Apapacho: en smekning från själen & emotionell intimitet

En smekning från själen kan få dig att känna dig fulländad och kopplad till de som ger dig de där stora kramarna som får dig att läka inombords.
Apapacho: en smekning från själen & emotionell intimitet

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2019

Apapacho är ett av de vackraste ord som finns. Ordet kommer från Nahuatl, men detta sentimentala och emotionella ord har integrerats i det spanska språket under årens lopp.

Det ursprungliga ordet innebär att knåda eller massera. Under årens lopp har det dock fått innebörden det har idag: en kärleksfull kram.

fjäril på kvinna

Det emotionella utbytet i apapacho

Apapacho är mer än bara en kram. Det är en komplex emotionell koppling, en typ av kontakt som är mer än bara en omfamning. Den emotionella öppenhet vi pratar om kan inte uppnås med alla, för det tar tid, ansträngning och en önskan att lyssna och känna med själen.

Därför är det inte överraskande att det sägs att apapacho börjar med en själv. Att lyssna och förstå vårt emotionella bagage kräver självreflektion. Det är bara då vi kan se och känna den “rustning vi bär”.

Självmedvetenhet av våra emotionella sårbarheter får dem inte att försvinna, men att ha en djupare koppling till dem innebär att vi kan identifiera dem och hindra dem från att förstöra våra emotionella kopplingar.

Personer på strand

Fulländad genom känsla

Riktig attraktion behöver inte ord eller hudkontakt. Vi behöver bara våra känslor för att tala hjärtats språk. Vi är emotionella varelser som tänker med våra känslor, för det är bara genom dem som vi verkligen kan uppleva autentiska kopplingar.

Problem försvinner på några sekunder, något återkopplar inuti oss och oron smälter när vi ansluter till något bortom tid och rum. Med andra ord fungerar “apapacho” som ett helande balsam.

kram

Att känna sig älskad, en av de bästa känslorna i världen

Att veta att man är älskad är en av de bästa känslorna som finns. Det är betryggande, energigivande och helande. Att veta att någon verkligen uppskattar en är fantastiskt. Kärleken hjälper oss att återfå den balans vi behöver i svåra tider.

Vi kan säga att kärlek fungerar som en livväst, något som håller oss ovanför ytan så att vi kan andas. Man kan även säga att våra band är det psykologiska syre vi behöver för att andas. En vacker definition av konceptet hittas i ett stycke av Paul Austers novell The Moon Palace. I den definierar han perfekt hur andras kärlek räddar oss från djupet av en brunn där vi fallit ner och inte kan komma ut:

“På den tiden var jag okunnig. Men nu vet jag att jag inte kan tänka tillbaka på de dagarna utan att känna en våg av nostalgi för mina vänner. På ett visst sätt ändrar det verkligheten av vad jag har erfarit. 

Jag hade hoppat av en klippa och precis när jag var på väg att nå botten hände något fantastiskt: jag lärde mig att det fanns personer som älskade mig. Att veta att du är älskad ändrar allt.

Det gör inte hoppet mindre jobbigt, men det ger ett nytt perspektiv på vad rädsla innebär. Jag hade hoppat från kanten och i sista minuten var det något som fångade mig. Och det är vad jag kallar kärlek.

Det är det enda som kan hindra dig från att nå botten. Det är det enda som är kraftigt nog att motverka gravitationslagen.”

kramande par

Emotionellt bundna

Man kan säga att de vi är emotionellt bundna till hjälper oss att ta tillbaka kontrollen över våra liv och bättre hantera våra känslor och tankar. Som vi sagt måste vi uppmärksamma den här typen av emotionell öppenhet som endast kan uppnås genom insikt och genom att vara helt ärlig med sig själv.

Det är viktigt att ta hand om och ge näring åt själen för att emotionell och social utveckling ska kunna förekomma.

På så sätt kan vi bryta igenom våra rädslor och påminna oss själva om värmen som kommer från en apapacho.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castro, G. “La psicología positiva.” Revista de Psicología, UCV 10.1 (2008): 150-153.
  • Frazier, E. “Préstamos del náhuatl al español mexicano.” Hesperia: Anuario de filología hispánica 9 (2006): 75-86.
  • Sales, Pau. Psicologia y psiquiatria transcultural. Desclée de Brouwer, 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.