6 symptom på livmoderhalscancer du bör känna till

6 symptom på livmoderhalscancer du bör känna till

Senaste uppdateringen: 15 december, 2018

Om du upptäcker något symptom på livmoderhalscancer, bör du snarast möjligast uppsöka en läkare för att bli undersökt. Det är alltid bättre att ta reda på orsaken när man upptäcker symptom. De kan även vara tecken på andra, mindre farliga tillstånd som också kan behöva behandling.

Livmoderhalscancer är en av de mest fruktade typerna av cancer på grund av sin höga dödlighet.

Enligt American Cancer Society uppskattar man att runt 4,120 kvinnor kommer dö i livmoderhalscancer i år.

Siffran må vara hemsk, men dödligheten för sjukdomen har faktiskt sjunkit med 50% de senaste 30 åren.

Anledningarna har varierat kraftigt, men specialister fokuserar på att ta fram diagnostiktester och på att få mer kunskap om vad som orsakar sjukdomen, såväl som dess symptom.

Tack vare det har kvinnor fler verktyg för att bevaka sig själva, så att vi kan gå till läkaren så fort vi upptäcker något ovanligt.

Även om den här typen av cancer vanligtvis dyker upp i högre åldrar är det aldrig för tidigt att veta vilka symptom man ska hålla utkik efter, antingen hos dig själv eller hos en familjemedlem.

Kunskap är makt, inte bara för att bättre kontrollera ditt eget liv, utan även för att gagna andra.

Viktiga symptom på livmoderhalscancer

1. Vårtor

Vårtor är ett symptom på livmoderhalscancer

Mänskligt papillomvirus (HPV) dyker upp som vårtor, framförallt i området runt vaginan.

Det är en viktig utlösande faktor för livmoderhalscancer. Även om HPV inte antyder att en kvinna kommer drabbas av den här typen av cancer är risken mycket högre när HPV är närvarande.

Nu när du vet det ska du inte tveka att tala med en läkare för att kolla din hälsa om du märker nya vårtor på din kropp.

2. Ovanliga, konstiga flytningar

En av de första sakerna sjukdomen gör är att förstöra livmoderväggarna. Det resulterar i utrensning av avfall genom vaginan.

Kvinnors friska flytningar skiljer sig i utseende och lukt. De skiljer sig även beroende på i vilket skede av menstruationscykeln man befinner sig, men alla vet vad som är normalt för dem.

Så om du märker av ovanliga flytningar föreslår vi att du går till en specialist. Kom ihåg att det är ett varningstecken på att något inte fungerar ordentligt i din kropp.

3. Ovanlig smärta och blödningar

Livmoderhalscancer kan orsaka skarp smärta i livmoderområdet

Som vi sa förstör sjukdomen livmoderväggarna. Om aggressiv livmoderhalscancer dyker upp är det normalt att känna en skarp smärta i livmoderområdet.

Blödningar kan också uppstå upp som ett resultat av sår i livmodern. Det har funnits fall där blod dykt upp i blåsan och rektum.

Som ett resultat kan blod finnas i urinen eller avföringen, vilket därmed är ett symptom på livmoderhalscancer.

4. Anemi

Ett annat symptom på livmoderhalscancer är anemi.

Trötthet och takykardi följer också med tillståndet, och de kan uppstå när du inte ansträngt dig särskilt mycket.

Om du till exempel plötsligt känner att ditt hjärta börjar bulta när du går upp för trappor du är van att gå i, är det ett tecken på att du bör kolla dina järnnivåer.

5. Urineringsproblem

urineringsproblem

När livmodern sväller lägger den tryck på de organ som omger den, vilket mer specifikt är njurarna och blåsan. Med tanke på att dessa två organ är viktiga för att passera urin, gör blockeringen att det blir svårt att urinera.

Utöver att åsamka dig smärta blir du därför inte helt nöjd när du kissar, eftersom blåsan inte helt kan tömma sig. Om det händer dig är det ett tecken på att du bör uppsöka en läkare.

Kom ihåg att utsöndringssystemet är väldigt viktigt för din hälsa. Om avfall ansamlas i kroppen, kommer det in i blodet och distribueras sedan runtom i kroppen.

6. Viktnedgång

När du börjar gå ner i vikt utan att du ändrat dina matvanor eller livsstil är det en god idé att fråga dig själv varför det sker.

Man vill såklart bli smal, men det finns alltid en anledning till att kilona försvinner. Med andra ord är viktnedgång normalt aldrig spontan.

Livmoderhalscancer kommer vanligtvis tillsammans med förlorad aptit – ett problem som bör oroa dig.

Dessa är de huvudsakliga symptomen på livmoderhalscancer. Skjut inte upp ett besök hos läkaren för att du är rädd för vad som kan komma upptäckas.

Många av symptomen är indikationer på andra, mindre tillstånd som också behöver behandling. Var inte rädd.

Tiden är din vän när det kommer till hälsan. Ju tidigare du vet vad som försiggår med din kropp, desto tidigare kan du börja bekämpa vad som attackerar dig.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.