7 intressanta användningar för mandariner

7 intressanta användningar för mandariner

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2019

Mandarinen är en fantastisk frukt som erbjuder många fördelar, både kosmetiska och medicinska. Lär känna några fantastiska användningar för mandariner i dagens artikel och börja använda dem regelbundet!

När du skalar en mandarin kanske du inte tänker på de många intressanta egenskaper den besitter. Men du är förmodligen medveten om det höga innehållet av vitamin C, eftersom det är välkänt. Dagens serie av tips och användningar kommer förhoppningsvis förundra dig; du kan till exempel hålla vätskebalansen lättare om du äter mandariner.

Den mänskliga kroppen består till stor del av vatten – runt 75-80% faktiskt. Det är ganska häftigt med tanke på att majoriteten av all mat vi äter är solid. Mängden vatten i mandariner är intressant nog ungefär densamma.

När vi fördjupar oss mer kommer du upptäcka att mandarinens användningar sträcker sig längre än bara som livsmedel; det finns användningar inom hudvård, hårvård och till och med för att bekämpa cancer.

Kom ihåg att mandariner innehåller gott om vitamin A och C såväl som karotenoider, som hjälper till att bekämpa aggressiva sjukdomar.

Låt oss ta en titt på några fördelaktiga användningar för mandariner.

Användningar för mandariner

1. Hjälper till att kontrollera kolesterolproblem

Bekämpa kolesterolproblem

Mandariner är laddade med en substans vid namn synefrin, som stoppar produktionen av kolesterol och reglerar överflöd för att förbättra hälsan.

Hur fungerar det? Antioxidanterna är direkt ansvariga för att bekämpa negativa effekter av dåligt kolesterol i artärerna. De gör det genom att isolera kolesterolet och balansera den goda varianten. Och allt detta bara genom att inkludera mandarin i din dagliga kost.

2. Bekämpar levercancer

I den långa och jobbiga kampen mot cancer har mandariner något att bidra med. Enligt vetenskapliga bevis finns det specifika beståndsdelar i citrusfrukter (och specifikt mandariner) som hjälper dig att bekämpa vissa typer av cancer.

Att dricka mandarinjuice minskar risken för att patienter med hepatit C ska utveckla levercancer tack vare innehållet av beta-kryptoxantin. Mandariner har ett högt innehåll av limonen, vilket har cancermotverkande effekter och dessutom hjälper till att förebygga bröstcancer.

Allt detta bör givetvis endast vara ett komplement till vanliga cancerbehandlingar.

3. Är en naturlig avfettare

Ta bort fett

Vanligt fett, kryddor eller andra rester från matlagning kan rengöras och tas bort med mandarinsaft.

Kom ihåg att du för att använda frukten som avfettare behöver gott om saft från de som inte är nära att mogna. Precis som den gör med dåligt kolesterol i blodet (som är en av beståndsdelarna i fett) tar koncentrationerna av vitamin C bort stänk från matlagning.

4. Förbättrar hudtonen

Huden är kroppens absorberande och sköra svamp. Näringsämnena i mandarin inkluderar två stycken som kan förbättra din hudton. Det går en fin linje mellan estetik och hälsa, men när du försöker ta hand om huden ska du tänka på vitamin C och E.

De är till stor hjälp för att reglera huden och assistera i reproduktionen av det kollagen som krävs för ett snyggt och ungdomligt utseende.

5. Farväl till gråa hår!

Undvik grå hår

Hur är det möjligt? Det fungerar på följande sätt: det vitamin B12 som finns i frukten hjälper till att sakta ned processen som gör dina hår grå.

Ljust och spänstigt hår

 • Du kan applicera mandarinsaft i håret och sedan skölja. Du kommer märka att håret omedelbart blir mer glänsande och spänstigt.

Mandariner är rika på vitamin E och B12. Dessa är viktiga för att främja hårtillväxt.

6. Perfekt för att läka sår

Oljan som finns i och extraheras från mandarinskal är perfekt för att läka ytliga sår på huden. Den kemiska sammansättningen i apelsinskal har användbara effekter för att bekämpa sår, desinfektera dem och bidra till att tillhandahålla nya celler och vävnader för läkning.

7. Ökar näringsinnehållet i sallader

Mandarin i sallad

Den sista av våra användningar för mandariner riktar sig till personer med näringsbrister eller som bara vill hålla kroppen i bästa möjliga skick. Det kan åstadkommas genom att äta mandariner tillsammans med livsmedel såsom sallad, morot och tomater.

Det hjälper dig med assimileringen av protein och näringsämnen som är viktiga för hälsan. Alla tidiga skeden av näringsbrist motverkas omedelbart med mandariner.

Så vad väntar du på? Börja äta mer mandarin!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Liu, Y. , Heying, E. and Tanumihardjo, S. A. (2012), History, Global Distribution, and Nutritional Importance of Citrus Fruits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 530-545. doi:10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
 • Chemopreventive Agents and Inhibitors of Cancer Hallmarks: May Citrus Offer New Perspectives? (2016). Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Maugeri A, Calapai G, Gangemi S, Navarra M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27827912
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.