7 saker att vänta sig från din första mammografi

Kvinnor gör sin första mammografi när de närmar sig 40-årsåldern. Det beror dock även på familjehistorik och ens egen medicinska historia.
7 saker att vänta sig från din första mammografi

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bröstcancer är den näst vanligaste typen av cancer i världen, och den vanligaste bland kvinnor. Om bröstcancer diagnostiseras i ett tidigt skede finns det en hög chans att den kan behandlas. Det huvudsakliga sättet att upptäcka cancern är genom en årlig mammografi och undersökningar som utförs av specialister. Men man rekommenderar inte  att du gör din första mammografi innan 45 års ålder. Det beror på att bröstvävnaden är så pass tät att det gör det svårt att tolka mammogrammet och upptäcka problem.

Kvinnor under 45 löper dessutom mindre risk att utveckla bröstcancer. Många kvinnor upplever dock sin första mammografi mellan åldrarna 35 och 40. Om du snart ska genomgå denna undersökning presenterar vi här sju fakta du borde känna till.

1. Du kommer att känna ett visst tryck

kvinna på mammografi

Under mammografin måste läkaren lätt pressa ihop brösten. Det är för att få ett mammogram av bra kvalitet och för att utsätta patienten för så lite strålning som möjligt. Dessvärre kan denna sammanpressning åsamka vissa kvinnor smärta, medan andra bara upplever ett mindre obehag. Alla har olika smärttrösklar. Om du känner smärta under proceduren, kom ihåg att det bara varar i ett par minuter.

2. Boka inte din första mammografi dagarna innan din menstruation

Mammografier ska helst utföras under den andra eller tredje veckan av din menstruationscykel, eftersom det då finns mindre glandulär vävnad. Det gör undersökningen mer detaljerad och mindre obehaglig. Dina bröst tenderar dessutom att vara känsligare under menstruationen eller veckorna efter, på grund av förändringar i hormonnivåerna. Det kan göra mammografin lite mer smärtsam eller obekväm.

3. Informera din läkare om du har silikonimplantat

kvinna hållandes silikonimplantat framför brösten

Silikonimplantat kan störa visualiseringen av brösten på röntgen. Det är därför extremt viktigt att berätta för radiologen, som kommer göra undersökningen, om du har bröstimplantat. De gör att läkaren kan justera mängden strålning som används så att mjölkkörtlarna blir tydligare på röntgenbilden. Du kommer även märka att positionen du tar i förhållande till röntgenmaskinen kommer vara annorlunda beroende på storleken på dina implantat.

4. Använd kläder du lätt kan ta av dig

Normalt sett måste du ta av dig kläderna som täcker överkroppen och bära en sjukhusrock. Därför är det bättre att inte bära t.ex. klänningar eller andra kläder som är svåra att ta av. Det bästa är att bära en knäppt tröja. Att bära rätt kläder gör det inte bara mindre struligt, utan sparar även tid.

5. Använd inte kosmetika i armhålan

Du får inte använda några kosmetiska produkter på brösten eller armhålorna på undersökningsdagen. Detta eftersom det kan generera bilder som förvirrar din läkare och som kan leda till falska diagnoser. Viktigast av allt är att vara speciellt uppmärksam på produkter som lämnar rester på din hud, t.ex. lotion, deodorant och puder.

För att undvika förvirring kan du fråga din läkare om deodoranten du använder kommer orsaka problem. Om du ska utföra din mammografi på kvällen kan du tvätta armhålorna innan undersökningen för att undvika komplikationer. Du kan applicera din deodorant efter att mammografin är klar.

6. Positionera dig i en bekväm ställning

kvinna på mammografi

Vid början av undersökningen ska du låta radiologen positionera dig ordentligt. Om positionen är obekväm ska du inte tveka att säga det. Dina brösts position i maskinen är väldigt viktig, och därför måste du kunna slappna av. Specialister säger faktiskt att alla förändringar i bröstens position under proceduren kan påverka resultaten. Det är därför du måste kommunicera med radiologen och hitta den bästa ställningen för din första mammografi.

Vidare borde du se till att din radiolog är medveten om eventuella fysiska begränsningar du har, såsom muskelstelhet, svårigheter att höja armarna och så vidare. Om det är omöjligt för dig att anta rätt ställning, vilket är ovanligt, finns det alternativa sätt att undersöka brösten, som t.ex. med ultraljud.

7. Bara specialister kan förklara ditt mammogram

kvinna på mammografi

Radiologen utför din undersökning, men tänk på att denne inte har all kunskap som krävs för att tolka resultaten. Radiologen kan berätta för dig vad som upptäcktes under mammografin, men det är bara din läkare som kan förklara resultaten i mer detalj. Det är viktigt att du inte låter någon konstig term skrämma eller göra dig oroad.

Ge din läkare tid att se resultaten och sedan förklara dem för dig.

Var lugn under din första mammografi

Det är normalt att vara nervös innan sin första mammografi, men vill du ha optimal hälsa är mammografier oundvikliga. Det är därför viktigt att du förbereder dig på undersökningen när du närmar dig 40, eller tidigare om du löper hög risk för att utveckla bröstcancer.

Avslutningsvis borde du göra efterforskningar om vad du kan vänta dig och lämna dina farhågor bakom dig. Du borde även prata med din läkare om den bästa tiden att göra proceduren, eftersom den kan skilja sig från person till person.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.