Allmänna råd om hur du lindrar kolit

Allmänna råd om hur du lindrar kolit
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Kolit är en inflammation i tjocktarmen, även kallad grovtarmen. Detta tillstånd kan orsaka flera irriterande symtom. Vissa fall kan även kräva medicinering för att lindra eller bota kolit. Naturläkemedel kan också bidra till att minska inflammation. Här kommer vi att ta upp olika typer av kolit, de mest frekventa symtomen och några huskurer som hjälper till att lindra besvären oavsett orsak till inflammationen.

Vad framkallar kolit och vilka är symtomen?

Det finns i grund och botten två typer av kolit: akut och kronisk. Akut kolit orsakas ofta av bakterier eller virus medan kronisk kolit kan bero på olika orsaker (stress, irriterad tjocktarm, autoimmuna sjukdomar, m.fl.). Om du har en eller flera av följande symtom, är det ganska troligt att du lider av någon typ av detta tillstånd:

 • Akut eller kronisk buksmärta, eller smärtor som kommer i “vågor”
 • Tarmkramper
 • Diarré
 • Uppblåsthet
 • Känslig tarm (IBS, känsla av att man inte har tömt tarmen tillräckligt)
 • Slem eller blod i avföringen
 • Feber
 • Illamående eller kräkningar

Om du har dessa symtom är det mycket viktigt att du konsulterar en läkare för att få korrekt diagnos. Läkaren kommer att avgöra om du behöver någon typ av medicinering, även om naturläkemedel alltid hjälper till att förbättra inflammation i tarmen.

Vätskebaserad kost

Det är bäst att undvika fast föda, särskilt när detta tillstånd visar sig i form av flytande diarré. Konsumera endast vätskor under tre eller fyra dagar och se samtidigt till att konsumera en lämplig mängd joner och mineraler. Här är några huskurer som kan hjälpa vid diarré.

 • Risvatten: Det här är en av “mormors” huskurer. För att förbereda risvatten, koka 2 1/4 dl ris i 1 1/2 l vatten tills riskornen har blivit mjuka. Sila och drick, varmt eller kallt.
Kamomill i det vilda
 • Kamomillte: Kamomill ger en antiinflammatorisk effekt vilket gör det till ett perfekt botemedel mot kolit. Koka några kvistar kamomill i en stor kastrull med vatten. När det har svalnat, servera i ett glas. Istället för att söta teet med socker kan du använda honung eller stevia.
 • Kålvatten: Detta görs helt enkelt genom att koka några kålblad i 10 minuter. Låt det svalna och drick.

Mild diet

När symtomen börjar avta kan du börja lägga till fasta livsmedel i din kost lite i taget. Du kan börja med att lägga till ris, kokt majsmjöl, magert kött, yoghurt och fettsnåla ostar. Tillför alltid i små mängder för att se hur din tarm reagerar. Andra bra alternativ att lägga till som fast föda är äppelkompott (kokt äpple) och kokta morötter. Det sistnämnda är ett bra naturligt botemedel för kolit på grund av dess alkaliska effekt på tarmen.

Undvik socker

När tarmen är inflammerad kan den inte slutföra sitt jobb ordentligt. Därför är det viktigt att du följer en diet bestående av mjuk föda för att inte förvärra inflammationen. När du märker symtom på detta tillstånd är det bäst att undvika livsmedel som innehåller raffinerat socker (kakor, choklad, godis) och vitt bröd.

Du bör även undvika starkt kryddad mat, alkohol, kaffe och kolsyrade drycker. För kolit som orsakas av stress, nerver eller känslig tarm rekommenderar vi att du regelbundet utför avslappningsövningar. Yoga eller meditation kan också bidra till att förbättra kolit. Slutligen, kom alltid ihåg att rådfråga en läkare om symtomen kvarstår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.