Konstiga saker som kan hända efter sex

När vi först blir sexuellt aktiva är det inte ovanligt att uppleva olika känslor och problem efter sex. Men om de inte löser sig själva borde du uppsöka en läkare.
Konstiga saker som kan hända efter sex

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Innan vi testade sex var de flesta av oss ivriga att få veta hur det kändes. När vi frågade våra vänner beskrev de akten som magisk och något vi måste uppleva själva. När de kallade den magisk tänkte vi aldrig att konstiga och till och med smärtsamma saker kan hända efter sex.

I vissa filmer målas före, under och efter sexakten ofta upp i ett romantiskt ljus. Vad de aldrig förklarar är de situationer som kan inträffa efteråt och som inledningsvis kan vara väldigt alarmerande. En av de många saker vi lär oss i livet är att allt inte är guld och gröna skogar efter sex. Följande är bara några av sakerna som kan hända:

Svidande och klåda vid urinering

Efter sex upplever många kvinnor att det svider och kliar vid urinering. Att vilja veta varför är en av de vanligaste frågorna vid besök hos gynekologer. Det är speciellt ett orosmoln bland kvinnor som precis blivit sexuellt aktiva, eftersom de oroar sig för att det kan vara en sexuellt överförbar sjukdom eller annat allvarligt problem.

Kom ihåg att den kvinnliga anatomin består av den vaginala öppningen och urinröret, som finns några centimeter ovanför. Detta område kan bli irriterat när det gnuggas med en kondom, penisen eller till och med glidmedel. Du kan vänta dig klåda eller svidande vid urinering i några dagar.

Det är ganska vanligt och kan hålla sig i några dagar. Du kan behöva ett urinprov för att utesluta urinvägsinfektion.

Behov av att gå på toaletten

Många kvinnor skäms över att prata om det, men oroa dig inte. Du är inte den enda som känner behovet av att avbryta sex för att gå på toaletten, så var bara lugn. Visste du att behovet av att gå på toaletten uppstår för att du är nära att nå en av de bästa känslorna en kvinna kan uppleva? Ja, vi pratar om den mycket eftersökta orgasmen.

Vid vaginal penetrering kan penisen stimulera G-punkten. Det leder till en önskan att gå på toaletten. Ibland är stimulansen så stor att du efter sex känner behovet av att gå på toaletten. Det beror även på de sexuella ställningar paret använder och hur de påverkar kvinnans inre förnimmelser.

Det är viktigt att lita på sin partner tillräckligt för att kommunicera effektivt, så att ingen av er överraskas när dessa saker (som är helt normala) händer.

Lätt vaginal blödning efter sex

Cirka en av tio kvinnor upplever lätt vaginal blödning efter sexuellt umgänge. Blödningen slutar ofta inom en dag eller två. Alla vet vi att det kan hända efter din första gång, men det kan hända även senare i livet. Hårt sex, för hög friktion och brist på glidmedel är några av de vanligaste orsakerna, och utgör inte någon risk för din hälsa. Det finns dock vissa orsaker som är farliga och som kräver omedelbar läkarvård.

Generellt kommer denna blödning från livmoderhalsen, livmoderns nedre hals, och är vanligare hos kvinnor i fertil ålder. Även om livmoderhalsen är helt frisk kan friktion under sex orsaka lätt skada. Du behöver inte oroa dig om blödningen är minimal, även om den kommer med lätt smärta. Den snabbaste lösningen är att vila lite eller ta det långsammare vid sex.

Du borde dock göra något åt saken om blödningen inte slutar inom en dag av samlaget.

Smärta i lägre buken

Smärta i lägre buken är ytterligare en ovanlig sak som kan hända efter sex. Det kan ha flera orsaker. Ihållande fall måste behandlas av läkare. 

Smärta efter sex är inte ett tecken på sjukdom. Man upplever inget obehag under samlaget eftersom det går fort. Efter ejakulering utvecklas ett lätt obehaget i bäckenet, vilket kan bero på att grovtarmen orsakar tryck från att ha mottagit rörelsernas vibrationer. A ktiviteten kan leda till muskelspänningar i bäckenet. Det får det att dra sig samman, och när det utsätts för denna kraft känner man smärta.

Smärtan kan även vara resultatet av skada på vaginalväggarna på grund av dålig uppfuktning under samlag.

Det som inledningsvis är konstigt efter sex blir normalt med tiden

När vi utforskar den sexuella världen vänjer vi oss långsamt vid de onaturliga saker som kan hända efter sex. Du har förmodligen märkt vid det här laget att saker ibland händer och ibland inte. Om du verkligen har otur kan du uppleva dem alla på samma gång.

Notera att en kvinnas hämningar ibland kan orsaka dessa symptom. Det inträffar ofta när kvinnan inte är helt upphetsad och därför inte ordentligt fuktig. Om det krävs mycket för att nå rätt nivå av fukt kan du prova att använda ett glidmedel.

De goda nyheterna är att inga av dessa fysiologiska förändringar är permanenta. Om de håller i sig måste du dock uppsöka en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.