket vanlig orsak till uppkomsten av vaglar.

Regnbågshinna

Vi måste motstå vår ovana att röra våra ögon med våra händer för att undvika kontaminering eller infektion. I förebyggande syfte är det viktigt att upprätthålla god hygien hela tiden genom att säkerställa att våra händer hålls rena. Det behövs en ordentligt handtvätt med tvål och vatten efter att ha kommit hem eller efter någon aktivitet för att ta bort bakterier som ackumulerats under hela dagen.

Ett annat sätt att undvika att få vaglar är att förvissa sig om att du får i dig tillräckligt med vitamin A, vilket främjar immunförsvaret. Men eftersom vitamin A ofta går förlorat under matlagningen, bör du vara försiktig när du tillagar livsmedel som innehåller det, som ägg, rött kött, morötter, tomater, pumpa, spenat, sallad och andra som kan vara till hjälp för att förebygga vaglar.

Vi hoppas att du har haft glädje av den här artikeln kring hur du behandlar vaglar hemma!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.