Allt som kvinnor bör veta om grovtarmscancer

Vid tidig upptäckt kan tjocktarmscancer botas i 90% av fallen. Det är därför det är absolut nödvändigt att du känner igen eventuella symptom för att få en tidig diagnos.
Allt som kvinnor bör veta om grovtarmscancer

Senaste uppdateringen: 24 oktober, 2018

Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) drabbar grovtarmscancer eller kolorektalcancer mellan 10 och 15% av världens befolkning, vilket placerar sjukdomen strax under lungcancer räknat i antalet fall.

Ett viktigt faktum att tänka på är att grovtarmscancer har en högre förekomst hos kvinnor. Idag ska vi kika närmare på detta viktiga ämne och dela information som du utan tvekan kommer att finna användbar.

Grovtarmscancer hos kvinnor

Grovtarmscancer drabbar en stor andel personer över 50 år. 10% av fallen rör dock mycket yngre personer. I själva verket har det hänt att personer så unga som 20 har drabbats av cancer i tjocktarmen.

Fram tills helt nyligen var denna cancer vanligare hos män, men för några år sedan började läkarna varna för en ökning av antalet kvinnor som drabbats av grovtarmscancer. Även om vi inte vet exakt vad som orsakar det så kan faktorer som rökning eller vissa livsstilar leda till en ökad förekomst. Dock är det så att även dussintals mycket unga människor med en sund livsstil också har drabbats.

Nedan kommer vi att presentera en rad fakta som är bra att känna till och hålla i åtanke.

Vad är grovtarmscancer?

Grovtarmscancer har sitt ursprung i tjocktarmen eller ändtarmen. Det börjar nästan alltid på samma sätt: en onormal tillväxt i slemhinnan i tjocktarmen som är formad som en liten polyp. Patienter kan leva med dessa små polyper under flera år utan att uppleva alltför många symptom, men efter en tid riskerar de att muteras till cancerceller. Det primära symptomet på detta är blod i avföringen.

Det är två typer av polyper som oftast förekommer:

  • Adenomatösa polyper (som i förlängningen muteras till cancerceller)
  • Inflammatoriska och hyperplastiska polyper: dessa är de vanligaste, och de muteras i allmänhet inte till cancerceller.
Kvinna med magsmärtor


Symtom på grovtarmscancer om du är kvinna

Män och kvinnor upplever samma symptom på grovtarmscancer. Den enda skillnaden är att kvinnor kanske inte skulle uppmärksamma dessa symptom. De kanske blandar ihop dem med symptom orsakade av dessa situationer:

  • Perioder av förstoppning och diarré: kom ihåg att denna typ av tillstånd är vanligare hos kvinnor, och kvinnor väntar därför längre innan de uppsöker läkare.
  • Trötthet, låg energi: också ett mycket karakteristiskt symptom hos kvinnor.
  • Svullen buk, känsla av tyngd, långsam matsmältning…
  • Grovtarmscancer upptäcks i allmänhet vid plötslig förekomst av blod i avföringen. Om du också märker att din avföring är mycket tunn så är detta också en företeelse som bör övertyga din läkare.
  • Kom ihåg att blod i avföringen inte alltid är märkbart med blotta ögat. Du kan också lida av anemi. Vad man först kan associera med andra orsaker kan faktiskt vara en mer allvarlig, dold sjukdom.

Vi bör också påpeka att en hel del av dessa symtom också kan relateras till andra orsaker, såsom kolit, kostallergier, magsår, problem med gallblåsan… Bara gå till läkaren för att utesluta eventuella tvivel.

Tidig upptäckt är nyckeln

Grovtarmscancerceller

Grovtarmscancer drabbar män och kvinnor på samma sätt, och medicinska institutioner har upprättat riktlinjer för tidig upptäckt.

Så precis som att du går till gynekologen så är det även en bra idé att begära ett enkelt kolorektaltest i följande situationer:

  • Om du är över 50 år.
  • Så fort du märker av blod i avföringen och ihållande buksmärtor.
  • Om du har en familjehistoria av grovtarmscancer.

Testet utgörs av en enkel undersökning för att upptäcka blod i avföringen tillsammans med en koloskopi. Det senare är lite “obekvämt”, men det är absolut nödvändigt.

Enligt experter på området kan 90% av patienterna botas vid tidig upptäckt.

Och det av en mycket enkel anledning: innan en elakartad tumör uppstår utvecklas först en polyp. Detta första stadie är godartat. Om den inte elimineras kommer den dock till slut bli malign.

Så med förebyggande undersökningar och uppföljningar kan vi drastiskt minska fallen av grovtarmscancer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.