2 sätt att använda ris för att rengöra huden

För att använda ris för huden kan du använda kokvattnet som en toner eller grynen som en del av en ansiktsmask.
2 sätt att använda ris för att rengöra huden
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ris är ett av de vanligaste livsmedlen i världen. Du kanske inte visste det, men man kan faktiskt använda ris för att rengöra huden. De många olika näringsämnena i ris gör det perfekt för att hålla kroppen frisk och undvika vissa hälsoproblem, så länge det äts med måtta.

Huden är en av de delar av kroppen som faktiskt kan gagnas mest av ris. Som du kanske vet förtjänar huden mycket uppmärksamhet eftersom den säger mycket om din generella hälsa. Idag kommer du lära dig hur man använder ris för att rengöra huden och skydda den mot gifter och smittoämnen.

Varför kan man använda ris för att rengöra huden?

Kokvattnet från ris kan göra mycket för din kropp när det används som en ansiktsrengörare. När du kokar ris släpper det ut beståndsdelar som allantoin, ferulsyra och inositol. De agerar som  antioxidanter och återbildare av hudceller.

Det innebär att risvatten har förmågan att rensa bort smittoämnen från porerna, återfukta huden och förebygga att den åldras i förtid. Risvatten anses även vara en hypoallergen rengörare. Den lindrar rodnad och irritation som orsakas av vanliga tillstånd som rosacea och akne.

 • Ansiktsrengörare: som vi nämnde ovan är risvatten framförallt bra för att rengöra huden på djupet. Det kommer rensa bort alla smittoämnen från ansiktet, som annars kan bli till allvarliga hälsoproblem.
 • Toner: risvatten stimulerar huden naturligt, vilket utlöser tillväxt och ökat blodflöde. Resultatet: mjuk hud.
 • Återfuktare: för att använda risvatten som en återfuktare behöver du bara använda det som en bas för ansiktsmasker. Det fungerar bra med alla typer av ingredienser.
 • Borttagare för märken: det är perfekt för att jämna ut hudtonen och motverka effekterna av exponering för solen, hormonförändringar, akne och åldrande.

Nedan hittar du två enkla recept som låter dig använda ris för att rengöra huden. Ett använder malet ris som en exfolierande bas för att ta bort döda hudceller, och det andra använder risvatten för att mjuka upp huden och få den att se vacker ut.

Risvatten i burk

1. Ansiktsmask med ris

Ingredienser

 • 1 1/4 dl ris
 • 2 1/2 dl vatten
 • 1 tesked honung om du har väldigt torr hud
 • Några droppar citronsaft om du har väldigt fet hy
 • Havre, avokado eller andra ingredienser du vill lägga till

Instruktioner

 • Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka i 15 minuter.
 • Sila ned vattnet i en separat behållare, helst i en glasburk, som du sedan förvarar i kylen.
 • Blanda riset med honungen eller citronsaften och de andra ingredienserna.
 • Applicera masken på ansiktet och låt sitta i 20 minuter.
 • Skölj därefter av masken. Det är rekommenderat att använda den minst två gånger i veckan.

2. Ansiktsrengörare med risvatten

Ta risvattnet från det första receptet, doppa en bomullstuss i det och applicera på ansiktet. Det är utmärkt på morgonen innan du sminkar dig, eller efter att du tvättat ansiktet på kvällen.

Du kan även använda det för att skölja av ansiktsmasken och därmed förbättra effekten. Se till att du sköljer ansiktet väl med vatten och torkar det med en handduk. Näringsämnena från riset kommer snabbt absorberas av huden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.