De mest erogena kroppsdelarna enligt vetenskapen

Forskare i England och Sydafrika har upptäckt att de mest erogena delarna av människokroppen inte alltid stämmer överens med våra traditionella övertygelser.
De mest erogena kroppsdelarna enligt vetenskapen

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Filmer såsom Kiki och TV-serier som Masters of Sex har visat att sexuell njutning inte uppnås via en enda väg. Mänskligt sex består av mycket mer än en penis och en vagina. En av de mest erogena kroppsdelarna är faktiskt hjärnan. Det kan förklara existensen av överraskande preferenser eller fetischer, som på intet sätt är dåliga så länge parterna går med på vad som ska göras.

I alla förhållanden finns det vanliga teman. Det har bekräftats av en studie som gjordes under 2014 och involverade 800 personer från England och subsahariska Afrika. Studien är viktig eftersom den inkluderar en flerkulturell metod för att testa om kulturella lutningar är en faktor.

Resultatet av studien belyste några oväntade faktorer:

 • Ras, ursprung, ålder och sexuell läggning gjorde ingen skillnad.
 • Ett annat fynd som uppmärksammades var att fötter inte klassificerades som en av de mest erogena delarna av kroppen.
 • De kan vara mål för viss fetischism, men uppfattningen att fötter har neurotransmittorer som låter dig känna stimulans på sanna nivå som genitalierna är helt och hållet en myt.
 • Det finns vissa som gillar specifika utövanden medan andra avfärdar dem. Kroppens svar är dock fortfarande detsamma.

De mest erogena kroppsdelarna för män och kvinnor

Par i sängen

Sex har vanligtvis styrts av män. Fram till 1990 var det vanligt att höra argument om huruvida det faktiskt fanns något som hette kvinnlig orgasm. Det är viktigt att notera att kvinnlig ejakulering aldrig ifrågasattes, utan förmågan att uppnå orgasm. Å andra sidan har många forskare jobbat hårt med att fastställa det som ett dokumenterat faktum.

Senare hävdades det att kvinnor har fler erogena kroppsdelar. För män var det främst tillskrivet penis, testiklar och anus, men kvinnor sades ha fler alternativ, vilket faktiskt stämmer.

Det är fantastiskt hur upphetsad en kvinna kan bli när hon känner sin älskares händer på baksidan av benen. Samma gäller för skalpen och magen. Kvinnor uppskattas ha ett avsevärt övertag jämte män, med tio ytterligare erogena punkter.

Kyssande par

De inkluderar:

 • Vulvan
 • Läpparna
 • Halsen
 • Bröst och bröstvårtor
 • Insidan av låren
 • Öronen

För män är de viktigaste:

 • Penis
 • Läpparna
 • Insidan av låren
 • Halsen
 • Bröstvårtorna
 • Bäckenbotten
 • Öronen

Att stimulera någon av dessa zoner har effekt, men det är knappast logiskt att tackla alla på samma gång. Alla gillar att ta det långsamt. Därför är en kyss i det tillfredsställande spelet mellan två partners mycket mer effektivt än att beröra varandra utan förvarning. Förförelse är kritiskt för framgång.

Enligt neurovetenskap finns G-punkten i hjärnan

Par i omfamning

Andra studier i fältet neurovetenskap har upptäckt att sinnet är kapabelt att sexualisera alla delar av kroppen. En person kan uppleva stor njutning bara genom att känna sin partner kyssa fingertopparna. En av anledningarna till det är det automatiska tankemönster som handlingen utlöser.

Utan att vara helt medvetna om det släpper de ut associationer som kulminerar i erotisk stimulans.

På så sätt är det möjligt för någon att helt smälta när denne känner beröringen från en partner på vissa delar av kroppen, helt enkelt för att de tidigare haft en diskussion om den. Förhandstitten på vad som komma skall eller projiceringen av lust kan vara väldigt tillfredsställande.

Med det i åtanke kan vi slå fast att fantasin är en av våra mest erogena aspekter. Det är din förmåga att skapa bilder som stimulerar och genererar upphetsning. Så om du vill förhöja dina sexuella energier föreslår vi att du tar dig tid att vårda sinnet och expandera fantasin.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.