7 saker du behöver veta om att äta frukost
Frukost är en av de tre huvudmåltiderna på dagen, och även om många ignorerar den är den viktig för att man ska kunna starta dagen produktivt. Att äta frukost varje dag återställer den energi din kropp förlorar under natten och ger den de näringsämnen som den behöver för att fungera. Faktum är att det har bevisats att frukosten är en avgörande faktor för att lära känna din metabolism och förbättra din fysiska och intellektuella prestationsförmåga.
Men folk går fortfarande hemifrån med tomma magar och kroppen full av olämplig mat. Det är därför viktigt att du känner till vad frukosten gör för dig, hur du äter bra och varför det är så viktigt att göra det till en daglig vana. Vi delar här med med oss av 7 intressanta fakta om frukost.
Motverka fetma genom att äta frukost
Folk som har för vana att äta en bra frukost tenderar att ha färre matbegär jämfört med de som inte gör det. Det förekommer även en större risk att bli överviktig då frukosten är minimal eller icke-existerande. Det är för att dess näringsämnen är viktiga för att du ska kunna hålla din metabolism aktiv, en avgörande faktor för att bränna kalorier.
Frukosten motverkar även att du småäter och får i dig för mycket kalorier, fett och kolhydrater.
Frukosten ska vara varierad
Du behöver inte göra en utförlig måltidsplanering varje dag, men nutritionister råder mot att man har en rutin. Folk varierar ofta sina luncher och middagar, men äter samma sak varje dag till frukost. Problemet är att det sänker näringsvärdet, och ibland är det anledningen till att folk skippar den.
Du ska helst inkludera olika källor av:
- Protein
- Fibrer
- Antioxidanter
- Vitaminer och mineraler
- Omega 3-fettsyror
Du bör äta i minst 20 minuter
Att äta snabbt kan ha en negativ effekt, även vid andra måltider. Att ta en kaffe och ett bakverk när du springer ut genom dörren är inte en frukost. Målet är att sätta ihop en näringsrik, fulländad måltid, och att sätta 20 till 30 minuter åt sidan för att äta den.
Att jäkta är inte bara ett dåligt val, utan kan även leda till matsmältningsproblem.
Det är OK att bryta den i två
En frukost av hög kvalitet anses bestå av 25% av det dagliga kaloriintaget. Men det innebär inte att du måste äta allt på en gång. Du kan till exempel bryta ner den i två mindre måltider, en hemma och en på jobbet några timmar senare.
Med det sagt bör den första vara den största, eftersom den andra inte borde bestå av mer än 10% av det dagliga kaloriintaget.
Hjälper mot stress
Många inser det inte, men att vara stressad och på dåligt humör under dagen kan vara resultatet av en frukost med dåligt näringsinnehåll. Att gå för länge utan att äta sänker dina glukosnivåer, din kropps huvudkälla för bränsle. Det innebär inte att du kommer ha låg fysisk energi, men det leder till irritation, koncentrationssvårigheter och emotionella besvär.
Din kropp kommer att leta efter andra energikällor, och när den hittar dem påbörjas en serie symptom som kan påverka din livskvalitet.
Frukosten bör vara bland det första du gör på morgonen
Att äta frukost sent kan leda till gastrit och andra matsmältningsproblem. Ju längre tid det går mellan att du vaknar upp och äter, desto större växer sig aptiten och ju mer magsyra producerar kroppen. Det är därför bäst att äta inom en timme efter att ha stigit upp.
Om du har problem med att äta så tidigt, se till att du vänjer kroppen vid det gradvis.
Det minskar risken för kardiovaskulära sjukdomar
Det har flera gånger visat sig att en balanserad, näringsrik frukost sänker din risk för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar. Att inte ta sig tid till det kan därför orsaka problem relaterade till blodsockret, blodtrycket och kolesterolnivåerna.
Som slutsats är det viktigt att man inte kommer på ursäkter för att inte äta en bra frukost varje dag. Det är en ovärderlig måltid för kroppen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Gibney, M. J., Barr, S. I., Bellisle, F., Drewnowski, A., Fagt, S., Livingstone, B., … Hopkins, S. (2018). Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients, 10(5). https://doi.org/10.3390/nu10050559
Ferrer-Cascales, R., Sánchez-SanSegundo, M., Ruiz-Robledillo, N., Albaladejo-Blázquez, N., Laguna-Pérez, A., & Zaragoza-Martí, A. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(8). https://doi.org/10.3390/ijerph15081781
Betts, J. A., Richardson, J. D., Chowdhury, E. A., Holman, G. D., Tsintzas, K., & Thompson, D. (2014). The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(2), 539–547. Retrieved from http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.083402