7 ord som förgiftar och som du bör sluta använda

Även om du kanske inte tror det påverkar ord som förgiftar inte bara dem vi riktar dem till, utan de underminerar också vårt eget inre och förminskar oss själva.
7 ord som förgiftar och som du bör sluta använda

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många ord som förgiftar och som vi omedelbart borde ta bort från vår vokabulär.

Tro det eller ej, men de ord vi uttrycker oss med kan ha stor påverkan. Alla ord vi yttrar är en spegling av vad vi tänker.

Därför ska vi nu kika lite närmare på några ord som förgiftar och som du borde sluta använda. De påverkar trots allt vad du gör, hur du förhåller dig till människorna omkring dig och också hur du förhåller dig till dig själv.

Ord som förgiftar – några exempel

Här kommer några vanliga exempel på ord som förgiftar.

1. ”Konstigt”

Vi är alla olika
”Vad konstigt och ”Det är så konstigt” är några fraser du förmodligen hör oftare än du borde. Ordet ger uttryck för något vi ofta inte tänker på: våra fördomar.

Varje gång vi säger att någon är konstig gör vi samtidigt antagandet att vi själva är ”normala”. Och när vi säger att vad någon gör är konstigt menar vi i själva verket att det vi själva gör är att betrakta som normalt.

Men vem är det som bestämmer vad som är normalt? Vi är alla olika, men vi påverkas mer av omgivningen än vad vi kanske tror.

Sluta använda det här ordet och öppna ditt sinne. Allt är acceptabelt!

2. ”Jag behöver dig”

Va? ”Behöver” används alldeles för mycket bland par för att visa ens partner hur speciell han eller hon är.

Men gömd i ordet finns många underförstådda påståenden: ”utan dig är jag inget”, ”du betyder allt för mig”, ” vad skulle jag göra utan dig”, ”jag älskar dig mer än något annat i världen”…

Att behöva någon annan för att vara lycklig är beroende, inte kärlek. Men vi blandar ofta ihop behov med den äkta känslan av kärlek.

3. ”Det är ditt fel”

"Det är ditt fel" är ord som förgiftar
”Det är ditt fel” är en fras vi använder rätt ofta. Det speglar att vi är rädda för att ta ansvar för våra egna handlingar.

Det här är ett av de mest ingrodda uttrycken bland ord som förgiftar, men också ett av de uttryck vi ägnar minst uppmärksamhet åt. Det beror på att vi ofta brukar undvika att kritisera oss själva. Vi vill ju gärna vara perfekta!

Om du gör fel, medge det. Det är inte något dåligt; alla gör fel. Skyll inte på någon annan som inte har gjort något.

4. ”Fult”

Det här är likadant som ordet ”konstigt”: vem bestämmer vad som är fult? Skönhetskampanjer och bedräglig reklam är fulla av digitala retuscheringar som visar upp felfria kroppar och ansikten.

Om vi öppnar våra sinnen och frigör oss själva från dessa tankar kommer vi inse att det inte finns något som är fult. Allt är vackert på sitt sätt och alla har sina karaktärsdrag som vi kan gilla eller vara likgiltiga inför.

Men bara för att vissa saker eller människor inte attraherar oss betyder det inte att det är fult. Någon gång har du säkert insett att alla har olika smak, eller hur?

5. ”Jag kan inte”

Är du säker på att du inte kan?

Är du säker på att du inte kan? Det här är ett av de mest begränsande uttrycken bland ord som förgiftar och som folk tyvärr ofta säger – och tror på.

Allt är möjligt inom ramarna för din egen förmåga. Men ibland ställs du inför något som du tänker att du inte kan klara, uppnå eller övervinna.

Du är dock starkare än du tror. ”Jag kan inte” är en negativ tanke som begränsar dig. Omvandla istället det till ”jag kan”, även om det känns tufft. Du kommer då se hur allt ändras. Och det gäller även din syn på världen.

6. ”Hatar”

Hat leder till en massa smärta, inte bara för vår närmaste omgivning, utan för alla som kommer i kontakt med det. Ordet fungerar som en svulst som bara växer och växer och gör ont inombords.

Men ändå förekommer uttrycket ofta i fraser som ”jag hatar mitt jobb”, ”jag hatar min familj”, ”jag hatar min situation”…

Vi kan hata alla dessa saker, men är det konstruktivt? Gör vi något för att förändra situationen? Nej. Det enda vi bygger upp är förbittring.

Hat är något som underminerar dig själv och fyller dig med negativa känslor. Men du KAN faktiskt frigöra dig från det. Det är inte värt att fortsätta känna en så negativ känsla.

7. ”Misslyckande”

Ingen är misslyckad

Misslyckanden är något som alltid förföljt oss, och bara att höra ordet känns skrämmande. Ändå säger vi ibland till och med att ”jag är misslyckad”.

Vi går omkring och bär på känslan av att misslyckande är något hemskt. Se istället på misslyckanden som en möjlighet att förbättra något, att fatta bättre beslut och, viktigast av allt, att lära dig från vad som gått snett.

Det är inget fel med att misslyckas. I själva verket är det tvärt om! Ändra frasen ”jag är misslyckad” till ”jag är en person som lär av mina misstag”.

Brukar du använda ord som förgiftar i vardagen? Nu när du är medveten om dem är det första steget att sluta använda dem. Du kan ändra inställning genom att byta ut orden mot mer positivt laddade ord.

Du kommer snart att märka en förändring i ditt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Diego Figueroa, Regina; López Castro, Rolando; Plaza Miranda, Aitana; Torres Torres, Samantha. (2018). La palabra: el arma más poderosa. Centro Universitario Anglo Mexicano. México. Congreso de Investigación CUAM-ACMor.
  • Juan Pablo Palacios Ríos. (2019). Una belleza no tan estética. VII intercolegiado de filosofía SAPERE AUDE. https://www2.javerianacali.edu.co/sites/ujc/files/ponencias_2019_consolidadas.pdf#page=206
  • Verónica Marcos, Yurena Gancedo, Bárbara Castro, Adriana Selaya. (2020). Victimización de violencia entre novios, gravedad percibida en las conductas de violencia entre novios, mitos del amor romántico, y dependencia emocional entre chicos y chicas adolescentes. Revista iberoamericana de psicología y salud, ISSN 2171-2069, Vol. 11, Nº. 2, 2020, págs. 132-145.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.